Armata rusă revendică cucerirea localităţii Andriivka, lângă Bahmut

joi, 23 mai 2024, 19:24
3 MIN
 Armata rusă revendică cucerirea localităţii Andriivka, lângă Bahmut

Rusia revendică joi cucerirea localităţii Andriivka, situată la aproximativ zece kilometri sud de Bahmut, în regiunea ucraineană Doneţk (est), unde armata rusă desfăşoară un asalt de luni de zile, relatează AFP.

”Unităţile din Grupul de Sud (…) au eliberat localitatea Andriivka”, anunţă Ministerul rus al Apărării, care a anunţat miercuri cucerirea unui sat vecin, Klişchiivka.

Aproape 11.000 de persoane au fost nevoite să-şi abandoneze casa în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, de la începutul unei ofensive terestre lansate la 10 mai în această regiune de frontieră, a anunţat joi huvernatorul acesteia.

”În toatal, 10.980 de persoane au fost  evacuate”, a anunţat pe Telegram Oleg Sînegubov.

Mii de persoane şi-au abandonat locuinţele, iar armata rusă a cucerit rapid mai multe sate frontaliere de la începutul ofensivei-surpriză către Lîpţi şi Vovceansk, obligând Kievul să trimită întîriri.

”Luptele continuă” în zona Vovceansk, un oraş care avea aproximativ 18.000 de locuitori înainte de război, situat la doar cinci kilometri de frontieră, anunţă Statul Major ucrainean.

”Apărătorii noştri opun o ripostă bună”, se arată în comunicat.

ŞAPTE MORŢI ÎN ATACURI RUSE ÎN HARKOV

Cel puţin ţapte persoane au fost ucise, iar alte 18 rănite, joi, la Harkov, potrivit guvernatorului regiunii ucrainene, după o serie de atacuri ruse.

”Potrivit unor informaţii actualizate, şapte morţi” au fost găsiţi, a anunţat Oleg Sînegibov. ”Inamicul vizat de atac este civil. Este o tipografie obişnuită”, a demnunţat el anterior, anuţând cel puţin 18 răniţi.

Potrivit autorităţilor ucrainene, Harkovul, al doilea cel mai important oraş ucrainean şi capitala regiunii cu acelaşi nume, vizat de un asalt rus de două săptămâni, a fost lovit cu 15 rachete joi dimineaţa.

În regiunea Zaporojie (sud), un civil în vârstă de 74 de ani a fost ucis într-un atac de artilerie în timp ce muncea în curtea casei, în satul Mala Tokmacika, potrivit guvernatorului regiunii, Ivan Fedorov.

ZELENSKI REPROŞEAZĂ OCCIDENTULUI O ”SLĂBICIUNE”

Rusia ”profită” de lipsa de apătrare antiaeriană a Ucrainei şi-şi multiplică atacurile la Harkov, acuză  preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski reproşează Occidentului o ”slăbiciune”.

”Teroriştii ruşi profită de faptul că Ucraina nu dispune de o apărare suficientă în domeniul apărării antiaeriene”, acuză pe X şeful statului ucrainean.

”Această slăbiciune nu este a noastră, ci a lumii, care nu îndrăzneşte să-i trateze pe terorişti aşa cum merită”, reporşează Volodimir Zelenski.

DOI MORŢI ÎN ATACURI UCRAINENE ÎN RUSIA ŞI ESTUL UCRAINEI

Două persoane au fost ucise joi în atacuri ucrainene în regiunea rusă Belgorod, la frontiera cu Ucraina, şi într-un oraş din estul Ucrainei ocupat în parte de ruşi, potrivit autorităţilor locale.

În regiunea Belgood, o femeie a fost ucisă în satul Krasnîi Vostok, unde o dronă ucraineană doborâtă de apărarea antiaeriană rusă a căzut pe o casă şi a distrus etajul superior, a anunţat pe Telegram guvernatorul regiunii ruse, Viaceslav Gladkov.

În regiunea ucraineană Doneţk, ocupată în parte de Rusia, un bărbat a fost ucis joi într-un atc cu o dronă ucraineană care i-a vizat maşina, într-un atc în oraşul Gorlivka, a anunţat pe Telegram primarul ocupaţiei, Ivan Prihodko.

Citiți și: Ucraina se luptă să ţină frontul de est, pe măsură ce ruşii avansează spre oraşe

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii