Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Armata s-a retras de la conducerea spitalului din Suceava. “Lucrurile, sub control”

GALERIE
Spitalul din Suceava
  • Spitalul din Suceava
- +

Doar 10-15% din personalul medical al Spitalului Judeţean Suceava era apt de muncă, la începutul lunii aprilie, restul fiind diagnositcat cu COVID-19 sau în carantină, iar în prezent pentru aproximativ 68 la sută din personalul spitalului rezultatul testelor pentru coronavirus este negativ, anunţă MApN, care face un bilanţ al perioadei în care conducerea unităţii medicale a fost asigurată de o echipă militară. Conform ministerului, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Ionel Oprea, a afirmat că misiunea la Suceava a fost îndeplinită, “deşi aici este încă focar de coronavirus”, dar că acum sunt internaţi în spital doar 507 pacienţi infectaţi şi alţi 605 pacienţi non-COVID-19. La secţia ATI, care are deja 42 de ventilatoare, mai sunt doar şapte bolnavi asistaţi.

Echipa militară a Spitalului Judeţean ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a predat joi, 30 aprilie, conducerea unităţii sanitare unei echipe manageriale civile, aleasă de consiliul medical al unităţii sanitare. Colonelul medic Daniel Derioiu, managerul interimar al spitalului, a spus că a predat manageriatul unor medici valoroşi, “aleşi de colegii din consiliul medical din care făceau parte, care i-a învestit cu încrederea că vor duce mai departe procesul de conducere a spitalului”.

Conform MApN, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Ionel Oprea, a afirmat că misiunea la Suceava a fost îndeplinită, “deşi aici este încă focar de coronavirus”. El a precizat că, la început, situaţia a fost foarte grea, dar că, treptat, “lumea a înţeles ce trebuie să facă şi acum spitalul funcţionează la 55-60 la sută din capacitate. Lucrurile sunt sub control. Acum sunt internaţi în spital doar 507 pacienţi infectaţi şi alţi 605 pacienţi non-COVID-19. La secţia ATI, care are deja 42 de ventilatoare, mai sunt doar şapte bolnavi asistaţi”. De asemenea, secretarul de stat a afirmat că a fost întocmit “un plan de acţiune bine pus la punct până la 31 decembrie, care cuprinde şi modul de lucru pentru situaţii de criză, dacă epidemia va reveni în toamnă”.

În perioada deţinerii conducerii militare, echipa condusă de colonelul medic Daniel Derioiu a repus în funcţiune spitalul în condiţii de siguranţă pentru pacienţi şi personal, medicii epidemiolgi realizând circuite funcţionale separate pentru pacienţii covid şi non-covid şi zone tampon de carantinare pentru cei suspecţi că ar fi infectaţi cu virusul. “Una dintre cele mai mari victorii pe care le-am înregistrat a fost faptul că, în ultima lună, au fost asistate 47 de naşteri în condiţii normale sau de urgenţă, atât pentru gravide covid cât şi non-covid”, a precizat colonelul medic Derioiu.

La preluarea conducerii unităţii medicale, pe 2 aprilie, doar 10-15 procente din personalul medical al spitalului era apt de muncă, restul fiind bolnav de COVID-19 sau se afla în carantină. Din acest motiv, una dintre primele măsuri care au fost luate a fost testarea angajaţilor unităţii sanitare, pentru ca cei declaraţi vindecaţi să se poată întoarce la lucru. În prezent, pentru aproximativ 68 la sută din personalul spitalului rezultatul testelor este negativ. În prezent, spitalul este funcţional şi poate oferi servicii medicale pentru pacienţii bolnavi de COVID-19 şi poate asigura rezolvarea unora dintre urgenţele medico-chirurgicale pentru pacienţi neinfectaţi cu acest virus. Circuitele realizate vor permite asigurarea rezolvării tuturor urgenţelor non-covid în viitorul apropiat, pe măsură ce personalul medical va reveni la serviciu.

La nivelul unităţii sanitare au fost restabilite atât lanţul de comandă, cât şi conducerea prin consiliul medical şi comitetul director, conform legii de funcţionare a spitalelor publice. Au fost întocmite şi adoptate protocoale şi proceduri specifice COVID-19, precum şi planul de operaţionalizare prin creşterea graduală a capacităţii de răspuns a spitalului, document care este valabil până la sfârşitul acestui an. Totodată, a fost stabilită înfiinţarea sectorului ATI separat pentru pavilionul de boli infecţioase, fiind crescută, astfel, capacitatea de alimentare cu oxigen medicinal a spitalului, prin montarea unui stocător suplimentar de oxigen. Personalul medical a fost instruit pentru folosirea echipamentelor de protecţie şi a fost realizat un plan de construire a unui vestiar filtru de intrare în sectorul COVID-19.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri