anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Armistiţiu ca să ce?

GALERIE
cosmin pasca
 • cosmin pasca
- +

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a trimis marţi o scrisoare partidelor parlamentare prin care le-a propus un armistiţiu politic pentru următoarele luni. Câte luni? În presă s-a vorbit de trei, în epistolă nu se face nicio menţiune. De ce e nevoie de un armistiţiu politic? Să ascultăm precizările premierului desemnat... Numai că Nicolae Ciucă n-a vorbit deloc marţi, nici despre scrisoare, nici despre ce aşteptări are, nici cum i-a venit ideea unui armistiţiu. Pretenţiile premierului propus au fost prezentate de premierul demis, Florin Cîţu, în calitate de lider al PNL. Câtă credibilitate are demersul unui general care se ascunde de opinia publică după izmenele unui politician? Dacă armistiţiul ar fi fost soluţia propusă în mod real de Ciucă, nu o hârtie semnată la comanda partidului, cu siguranţă ar fi ridicat „baioneta” şi şi-ar fi apărat public ideea. Nu a făcut-o pentru că a înţeles formalismul politicianist al propunerii, în fapt, i s-a părut subţire povestea armistiţiului. Avem deja primele indicii cum ar arăta un guvern condus de Ciucă: o marionetă depersonalizată care răspunde la comenzile baronilor din Modrogan.

Pe fond, propunerea de „încetare a focului” e lipsită de orice argument coerent. O înşiruire pe scurt a problemelor cu care se confruntă ţara (de fapt, două mari şi late - criza sanitară şi creşterea preţurilor), urmată de un apel la conştiinţa şi patriotismul opoziţiei. Nu e clar cum un armistiţiu ar rezolva cele două probleme. De ce un premier „plin” Ciucă, aflat sub bocancul lui Cîţu, ar avea soluţii mai bune la criză decât Cîţu însuşi? Sigur, un prim-ministru învestit de Parlament ar putea emite ordonanţe de urgenţă, dar care ar fi acele acte normative care în momentul de faţă nu pot fi „rezolvate” prin hotărâri de guvern? Să nu uităm că Executivul şi-a păstrat această prerogativă, dovadă restricţiile adoptate în ultima săptămână.

Dacă Guvernul Ciucă ar fi avut nevoie de un cadru legislativ mai generos pentru impunerea unor decizii în vreme de criză, acestea ar fi trebuit transpuse în textul armistiţiului. „Votaţi Cabinetul Ciucă şi acordaţi-i sprijin parlamentar timp de n luni pentru a stopa evoluţia pandemiei prin măsurile a, b, c etc. şi a potoli creşterea preţurilor prin ordonanţele de urgenţă x, y, z etc.” Dispune PNL de aceste soluţii, dar nu le poate adopta pentru că nu are un guvern „plin”? Fireşte că nu, altfel ar fi găsit formule punctuale de negociere cu opoziţia. De fapt, tocmai lipsa soluţiilor îi forţează pe liberali să caute o susţinere transpartinică prin care să dilueze costul electoral al incompetenţei. Cu precizarea că PNL vrea să împartă pagubele de imagine cauzate de suprapunerea a trei crize, fără să împartă beneficiile aduse de controlul guvernării. Altfel, să observăm şi tonul belicos pe care a prezentat Cîţu textul invitaţiei la pace. Dacă opoziţia nu acceptă condiţiile lui Ciucă dă dovadă de imaturitate şi iresponsabilitate, a atras atenţia liderul PNL. Un fel de „cine nu semnează mă-sa-i c...”

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere. Şi numai pentru acest primitivism dovedit în materie de strategie politică, PNL (cu actuala conducere) merită ani grei de opoziţie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Cântăreţul cântăreţilor

Briscan ZARA

Cântăreţul cântăreţilor

Era o situaţie aproape incredibilă. E ca şi cum ai accepta la un concert de operă pe cineva care nu are voce decât de cântat sub duş, doar că să primească şi acela un salariu, din milă, din compasiune sau vreun interes. De fapt nu cred că exagerez dacă zic că în asta constau de fapt eşecurile pe bandă rulantă din toate domeniile de activitate din această ţară: lipsa de profesionalism a oamenilor.

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Cristina DANILOV

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Avem o provocare imensă, tocmai conștientizăm că sinuciderea există, că este o situație care necesită intervenție urgentă, că depășește situația în care cineva vrea doar să atragă atenția. Am auzit pe cineva spunând „Hai să vorbim despre sinucidere ca să nu mai vorbim despre sinucideri”, așa că va trebui, că ne place sau nu, să vorbim despre asta.

Preşedintele îngrijorării noastre

Mihai DORIN

Preşedintele îngrijorării noastre

Trăim vremuri grele, războiul e la fruntarii, starea de sărăcie şi depresie a populaţiei se adânceşte, iar ca un blestem cu repetiţie, clasa politică a coborât la cel mai de jos nivel de competenţă din toată istoria noastră post-decembristă. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X