Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

ADVERTORIAL

Aromă de Sărbatori cu condimente şi reţete de Crăciun

GALERIE
stelute-cu-scortisoara-via-orangettes-fara-zahar-via-nflori-linzer-via-naturaliaJulfa-via-naturalia
  • stelute-cu-scortisoara-via-
  • orangettes-fara-zahar-via-n
  • flori-linzer-via-naturalia
  • Julfa-via-naturalia
- +

Pentru marea majoritate dintre noi sărbătorile de iarnă înseamnă veselie, bunătate şi arome de Crăciun, o perioadă în care ne întâlnim mai des cu rudele şi prietenii. mai ales la mese de la care nu lipsesc dulciurile specifice Crăciunului.

Condimentele iernii ne dau energie, sănătate şi o senzaţie nemaipomenită de bine. Iată câteva dintre cele mai aromate, alături de câteva reţete festive oferite de magazinul bio Via Naturalia din Iaşi.

Scorţişoara este probabil una dintre cele mai cunoscute şi des folosite mirodenii în acest anotimp. Pe lângă gustul şi aroma sa extrem de plăcute scorţişoara are şi nenumarate proprietăţi: antimicrobiene şi antivirale, de reglare a glicemiei, antioxidantă. Deoarece prin gătire scorţişoara devine amară, adăugaţi acest condiment la sfârşit. Citiţi mai multe despre beneficiile scorţişoarei pe acest link: www.vianaturalia.ro/blog/articole/scortisoara

Cardamomul este una dintre cele mai preţioase mirodenii şi una dintre cele mai scumpe împreună cu şofranul şi vanilia. Seminţele foarte aromate ale acestei plante sunt deopotrivă un stimulent nervos şi un agent antitoxic. Cardamomul verde este utilizat în prepararea tradiţionalelor dulciuri indiene şi în masala chai (ceai condimentat). În ceea ce priveste utilizarea în cafea trebuie să ştiţi că uleiurile volatile din cardamon potenţează calităţile stimulatoare ale cafelei, îi îmbogăţesc aroma sş îi reduc din toxicitate. Cardamomul are o mulţime de întrebuinţări şi beneficii despre care vă invităm să citiţi mai multe aici: www.vianaturalia.ro/blog/articole/cardamom-condimentul-terapeutic

Anasonul stelat cu gustul său dulce şi în acelaşi timp picant, împreună cu parfumul răcoritor, datorat uleiurilor eterice pe care le conţine din abundenţă, se pretează de minune la prepararea diferitelor dulciuri şi băuturi răcoritoare sau alcoolice. De asemenea, cu anason se pot aromatiza checuri, fursecuri, placinte, budinci, clătite, ciocolată şi caramelele de casă, grişul, orezul cu lapte etc. Utilizat singur sau în combinaţie cu alte plante aromatice, cum ar fi seminţele de fenicul, frunzele de melisă, poate înlocui cu succes arome exotice ca vanilia sau scorţişoara. Pe lângă aroma deosebită anasonul stelat are şi multe virtuţi terapeutice şi utilizări despre care vă invitam să aflaţi mai multe online: www.vianaturalia.ro/blog/articole/anasonul-si-amorul-lui-pitagora

Ce-ar fi sărbătorile fără dulciurile făcute în casă, prilej de bucurie şi bucătăreala alături de cei mici. Ne vor umple casa de bucurie şi de aroma sărbătorilor, iar când toate vor fi gata vom şti că poate să vină Crăciunul.

Vă propunem câteva dintre cele mai apetisante şi aromate reţete.

O reţeta pe care o facem la noi acasa în fiecare an de Crăciun: Steluţe cu scorţişoară. Un adevărat ritual la care toată familia poate participa: unii dau prin maşină migdalele, alţii bat albuşurile iar cei mai mici decupează de obicei formele şi decorează cu priceperea şi gingaşia specifică vârstei. Ingredientele şi reţeta integrală o puteţi găsi aici: www.vianaturalia.ro/blog/retete/stelute-cu-scortisoara

Pentru amatorii de ciocolată care vor totuşi ca această plăcere să nu se transforme în stări prea saturate am pregătit Orangette cu sirop de agave. Gustul parfumat şi acrişor de citrice în combinaţie cu ciocolata neagră vă va impresiona papilele gustative cu fineţea sa. O reţetă fară zahăr şi usor de făcut la voi acasă de sărbători pe care o găsiţi descrisă aici: www.vianaturalia.ro/blog/retete/orangette-cu-sirop-de-agave

Grozav de bune, uşor de făcut şi de păstrat, fragede şi pline de arome, se topesc pur si simplu în gură. Sunt apetisantele Flori Linzer - fursecuri din cunoscutul „Linzertorte”, un tratament dulce regal de Crăciun în oraşul austriac Linz. Merg de minune cu umplutura fructată, dând pe masa dumneavoastră de sărbătoare un farmec aparte. Cât de uşor se fac vedeţi aici: www.vianaturalia.ro/blog/retete/flori-linzer

Nu puteam termina recomandările noastre fără un dulce tradiţional care să ne introducă în atmosfera încarcată de spiritul biblic al Crăciunului: Turta cu julfă sau Pelincile Domnului ori turta de Ajun, singurul aliment care conform tradiţiei se consuma în ajunul Crăciunului.. Se spune ca femeile din vechime au făcut aceste pelinci pentru întâmpinarea pioasă a pruncului Isus. Versiunea cu cânepă cunoscută drept Julfă, este o delicatesă veche, moldovenească.  În Bucovina, se pun pe masă atunci când preotul vine spre a vesti naşterea Domnului şi apoi se împarte de pomană. Accesând linkul de mai jos puteţi vedea ambele reţete cu cânepă şi cu nucă şi alege pe cea care vă e mai la îndemână: www.vianaturalia.ro/blog/retete/turte-cu-julfa-sau-pelincile-domnului

Spor la bucate şi multă linişte şi bucurie să fie în casele dumneavoastră în aceste zile de sărbătoare sfântă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri