Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Arşinel îi numeşte “jigodii” pe cei care-l acuză că a profitat de nume pentru transplant

GALERIE
arsinel
  • arsinel
- +

Actorul Alexandru Arşinel susţine că nu cunoaşte nimic despre acuzaţiile aduse medicului Mihai Lucan, afirmând că se profită de notorietatea sa de persoană publică. Arşinel spune că nu a contat numele său în prioritatea transplantului, ci starea gravă de sănătate, adăugând că aprinde lumânări la biserică pentru doctorul Lucan, care l-a salvat.

"Mă bucur că ajung la o biserică şi pot să aprind o lumânare pentru doctorul Lucan care m-a salvat”, a declarat Alexandru Arşinel, joi, într-o intervenţie telefonică la Digi24. Actorul a afirmat că nu cunoaşte acuzaţiile şi că nu îşi dă seama ce se întâmplă. "Întâmplarea face că am un nume care rezonează într-un anumit fel şi jigodiile profită de treaba asta”, a subliniat Arşinel.

Întrebat dacă acest lucru a contat la transplant, actorul a spus că starea sa gravă de sănătate a fost cea care a contat: "A contat că mai funcţionam 7% cu rinichii”.

Medicul Emanuel Ungureanu, fost colaborator la Institutul de Urologie şi actual deputat USR, cel care l-a denunţat pe Lucan, spune că timp de 14 ani a depus plângeri penale împotriva doctorului, vorbind despre un trafic organe în care ar fi fost implicat Lucan. Ungureanu a declarat că una dintre atribuţiile pe care le avea în 2002, când lucra pentru Mihai Lucan, era să convingă familiile pacienţilor aflaţi în moarte cerebrală să doneze organele şi că atunci a descoperit că medicul Mihai Lucan favoriza pacienţi străini.

"Ca să chemi un străin trebuia să fie ceea ce se numeşte tipizat. Avea sângele unor străini, o listă paralelă cu pacienţi veniţi din străinătate. Se făceau acte notariale în care se spunea că respectivul primeşte rinichi de la un român sărac benevol şi tranzacţia se făcea pe modelul win-win. Acei străini erau deplasaţi cu maşina institutului, cu o Dacie break de culoare albă, şoferul ştie. (...) Ştiu şi asistente medicale care erau chemate în weekend pentru aceste cazuri speciale. Sumele vehiculate de asistenta şefă de atunci. Şi se pornea de la un 20, 30 de mii de mărci când erau mărci şi apoi 30, 40 de mii de euro. Dar această afacere s-a oprit undeva în 2005, 2006”, a declarat Emanuel Ungureanu.

Deputatul spune că nu doar străinii erau favorizaţi, ci şi cei care îi puteau oferi medicului protecţie sau imagine. El a adăugat că a depus plângere penală împotriva medicului Lucan după transplantul de rinichi al actorului Alexandru Arşinel.

"Organul trebuia să ajungă la o fată pe care o cheamă Ana Maria Galben, care este din Prundul Bârgăului şi care a făcut între timp transplant în Spania, era compatibilitate de grupă. Sunt oameni de afaceri care au intrat în faţă, sunt politicieni care au făcut transplant cu prioritate şi care l-au sprijinit în momentele cheie, când erau probleme imediat era acoperit de această caracatiţă de tip mafiot”, spune Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR a mai spus că pacienţii care mergeau la clinica privată a medicului Lucan au fost îngrijiţi ani de zile cu medicamente din programul naţional de transplant, vorbind despre un "sistem de jaf neimaginat”.

Procurorii au început urmărirea penală in rem pentru tentativă la infracţiunea de omor, după ce colegii l-au acuzat pe medicul Mihai Lucan că în martie 2017 ar fi tăiat intenţionat artera renală a unui pacient, în timpul operaţiei, astfel încât să îl compromită pe medicul care coordona intervenţia.

"Am început să îmi pun întrebări. Au fost puţine transplanturi şi taman la mine a fost. Eu am sângerat în timpul operaţiei şi am vrut să ştiu mai multe. Familia mea a fost şocată. Eu, ca om terminal cu multe suferinţe, sunt mai antrenat: ori că fusese neglijenţă, ori că fusese criminală, dar totuşi, cum se poate ajunge aici?”, a declarat pacientul.

Medicii şi asistentele care erau în sală au spus că incidentul nu avea cum să se producă altfel, din moment ce rinichiul fusese verificat şi testat înainte să ajungă în mâna lui Lucan.

De asemenea, în rechizitoriu este menţionat: "Pentru a-l pune într-o situaţie dificilă pe medicul Suciu, cu care se afla într-o stare de vădită adversitate, pretextând că doreşte să participe, în mod direct, la operaţiunea ce presupunea pregătirea grefei renale, în pofida faptului că de o mare perioadă de timp nu mai făcuse acest lucru, Mihai Lucan a manipulat de o aşa manieră instrumentarul chirurgical, practicând o incizie asupra sinusului arterei renale, într-o zonă care nu era vizibilă, după care l-a pus la dispoziţia membrilor echipei de chirurgi condusă de către Suciu, părăsind la scurt timp sediul”.

În 21 decembrie, Mihai Lucan, fiul acestuia, directorul administrativ al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, Dan Emil Fofiu - Sânpătreanu şi directorul economic Sanda Rodica Baciu au fost reţinuţi pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT, pentru delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat. În 22 decembrie, magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins cererea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a fostului şef al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj şi a fiului acestuia, hotărând să fie plasaţi sub control judiciar.

Conform procurorilor, membrii grupului au prejudiciat Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privată fără acte, consumabilele necesare find achitate tot de institut. Astfel au fost trataţi 159 de pacienţi, findu-le percepute sume cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie.

Zeci de plângeri privind decontări ilegale şi defavorizarea unor pacienţi de către medicul urolog Mihai Lucan au fost făcute de pacienţi, dar şi de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, a declarat fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, precizând că, după trimiterea Corpului de control la institutut, în cele şapte luni de mandat, "din fiecare plângere ieşea câte un dosar care era trimis organelor de control". Voiculescu mai spunea că medicii, colegi ai profesorului Mihai Lucan, nu au făcut dezvăluiri despre ilegalităţile comise de acesta, pentru că riscau să îşi piardă funcţiile, existând chiar o situaţie în care un medic care a pus la îndoială autoritatea lui Lucan a fost lovit, ameninţat şi i-au fost sabotate operaţiile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri