Artă contemporană la Spitalul Dr. Parhon
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Eveniment

Artă contemporană la Spitalul Dr. Parhon

GALERIE
delia_andries_transplant
  • delia_andries_transplant
- +

Evenimentul „Transplant – despre artist ca medic al societății” al artistei Delia Andrieș, care are loc vineri, 4 mai, de la ora 10:00, la Spitalul Dr. Parhon din Iași, marchează debutul colaborării spitalului cu galeria de artă contemporană BorderlineArtSpace. Parteneriatul dintre cele două instituții propune un program de evenimente culturale care facilitează accesul unor noi categorii de public la lucrări de artă contemporană, mizând totodată pe caracterul terapeutic incontestabil al artei.

Transplant” este o acțiune performativă prin care lucrările ce formează expoziția „Respiră acest aer” (BreatheThis Air) a artistei Delia Andrieș sunt dislocate din spațiul expozițional-gazdă, BorderlineArtSpace, și relocate într-un spațiu public atipic, sala de întâlnire a medicilor din cadrul secției de Nefrologie a Spitalului Dr. Parhon din Iași. Acțiunea amintește de încercările mișcărilor de avangardă ale secolului al XX-lea de a sparge granițele dintre highart și lowart, dintre cultura înaltă și cultura de masă, prin accesibilizarea artei în rândul unui public mai puțin familiar cu spațiile expoziționale contemporane.

Delia Andrieș propune un demers prin care medicii și pacienții devin subiecți ai unei chirurgii imateriale, printr-un micro-performance care, sub resemnificarea garderobei de chirurgie a medicului și lectura a 10 poeme despre boală și însingurare - parte din volumul de debut al artistei - repune în lumină rolul artistului în societate, de data aceasta în ipostaza lui de medic al unui social aflat într-o stare de conflict cu el însuși. Artistul radiografiază și investighează simptomele societății și le transformă, prin operațiile sublimării, ale gândirii și ale intervenției, într-un rezultat de spirit menit să consoleze și să aline anxietatea inerentă condiției umane.

Ce ne arată lucrările Deliei Andrieș? Suprafețe ample, umbrite, obscurizate, tușe gri-cenușii... Cadre statice, ferestre deschise, nu tocmai transparente, ambiguizând la maximum raporturile spațio-temporale. O eșarfă brodată - leit-motiv vizual - devine semn distinctiv, vehicul identitar, sinecdocă a femininului, parte ridicată la nivelul întregului. Plasticitatea tablourilor este articulată nu pe un estetism edulcorat, ci pe „tensionarea” voluntară a câmpului pictural, invitând ochiul la popas tăcut, contemplativ și interogativ, lipsit însă de voluptățile „deconstrucțiilor” critice sau ale asalturilor exegetice spectaculoase.” (Petru Bejan, critic de artă)

Delia Andrieș (n. 1989) este o artistă vizuală și performer care trăieșteși lucrează în Iași, România. Este licențiată în Arte Vizuale – Pictură (2010), iar în 2012 finalizează un masterat interdisciplinar în Istoria și Teoria Artei, ambele la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași. În prezent, este doctorandă a UniversitățiiNaționale de Arte din București, cu o teză care dezbate probleme ale criteriilor de evaluare în artele vizuale contemporane. Participă la numeroase expoziții de grup, unde experimentează cu medii variate precum pictura, fotografia digitală, instalația, performance-ul, intervenția participativă și scenografia teatrală. În 2015 este selectată cu proiectul „Self Dystopia. 3E” în cadrul Platforma X, o rezidență internațională de arte vizuale cu bază tehnologică.

Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” a fost inaugurat în anul 1943 ca Spital al Asigurărilor Sociale din Copou, fiind, la acea dată, cel mai modern spital din țară și unul din cele mai moderne din Europa Centrală și de Est. În acest moment, Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” reprezintă unul din marile spitale din Iași, asigurând servicii medicale de cea mai înaltă calitate în afecțiunile renale pentru întreg teritoriul Moldovei. Oferind o abordare pluridisciplinară, în conformitate cu cele mai noi strategii de diagnostic și tratament, pentru o largă varietate de patologii, fiind în același timp un puternic centru de învățământ universitar și postuniversitar.

BorderlineArtSpace promovează arta contemporană produsă în diverse situații sociale, politice și existențiale de graniță și dezvoltă discurs critic legat de problematici și poetici actuale. BorderlineArtSpace este interesat să expună atât artiști emergenți, cât și artiști cu o practică deja recunoscută și, în timp ce contribuie la dezvoltarea structurii instituționale artistice, își asumă, de asemenea, angajamentul pentru un rol educațional.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.