
Inteligența Artificială ajunge în atelierele de artă. La ediția din acest an a Rezidenței Artistice 110, tehnologia nu doar intră în dialog cu arta, ci o provoacă creativ, sub coordonarea unor curatori internaționali. Cinci artiști români pornesc în rezidență la Berlin, iar tinerii curatori sunt invitați să exploreze etica AI în artă, alături de experta Haus der Kulturen der Welt (HKW) Sara Morais dos Santos Bruss.
Un prim pilon al proiectului este reprezentat de cinci rezidențe de cercetare artistică desfășurate la Berlin, dedicate artiștilor români care investighează interferențele dintre AI și creația artistică. În urma unui proces de selecție condus de o comisie formată din curatorul Horea Avram, Sara Morais dos Santos Bruss (curatoare la HKW) și echipa Artep, au fost aleși: Cezar Mocan, Radu Carnariu, David Lazăr, Mihai Grecu și Nicoleta Mureș.
Aceștia vor lucra în Berlin între mai și iulie 2025, iar rezultatele cercetărilor și experimentelor lor vor fi reunite într-o instalație colectivă, ce va fi prezentată în septembrie 2025, în localitatea Șona, într-un spațiu în curs de amenajare dedicat rezidențelor interdisciplinare.
Atelier și mentorat pentru tinerii curatori
Al doilea element este reprezentat de formarea tinerilor curatori români, cu accent pe etica AI în artă. Atelierul principal este susținut de Sara Morais dos Santos Bruss, curatoare la HKW și cercetătoare în domeniul culturii digitale. Workshopul va avea loc în 4-5 iunie 2025 la Iași, iar participarea este gratuită.
Atelierul se adresează tinerilor curatori preocupați de relația dintre tehnologie, etică și artă. Cei 15 participanți selectați vor beneficia ulterior de două sesiuni de mentorat online în perioada iunie-iulie, ghidați de nume consacrate din domeniul curatorial: Ami Barak, Suzana Dan, Cătălin Gheorghe, Daniel Neugebauer (Germania) și Olivia Nițiș.
Înscrierile sunt deschise până pe 18 mai 2025, prin completarea unui formular online. Atelierul se va desfășura în limba engleză, iar participarea la ambele module (Iași și online) este obligatorie.
Rezidența Artistică 110 a debutat în 2023 cu o ediție dedicată dezvoltării curatoriatului la nivel local (Iași), urmând ca în 2024 să se axeze pe politicile corpului în artă, printr-un schimb artistic România-Germania. Ediția din 2025 continuă direcția internaționalizării și a explorării unor teme de frontieră, ancorate în realitatea accelerat tehnologizată a contemporaneității. Din 2026, proiectul va beneficia și de un spațiu permanent de rezidență în Șona (județul Brașov).
Ediția din acest an a proiectului Rezidența Artistică 110, dezvoltat de Asociația Galeria Artep și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Publicitate și alte recomandări video