Artă pe terasa Amazon Iași, la Palas: 70 de elevi de la Colegiul „Băncilă” au creat lucrări inspirate de copilărie și natură

marți, 03 iunie 2025, 18:50
4 MIN
 Artă pe terasa Amazon Iași, la Palas: 70 de elevi de la Colegiul „Băncilă” au creat lucrări inspirate de copilărie și natură

Pe terasa suspendată a sediului Amazon din Iași, cu priveliște spre Palatul Culturii, 70 de elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” au participat la un atelier de creație.

În cadrul proiectului „Dialoguri între culoare și cuvânt”, aceștia au pictat și sculptat inspirați de temele copilăriei și naturii. Lucrările rezultate au fost expuse în recepția sediului Amazon Iași, iar vernisajul a avut loc pe 1 iunie, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului.

Elevii de gimnaziu și liceu, proveniți de la secțiile de pictură, grafică și sculptură, au participat la atelier în două ture, pe 23 și 30 mai, între orele 10 și 16. Au fost întâmpinați de Cristina Simionescu, Senior Software Development Manager la Amazon. Cele 30 de șevalete puse la dispoziție de companie au fost folosite de elevi pentru a-și exprima creativitatea și, la final, au fost donate Colegiului „Băncilă”.

Pe 1 iunie, în prezența a 63 de participanți – elevi, profesori, părinți și directori – a avut loc vernisajul expoziției care reunește 40 de picturi și șase sculpturi din lut. Introducerea în universul artistic al lucrărilor a fost realizată de criticul de artă Gabriel Obreja. Expoziția rămâne deschisă până la finalul lunii.

 Copilăria, o temă personală și profundă pentru tineri

Elevii au avut de ales între două teme de inspirație: „copilăria” și „natura”. Cei mai mulți au optat pentru copilărie, mai ales în contextul în care expoziția a fost dedicată Zilei Internaționale a Copilului. Această temă le-a oferit tinerilor ocazia de a rememora momente din trecutul lor. De exemplu, Anca, elevă în clasa a XI-a, și-a amintit cum privea norii împreună cu prietenii din copilărie și își imaginau că aceștia au diverse forme.

„Am primit ca temă copilăria. Cred că fiecare ne-am gândit la ceva personal din copilăria noastră. De exemplu, eu m-am gândit cum stăteam cu prietenii, ne uitam la nori și vedeam diferite forme. Am încercat să traducem cât mai bine aceste lucruri pe foaie, pictând și folosind creioane colorate”, a precizat Anca, pentru „Ziarul de Iași”.

Clara, colega sa, și-a reamintit cum, alături de fratele ei, obișnuia să creeze forme din umbre pe pereți, transformând joaca într-un spectacol al imaginației.

„Eu m-am gândit la momentul în care mă jucam cu fratele meu cu umbrele, făcând diferite forme și diferite animale. Am redat astfel imaginația bogată a copilului care transformă umbrele în personaje oarecum mitice care zboară prin cameră”, a transmis Clara.

Pentru Mădălina, tema a devenit un pretext pentru introspecție. S-a reimaginat în propria copilărie, jucându-se în cameră cu jucăriile preferate și a redat acea imagine pe o coală A3, sub forma unui autoportret.

 Natura, o altă muză pentru tinerii artiști

Deși copilăria a fost tema predominantă, unii elevi au ales să se inspire din natură. Medeea, spre exemplu, este elevă în clasa a IX-a și a povestit pentru „Ziarul de Iași” că cel mai mult îi place să evidențieze natura, anatomia și oamenii în lucrările sale.

„Atelierul în natură mi s-a părut o idee foarte bună. Am luat și noi niște vitamina D, în loc să stăm închiși în ateliere. Este simpatic să stai în aer liber și să pictezi. Noi am avut de pictat peisaje. Mie îmi place foarte mult natura și o adaug în tot ce fac și compun”, a declarat Medeea.

 O punte între școală și lumea profesională

Proiectul a fost gândit ca o conexiune între educația artistică formală și mediul profesional contemporan.

„Proiectul își propune să creeze o punte între educația artistică formală și mediul profesional contemporan, oferind elevilor o experiență interdisciplinară într-un cadru modern, inspirațional. Inițiativa răspunde nevoii de dezvoltare culturală integrată a elevilor prin combinarea artelor vizuale cu literatura, într-un context în care creativitatea, expresivitatea și colaborarea sunt esențiale”, a explicat Carmen Răileanu, director adjunct al Colegiului de Artă.

Mihaela Chiribău-Albu, profesoară de limba și literatura română, a subliniat importanța acestei experiențe în contextul colaborării cu Amazon, având în vedere că șevaletele pe care le-au utilizat elevii vor fi donate liceului.

„Atelierul de pictură outdoor a reprezentat o oportunitate extraordinară pentru elevii Colegiului Național de Artă, care au avut șansa de a-și exprima viziunea asupra copilăriei într-un cadru deosebit. Pe espalanada Amazon, care le-a oferit o privire de ansambu a centrului istoric al orașului, au petrecut două zile de neuitat, pictând și sculptând pentru a realiza o expoziție cu prilejul Zilei Internaționale a Copiilor. Creativitatea și imaginația lor au fost potențate de priveliștea deosebită care i-a transportat metaforic în timp, dar și în mijlocul naturii. Poezia având ca tematică natura și copilăria a avut un rol deosebit, inspirându-i în lucrările artistice realizate, oferind astfel o componentă interdisciplinară activității”, a menționat Mihaela Chiribău-Albu.

 

Etichete: Amazon, copii, pictura

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii