Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comunicat de Presă

Arts Week 2021 – Un timp al creativității si al explorarilor culturale

GALERIE
PHOTO-2021-05-20-17-32-09 (1)
  • PHOTO-2021-05-20-17-32-09 (1)
- +

În perioada 20-22 mai 2021 se desfășoară la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași cea de a XI-a ediție a proiectului educațional “Arts’ Week”, inițiat în anul 2010.

Evenimentul își propune, într-un context educațional inedit, deschis spre cultură și dialog artistic, dezvoltarea interesului elevilor pentru variate forme de artă, educarea simțului estetic, a receptivității culturale,  consolidarea deprinderilor de lucru în echipă și de învățare autonomă, trepte importante spre conturarea unor  personalități armonioase, creative, cu spirit critic, sensibilitate multiculturală și deschideri plurilingvistice, cu un anume  curaj al opiniilor argumentate, al judecăților de valoare la întâlnirea cu fenomenul artistic. 
 
 „În dorința de a stimula interesul elevilor pentru arte, ediția 2021 şi-a propus să le ofere acestora oportunitatea de a experimenta căi neconvenționale de învățare, forme de expresie, de creație și de receptare inedite, care să îi ajute să-și descopere talentele, facilitând totodată înțelegerea sincretică a artelor. Elevii se vor bucura astfel de libertate de expresie prin workshop-uri inedite (de actorie, de benzi desenate, de lectură, de pictură în aer liber), prin activități dedicate literaturii, studiului limbilor străine și al disciplinelor socio-umane, dezbateri și conferințe, expoziții de artă plastică și concursuri, într-o atmosferă entuziastă, specific negruzzistă”, apreciază prof. dr. Cristina Mocanu, unul din coordonatorii  proiectului Arts Week 2021. 
        Născut din dorința de a oferi elevilor posibilitatea afirmării în contexte nonformale şi pluridisciplinare, Proiectul Arts’ Week este astăzi o emblemă negruzzistă care oglindește interesul elevilor și al profesorilor pentru domeniul umanist și al manifestărilor artistice ale spiritului creator. În timp, proiectul  a devenit un adevărat catalizator de energii şi talente. Profesorii coordonatori propun activităţi diverse,  provocatoare şi interactive,  adaptate diferitelor categorii de vârstă (10-18 ani), de la conferinţe la workshopuri pe teme din domenii precum: literatură, teatru, film, muzică, arte plastice, fotografie sau cinematografie.
 
 Ateliere de lucru -  Atelier de scriere creativă,   Atelier de teatru,  Gazetăria negruzzistă,  Atelierul lecturii,  Introduction à la Bande Desinée,  Bookiseala .
 
 Lansări de carte – Rodiri în contratimp. Album de debut al tinerilor artiști din Colegiul Național C. Negruzzi Iași, volumul I, Editura Taida
 
 Conferințe:  Opera de lângă noi,  Incursiune în literatura română contemporană,  Evenimente istorice din perspectivă literar-cinematografică,  Boovie, în culisele filmului,  În anticamera lingvisticii,  Viziune modernă în literatură și artă.
 
 Concursuri:  Concurs literar-istoric, Digital Art, Concurs epistolar cu tema: Iași, orașul sufletului meu,  Scrabble me this!,  Deutsch Meisterschaft, Turnul Babel, Germana în culori.
 
 Expoziții: Captiv în lumea artelor, Valori în culori. Viziunea mea despre Uniunea Europeană, Expoziție de artă fotografică. 
 
Programul complet al evenimentului se găsește pe pagina de facebook: facebook.com/artsweek2021 și pe instagram: @artsweek2021.
 
   „Filosofia acestui proiect educațional a fost să creeze situații de învățare noi și atipice, să propună întâlniri semnificative cu personalități artistice, academice, culturale, generând dialoguri despre arte și interferența acestora, explorarea unor  manifestări sincretice ale artelor, receptarea avizată a mesajelor estetice. Ne dorim ca elevii Colegiului Negruzzi să devină treptat ființe culturale, dincolo de profesiile lor viitoare, iubind și apreciind lectura, muzica, artele plastice, provocările cinematografice, de fapt să înțeleagă această “lume de semne și simboluri”, de coduri și limbaje artistice pentru care este nevoie de inițiere, de experiențe, de întâlniri intelectuale memorabile ...” (prof.dr, Camelia Gavrilă, directorul Colegiului C. Negruzzi)
 
Coordonatorii proiectului Arts Week 2021 sunt profesorii Cristina Mocanu și Elena Ilie, alături de alți colegi profesori  competenți și pasionați, care predau discipline din sfera umanistă și artistică – Mihaela Doboș, Cezar Zaharia, Elvira Rotundu, Anca Voicu-Ghenghea,  Adriana Bozdoro, Mariana Chiriac, Diana Grumeza, Gianina Artenie, Iustina Gafița, Luminița Adămuț, Carmen Tomescu-Stachie, Cristian Stanciu, Mihaela Știrbu, Alina Țirică, Dalia Mațoschi, Cristian Elenin, Sabina Manea, Bianca Burciu, împreună cu  elevii lor, talentați, inspirați  și entuziaști. 
 
Trebuie menționată și prezența onorantă a unor    invitați de prestigiu: prof. univ. dr. Antonio Patraș  de la Facultatea de Litere a Universității Al I. Cuza, conf. univ. dr. Vasilica Stoiciu- Frunză, de la Universitatea de Arte „G. Enescu”, Cătălin-Mihai Ștefan, poet și educator muzeal la Muzeul Literaturii Române din Iași, lector. univ. dr. Loredana Cuzmici, Universitatea Al I. Cuza, prof. dr. Carmen Ion de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani, Olivier Noël, lector belgian la Facultatea de Litere, Olariu Florin-Teodor, lingvist și cercetător științific la Institutul de Filologie Română „Al. Philippide”, Cristina Tudor, actriță, Asociația culturală „Delazero”.
 
La fel ca muzica, arta în general ”exprimă ceea ce nu poate fi spus și despre ce este imposibil a tăcea”. (Victor Hugo)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri