anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Așa arăta celebrul pictor Rafael. Craniul său a ”primit” piele, ochi și păr

GALERIE
pictor rafaeld
  • pictor rafaeld
- +

Cercetătorii de la Universitatea din Roma au reuşit să reconstituie în 3D chipul celebrului pictor renascentist Rafael pe baza unui mulaj din ghips al craniului său, au anunţat joi reprezentanţii instituţiei italiene, confirmând totodată autenticitatea rămăşiţelor pământeşti ale artistului, conservate în Panteon, informează AFP.

"Analiza mulajului din ghips al craniului lui Rafael (1483-1520), realizat în 1833 (în momentul deschiderii mormântului artistului, n.r.), ne-a permis să reconstituim în 3D chipul" maestrului renascentist, decedat prematur la vârsta de 37 de ani la Roma, unde a fost înmormântat sub cupola Panteonului, au explicat specialiştii italieni.

Dubii legate de autenticitatea rămăşiţelor pământeşti ale pictorului Rafael i-au însoţit timp de secole pe admiratorii săi.

"Până acum, nu eram siguri că rămăşiţele descoperite şi conservate în Panteon erau într-adevăr cele ale lui Rafael", reaminteşte profesorul Mattia Falconi, specialist în biologie moleculară la Universitatea din Roma. În timpul cercetărilor realizate în proximitatea mormântului artistului au fost găsite multe alte sicrie, inclusiv ale unora dintre elevii săi, precum şi numeroase fragmente de schelete.

"Reconstituirea facială este o tehnică interdisciplinară capabilă să recreeze - bazându-se exclusiv pe morfologia craniului - chipul unei persoane în momentul morţii sale", au explicat Cristina Martinez-Labarga, profesoară de antropologie medico-legală, şi profesorul Raoul Carbone, grafician 3D în ştiinţe medico-legale.

Aceste lucrări au permis cercetătorilor să stabilească "în premieră" că "rămăşiţele conservate în mormântul din Panteon aparţin într-adevăr artistului renascentist. În 2020, "comemorăm 500 de ani de la moartea sa", au transmis reprezentanţii facultăţii de Biologie din cadrul Universităţii Tor Vergata din Roma, care au recurs în principal la comparaţii cu autoportrete ale pictorului.

Totodată, aceste cercetări realizate de Centrul de antropologie moleculară pentru studierea ADN-ului străvechi, în colaborare cu Fundaţia Vigamus şi cu Academia Rafael - care administrează muzeul creat în casa natală a pictorului din Urbino - "deschid calea spre studii viitoare asupra rămăşiţelor osoase, pentru a identifica anumite caracteristici ale persoanei legate de ADN-ul" său, precum culoarea ochilor, a părului şi a pielii.

"Acest studiu ştiinţific complet despre reconstituirea facială în 3D va fi propus în curând spre publicare în revista Nature", precizează acelaşi comunicat, iar o statuie în 3D reprezentând bustul pictorului Rafael, prezentat în mărime naturală, va fi expusă în permanenţă la muzeul amenajat în casa memorială din Urbino.

Deplâns de contemporani, Rafael a beneficiat la moartea sa de funeralii grandioase organizate la Vatican. Rafael a realizat un număr mare de opere artistice de o importanţă majoră, din care o mare parte se află la Vatican.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Cosmin PAȘCA

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Din 2012 încoace, neîntrerupt (inclusiv în timpul Guvernului Cioloş) PSD- PRO România, UDMR şi ALDE au controlat jocul legislativ. Se apropie sfârşitul, iar această majorităte toxică a ales să-şi facă ieşirea din scenă cu un foc de artificii de povestit nepoţilor. Lăsat nesupravegheat, „focul” va părjoli o ţară, dar asta a fost ultima lor grijă.

Filmuletul zilei

opinii

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

Despre Iaşi (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre Iaşi (II)

În ciuda faptului că Iaşul a recuperat mult din deficitul de modernitate în raport cu oraşele Timişoara şi Cluj, au existat în aceste evoluţii şi numeroase sincope. 

Incremenirea în ignoranţă

Bogdan ILIESCU

Incremenirea în ignoranţă

sau Eşecul revoluţiei ştiinţifice

pulspulspuls

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

PULS

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

Noi veşti de pe vechiul front electoral, stimaţi telespectatori, acum la spartul târgului, cu trei zile înainte de alegeri. O păsărică ce îşi are cuibuleţul chiar sub streaşina unui vestit notar din târg ne-a ciripit zilele trecute că, într-o zi de dimineaţă, aşa mai pe răcoare, cine credeţi că a călcat pragul stabilimentului?

Caricatura zilei

Șoric

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.