Aşa arăta, în varianta scumpă, autostrada până la Tg. Neamţ. Cel mai lung tunel: 2.943 m
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Aşa arăta, în varianta scumpă, autostrada până la Tg. Neamţ. Cel mai lung tunel: 2.943 m

GALERIE
autostrada iasi-mures tg neamt
  • autostrada iasi-mures tg neamt
- +

Autostrada Câmpia Turzii - Târgu Mureş - Iaşi a intrat în parohia ministrului Relu Fenchiu. Guvernul a aprobat în ultima şedinţă dinaintea Paştelui darea proiectului în competenţa Ministerului Transporturilor, acesta urmând să găsească modalităţile de finanţare. „La ora actuală există trei studii de fezabilitate făcute în 2010, câte unul pentru fiecare sector de autostradă. Cu aceste studii însă, preţul lucrării s-ar duce la 9 milioane de euro, ceea ce ar însemna că autostrada ar fi imposibil de finanţat. Studiile trebuie reactualizate, ceea ce vom face imediat ce voi avea autostrada pe mâini, cu ştampile şi semnături“, a declarat ministrul Fenechiu.
În varianta iniţială, autostrada Târgu Mureş - Iaşi urma să aibă 320 km lungime şi să străbată judeţele Mureş, Harghita, Neamţ şi Iaşi. Cea mai mare parte a traseului, respectiv 140 km, ar fi urmat să străbată judeţul Iaşi, parcurgând 17 comune. Plecat din Ungheni, traseul autostrăzii urma să treacă prin localităţile Ţuţora, Golăieşti, Aroneanu, Victoria, Popricani, Rediu, Leţcani, Dumeşti, Podu Iloaiei, Bălţaţi, Târgu Frumos, Heleşteni, Paşcani, Stolniceni-Prăjescu, Mirosloveşti şi Moţca, pentru a trece apoi în judeţul Neamţ. Conform studiului întocmit de firma spaniolă Inocsa Ingenieria, autostrada era prevăzută cu patru benzi de circulaţie, o bandă mediană, acostamente şi benzi de urgenţă, lăţimea totală a platformei urmând să fie de 26 de metri. Traseul era prevăzut cu baze de întreţinere şi deszăpezire la fiecare 50 km. De-a lungul autostrăzii urmau să fie amenajate spaţii de parcare şi servicii prevăzute cu WC public, parcaje, benzinării, restaurant, motel şi service auto. Numai până la Târgu Neamţ era prevăzută construirea a patru parcări, a unui punct de deszăpezire şi întreţinere, ca şi a unui Centru de Întreţinere şi Coordonare a autostrăzii. La fiecare 2 km urmau să fie construite platforme pentru telefoane de urgenţă. Pe marginile autostrăzii s-a prevăzut instalarea de panouri fonoabsorbante, întregul ansamblu urmând să fie împrejmuit cu garduri de protecţie.
Pe raza judeţului Iaşi, studiul de fezabilitate prevedea amenajarea a cinci noduri rutiere, la intersecţia cu DN 2, DJ 208, DN 28B, DN 28 şi DN 24. Traseul autostrăzii urma să intersecteze cinci căi ferate, ce urmau a fi traverstate cu ajutorul unor pasaje superioare. În total, pe traseul Iaşi – Târgu Neamţ autostrada urma să treacă peste 94 de poduri, pasaje şi viaducte. Deşi acest traseu parcurge în întregime zone de câmpie şi deal, era prevăzută construirea a opt tuneluri din tuburi paralele, cu o lungime totală de 12,9 km. Cel mai lung tunel urma să aibă 2.943 m, construcţia sa fiind prevăzută la kilometrul 67^357. Construirea autostrăzii ar fi urmat să asigure 500 noi locuri de muncă, pe parcursul celor patru ani cât ar fi durat lucrările. Şi în 2010, ca şi acum, sursele de finanţare a contractului de execuţie nu erau cunoscute, ele urmând să fie stabilite ulterior.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Naivităţile şi imperativele ideologice progresiste ale politicii externe a administraţiei Biden se lovesc de o realitate geopolitică în care şi Rusia, şi China se dovedesc a fi extrem de abile în a-şi impune propria naraţiune şi a eroda influenţa americană în Orientul Mijlociu.

Filmuletul zilei

opinii

Mirel Cană - o încercare de portret

Nichita DANILOV

Mirel Cană - o încercare de portret

L-am întâlnit deseori la Casa Dosoftei. Mi-l închipui şi azi tronând acolo, retras în spatele unui pupitru rustic, scrutând prin ochelarii fumurii hrisoavele înşirate în vitrine, dar şi pe pereţii reci, uşor igrasioşi, pe care trecerea vremii a desenat tot felul de umbre şi de figuri voievodale. În acest spaţiu al amintirii, placat de ziduri groase, spectrul lui Mirel Cană se simte cu adevărat în elementul său.

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Dana ȚABREA

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Termenul „cultură” provine la latinescul „colere” care înseamnă a cultiva. Civilizaţia şi cultura îl îndepărtează pe om de latura sa animalică, barbară şi îl apropie de cea spirituală. Însă omul rămâne în esenţa sa o fiinţă animalică, având posibilitatea de a alege, şi care în orice împrejurări va alege cea mai rea posibilitate dintre toate. În acest sens, „Grădinărit uman” nu este atât despre familia disfuncţională, cât mai ales despre o umanitate disfuncţională în întregul ei. Departe de a putea fi vorba de o comedie, poate doar despre la comédie humaine.

Profilul neo-activistului american

Michael ASTNER

Profilul neo-activistului american

Vara trecută, înainte să vin la Amnaş, am primit de la o prietenă două ziare germane pe care le luase-n aeroport ca lectură de călătorie. Le-am luat la rândul meu pe drum, dar pentru că-s ziare de ziare, format mare, adică (vorbesc de Die Welt şi de Süddeutsche Zeitung), nu le-am deschis în tren, iar la ţară apoi… nici atât: am adunat fructe, am cosit iarbă, am primit oaspeţi (cumnatul, nepotul şi băiatul nepoatei), apoi m-am apucat de dezgropat fântâna din bătrâni, tot felul de lucrări şi munci mi-au ocupat timpul, iar ziarele în cauză (ambele din 14 iulie 2020) au fost uitate. Zilele trecute, am dat de ele. Hm - ia să le răsfoiesc şi să văd dacă mai găsesc ceva actual respectiv demn de citit!

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Tot felu

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.