Așa e? „Iaşul este un oraş vibrant, din ce în ce mai atrăgător pentru tineri“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Clasament pe perioada 2007 - 2016 făcut de specialiştii platformei UrbanizeHub

Așa e? „Iaşul este un oraş vibrant, din ce în ce mai atrăgător pentru tineri“

GALERIE
iasi
  • iasi
- +

Iaşul ocupă locul trei în topul celor mai eficiente oraşe într-un clasament făcut de specialiştii platformei Ur­banizeHub. Aceştia au luat ca reper perioada 2007 - 2016, Iaşul fiind depăşit doar de Oradea şi Alba Iulia, în timp ce Clujul şi Timişoara se află la coada clasamentului ce a cuprins 10 oraşe.

Platforma a avut trei criterii în stabilirea topului: valoarea absolută a cheltuielilor de capital şi va­loarea absolută a absorbţiei de fonduri europene, cheltuielile de capital pe cap de locuitor şi absorbţia de fonduri europene pe cap de locuitor şi, nu în ultimul rând, modul în care localitatea s-a transformat fizic în ultimii ani.

„Primele două criterii sunt obiective, iar cel de-al treilea e su­biectiv şi ţine de evaluarea experţilor UrbanizeHub, care au fost în majoritatea oraşelor din România şi au observat modul în care s-au transformat unele oraşe“, spun cei de la UrbanizeHub.

Topul a plasat Oradea pe primul loc, oraş urmat de Alba Iulia, Iaşi, Craiova, Sectorul 3 Bucureşti, Braşov, Sibiu, Timişoara şi Cluj (ambele împart poziţia a opta), Miercurea Ciuc şi Târgovişte.

„Iaşi a crescut mult în ultimii ani, deşi în continuare lipsa unei autostrăzi este revendicată de toate vocile din oraş, politicieni, administraţie, oameni de afaceri, sector ONG.(...) Iaşi este top-performer în absorbţia de fonduri europene (a absorbit, de exemplu, cu 50 milioane euro mai mult decât Cluj între 2007 şi 2016). Dacă te plimbi prin oraş, la fiecare 5 metri dai de o intervenţie făcută cu bani europeni. S-a investit alert în mo­dernizarea infrastructurii urbane, şi primele efecte pozitive au început să se vadă deja. Iaşul este inima Moldovei şi este un oraş vibrant, din ce în ce mai atrăgător pentru tineri, cu multe oportunităţi datorită investitorilor care se relochează acolo“, spun specialiştii Urbanize­Hub.

Pentru perioada 2007 - 2016, la nivelul cheltuielilor de capital la Iaşi s-au investit 282,9 milioane euro, - 974 euro/cap de locuitor-, iar în ceea ce priveşte fondurile europene au fost derulate proiecte în valoare de 156 milioane euro - 537 euro/cap de locuitor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.