anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Asaltul rafturilor de supermarket: cât va mai dura şi ce stocuri au magazinele?

GALERIE
lidl
  • lidl
- +

Atât reprezentanţii magazinelor cât şi economiştii ne liniştesc: există stocuri de mărfuri pentru multe luni de zile. Sfatul acestora: lăsaţi mai bine stocul în magazia supermarketului, nu în cămara de acasă, că e degeaba! Cu ce experienţe inedite au avut unii ieşeni în ultimele zile, căutând să-şi umple frigiderul şi cămara? S-a ajuns până la magazinele din satele din jurul Iaşului

Supermarketurile locale au devenit extrem de aglomerate în ultima perioadă, iar ieri, deşi duminică, a fost o zi de vârf. Ieşenii par a fi tot mai speriaţi de faptul că nu au suficiente alimente şi alte consumabile în timpul urgenţei COVID-19, astfel că iau cu asalt magazinele şi „curăţă“ rafturile cu produse de bază. Magazinele sunt, practic, un „stup“ de activitate - pe de o parte, cumpărătorii îşi încarcă coşurile cu de toate, şi, pe de altă parte, comercianţii se mobilizează pentru a le aproviziona din nou. În paralel, social media este plină de imagini cu rafturi goale în supermarketurile din Iaşi, internauţii împărtăşind fotografii şi videoclipuri care arată cozi interminabile la casele de marcat.
 
Vizite la magazinele de la ţară
 
Unii ieşeni au făcut adevărate tururi de forţă până au reuşit să-şi vadă frigiderul plin cu strictul necesar. Gabriela M., o profesoară care locuieşte în zona Păcurari, ne povesteşte aventura ei de shopping alimentar, de ieri. „Întâmplarea face să fi fost plecată din Iaşi, iar azi (duminică - n.r), când am revenit, chiar aveam frigiderul gol. La Kaufland Păcurari, unde m-am dus prima dată, pe la ora 10 dimineaţa, cu o listă kilometrică de cumpărături, nici măcar loc de parcare nu am găsit. Iar când am văzut că nici cărucioare nu sunt, m-am gândit să mă duc la ERA, la Carrefour, gândind că acolo nu va fi aşa mare nebunie, fiind mai departe de oraş. Surpriză, însă: aici era deja coadă de aproape 100 de metri la intrare în complex, accesul fiind permis în măsura în care ieşeau alţii, iar intrările erau încuiate, cu excepţia uneia: cea dinspre Altex. N-am stat nici aici, că nu voiam să pierd toată ziua la cozi, gândind că panica se va risipi peste câteva ore. Aşa că mi-am zis s-o iau spre un magazin sătesc, unde această panică încă nu a ajuns. M-am dus spre Uricani, pe Centură. Aici însă magazinul sătesc era prea mic, nu am găsit mare lucru. Am ajuns în final la magazinul «La doi paşi» din Miroslava, unde, deşi era coadă, am putut să-mi fac cumpărăturile în 30-40 de minute cu totul“, ne-a spus ieşeanca.
 
Economist: „Resursele ajung“
 
Economiştii atrag atenţia asupra faptului că, deşi situaţia creată de noul virus este delicată, oamenii nu ar trebui să îşi facă griji că „vor muri de foame“. „Nu s-a întâmplat asta pe vemea lui Ceauşescu, când nu se găseau alimente, darămite acum(…) Resursele ajung pentru cel puţin trei luni, plus că a început primăvara, vine şi vara, cu altă producţie“, a precizat economistul Alin Andrieş, cadru didactic la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din Iaşi.
 
Pentru a se evita aglomeraţia, ieri, în majoritatea magazinelor, accesul persoanelor a fost limitat. De exemplu, la Carrefour Era se intra în grupuri de maximum 100 de persoane, o dată la 20-30 minute, intrările fiind păzite de agenţi. Şi în magazinele Kaufland, Mega Image sau Lidl se puteau întâlni situaţii asemănătoare.
 
 
Chiar dacă nu am primit un „semnal oficial“ din rândul lanţurilor de supermarketuri cu privire la problemele de stoc, reprezentanţii industriei spun că ieşenii ar trebui să se relaxeze, întrucât magazinele planifică să fie stocate luni întregi, deci nu este nevoie să stocăm noi alimente şi articole de uz casnic.
 
Programul supermarketurilor nu era aseară modificat
 
Totuşi, în contextul măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, unele centre comerciale au anunţat deja că îşi vor schimba temporar ora de funcţionare, iar alţii vor notifica în cursul zilei de astăzi. La Carrefour Era, de pildă, până la editarea acestui articol, programul la supermarket apărea neschimbat (8.00-22.00), în schimb la Galeria Comercială a fost modificat: de la 12.00 la 20.00.
 
Şi în activitatea pieţelor ieşene vor interveni, de astăzi, câteva modificări. Anunţul a fost făcut de şeful Ecopiaţa SA. „Se suspendă activitatea la târgul auto, târgul de animale vii şi păsări, talciocul. Toţi comercianţii vor purta obligatoriu mască, mănuşi şi îşi vor acoperi marfa cu folie sau tifon. De asemenea, se suspendă licitaţiile pentru închirierea spaţiilor“, a spus pentru „Ziarul de Iaşi“ Cristi Stărică, directorul Ecopiaţa SA.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.