anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Asasinul student care l-a pus pe un taximetrist să-şi sape singur groapa cu şurubelniţa cere să fie eliberat

GALERIE
student_criminal_VasileAndrei
 • student_criminal_VasileAndrei
- +

Vă mai amintiţi de cei doi studenţi ieşeni înarmaţi cu puşti furate care au îngrozit o ţară întreagă acum 20 de ani şi au ţinut toată poliţia română pe jar câteva luni, după ce au ucis câţiva oameni? Supravieţuitorul dintre ei, acum „vieţaş„ la puşcărie, cere liberarea după două decenii petrecute în spatele gratiilor. Condamnat pentru crime care îţi fac părul măciucă, de filme de groază, fostul student a îndeplinit punct cu punct toate condiţiile liberării condiţionate. Magistraţii Judecătoriei au respins totuşi cererea, nefiind convinşi că Vasile Andrei chiar s-a îndreptat. Decizia finală va aparţine Tribunalului. În condiţii normale, condamnarea pe viaţă ar ajunge „la termen” pe 20 martie 2099.

 

În martie 2000, Vasile Andrei, pe atunci student la Agronomie, şi Daniel Baciu, student la Drept, au spart locuinţa unui pădurar din comuna Ceahlău. Au plecat de acolo cu două puşti şi cu hotărârea de a ucide. Prima victimă a fost un taximetrist din Piatra Neamţ, ucis pe 16 mai, în chiar prima lui zi de muncă. Cadavrul lui a fost descoperit abia după doi ani. Fusese împuşcat în cap de la mică distanţă şi îngropat pe malul lacului Bicaz, sub viaductul de la Valea Mormântului. Spre sfârşitul lunii, au luat un taxi din Iaşi, cu destinaţia Oradea. Sub ameninţarea armei, l-au legat pe taximetristul de doar 26 de ani şi l-au sugrumat. L-au îngropat tot pe malul lacului Bicaz, la Izvorul Alb.

„Sub ameninţarea armelor, i-am spus să meargă lângă lac. Aici l-am legat de mâini, cu mâinile la spate, de picioare, şi îi povesteam despre destinul lui. L-am întrebat: ce fel de moarte preferi? Aş putea să te împuşc în cap, să-ţi tai gâtul, da’ cuţitul l-am pierdut, sau să te dau în lac? El a spus că nu vrea să moară, îi era frică, i-a albit, aşa, rădăcina părului şi i-a crescut barba”, a povestit ulterior Baciu.

În noaptea de 1/2 iunie, însoţiţi de o studentă din Mureş, cei doi au atacat hanul Izvorul Crişului din judeţul Cluj. I-au închis pe angajaţii unităţii într-un beci, lăsându-le la îndemână o sticlă de whisky.

Au furat din han 1.000 de mărci germane, 2.000 de forinţi şi un autoturism, pe care l-au incendiat ulterior. Trei zile mai târziu, au luat un taxi din Cluj-Napoca. În drum spre Oradea, l-au jefuit pe taximetrist de un lănţişor de aur, un telefon mobil, 80 de dolari şi 300.000 de lei vechi. Ultima faptă a fost comisă pe 7 iunie. Au luat un taxi din Arad, cu destinaţia Sovata. Au oprit pe drum şi l-au pus pe taximetrist să-şi sape singur groapa, cu un ciocan şi o şurubelniţă. Până la urmă, i-au lăsat viaţa. Cei doi au fost prinşi la Aiud, într-un hotel, în urma unei acţiuni în forţă a poliţiştilor clujeni. Reţinuţi pe 13 iunie, au încercat să evadeze din arest în noaptea de 15/16 iunie. Au luat doi poliţişti drept ostatici cerând să li se pună la dispoziţie o maşină. Tentativa de evadare a fost dejucată, iar Baciu a fost împuşcat mortal. Andrei a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 2005, sentinţa rămânând definitivă, iar deţinutul fiind încarcerat la Iaşi. Tentativa de evadare avea să-i mai aducă o condamnare, la 10 ani de închisoare.

Un deţinut model

În noiembrie anul trecut, Andrei a cerut liberarea condiţionată, solicitarea fiind analizată de magistraţii Judecătoriei. De la condamnarea lui, Codul Penal a fost modificat, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească deţinutul pentru a fi liberat înainte de termen fiind înăsprite. Constituţia prevede însă că în cazurile penale, se aplică legea cea mai favorabilă celui judecat. În acest caz,vechiul Cod Penal. Conform acestuia, „cel condamnat la pedeapsa detenţiunii pe viaţă poate fi liberat condiţionat după executarea efectivă a 20 de ani de detenţiune, dacă este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale”.

Cititi si: Criminali impuscati in arestul Politiei

De la întemniţare, fostul student făcuse totul pentru a se considera că se îndreptase. Cei 20 de ani de detenţie erau îndepliniţi cu asupra de măsură. Petrecuse în spatele gratiilor 7.825 de zile, adică 21 de ani şi jumătate. Munca prestată în închisoare îi asigurau încă 369 de zile, iar condiţiile grele de detenţie, alte 84. În total, executase deci, din punct de vedere legal, aproape 23 de ani. Fusese condamnat disciplinar o singură dată, în 2002, fiind însă recompensat de 90 de ori. Participase la programe educaţionale, cu rezultate foarte bune. Urmase două cursuri de calificare, în meseria de operator introducere şi prelucrare date, respectiv ajutor bucătar. A parcurs programul de pregătire pentru liberare, participând la toate şedinţele, implicându-se în dezbateri şi primind calificativul final „foarte bine”. Psihologul aprecia că Andrei conştientizează acum consecinţele unei conduite agresive, se descurcă bine în situaţii frustrante şi a avut o evoluţie psihocomportamentală pozitivă.

Judecătorii, sceptici

Magistraţii au privit însă cu îndoială dovezile de îndreptare aduse de Vasile Andrei. Ei au remarcat că numărul recompenselor primite este redus faţă de durata petrecută în detenţie.

„Prin raportare la natura şi gravitatea infracţiunii săvârşite, pedeapsa pronunţată şi durata efectiv executată până în prezent din pedeapsa aplicată, instanţa nu îşi poate forma convingerea că fracţia de pedeapsă executată până la acest moment a fost de natură să determine, în conştiinţa condamnatului, o reconsiderare a normelor de conduită socială, că acesta s-a îndreptat cu adevărat şi se poate reintegra în societate.

Mai mult, instanţa nu poate avea convingerea că scopul educativ şi preventiv al pedepsei a fost realizat, astfel încât, fiind lăsat în libertate, condamnatul nu va săvârşi o nouă infracţiune. În opinia instanţei, condamnatul nu a dat dovezi temeinice de îndreptare”, au spus judecătorii. Apelul înaintat de Andrei împotriva sentinţei de respingere a cererii sale va fi analizat de Tribunal vinerea viitoare. Dacă această instanţă va confirma decizia Judecătoriei, deţinutul va putea depune o nouă cerere de liberare condiţionată după 9 luni. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Alexandru LĂZESCU

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Chiar şi în această perioadă de criză economică severă valorile culturale vor ocupa un rol tot mai proeminent în disputele politice şi electorale din spaţiul occidental.

opinii

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Nichita DANILOV

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Da, istoria o scriu învingătorii, dar o scriu şi istoricii. Uneori chiar şi poeţii. Şi când spun aceasta, gândul îmi zboară la Homer. Poate că nici aheii, nici troienii nu a fost atât de viteji pe câmpul de luptă cum apar în scrierile sale. Homer a prezentat faptele prin prisma sa poetică. De aici şi toată grandoarea şi măreţia ce sfidează veacurile.

Despre competitivitatea digitală a României

Ciprian IFTIMOAEI

Despre competitivitatea digitală a României

Ţara noastră rămâne în urmă pentru mai mulţi indicatori din categoria „capitalul uman”, având un nivel foarte scăzut de competenţe digitale de bază în comparaţie cu media UE. În ceea ce priveşte aspectele pozitive menţionate în Raportul DESI faţă de România se remarcă poziţiile înalte privind proporţia de femei specialişti în TIC la angajare (locul 2) şi absolvenţi TIC (locul 4) în UE-27.

Porumbeii şi planeta

Michael ASTNER

Porumbeii şi planeta

Mă duc la cumpărături. Ajuns la intersecţia Lidl - Policlinica Galata, văd o femeie mai în vârstă care tocmai se pregătea să hrănească... porumbeii. Care porumbei, zeci, poate chiar sute (s-a format un stol uriaş în zonă, stol ce acum câţiva ani nu exista), evident că au început să coboare şi să se adune pe terenul viran dintre trotuar şi gardul Policlinicii. 

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.