Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ascensiune

GALERIE
Codrin Liviu Cutitaru 2016
  • Codrin Liviu Cutitaru 2016
- +

„Tu eşti Horaţiul acestei clipe. Te rog deci să-mi duci povestea hamletiană mai departe! Mă striveşte pasărea cu clonţ de rubin, ca pe Labiş. Să nu laşi drama mea neistorisită! Să nu o laşi!”

Acum doi ani, înaintea examenului de licenţă din vară, l-am întâlnit, pe coridoarele Universităţii, pe colegul Hesiod Hăţ de la Studii Euro-Atlantice. Alerga abulic, ţinând nişte cataloage în mână şi strigând: „Eu examinez! Eu tai şi spânzur! Sunt preşedinte, pentru numele lui Dumnezeu! Preşedintele comisiei numărul 1!” Îl cunoşteam bine pe Hăţ. L-am avut chiar profesor (în fine, era asistent pe atunci) imediat după Revoluţie. În acele vremuri idilice, apăruseră zeci de cursuri atractive, cu regim de „opţionale”. Studenţii de la Filologie erau îmbiaţi cu teme exotice, precum Istoria religiilor, predată de menţionatul Hesiod. Fermecaţi, ne-am înscris mai mulţi la orele în cauză doar pentru a realiza rapid că aveam de-a face cu o stratagemă academică menită să salveze cadrele didactice titulare, în regimul ceauşist, pe temut-comunista disciplină Economie politică (inacceptabilă în noile programe de învăţământ superior). Între timp, vede-se, inşii respectivi se specializaseră pe alte domenii de actualitate, i.e. „studiile euro-atlantice”. Hesiod îmi făcuse impresia unui om descurcăreţ şi nu-mi explicam, prin urmare, strania criză teatrală pe care o derula pe holurile instituţiei, mai ales că, din câte îmi aminteam, se afla în pragul pensiei, într-un moment de serenitate şi relaxare carevasăzică. L-am oprit curajos: „Bună dimineaţa, domnule profesor! Dar unde vă grăbiţi aşa?” „La licenţă, la licenţă, acolo mă grăbesc. Eu examinez, orice-ar fi! Sunt preşedinte! Preşedintele celei dintâi comisii!”. Apoi, recunoscându-mă, a stat brusc pe loc şi a luat o faţă plângăcioasă. „Codrine, dragul meu, ce bine că te văd! Tu eşti Horaţiul acestei clipe. Te rog deci să-mi duci povestea hamletiană mai departe! Mă striveşte pasărea cu clonţ de rubin, ca pe Labiş. Să nu laşi drama mea neistorisită! Să nu o laşi!” Glasul îi tremura, iar ochii i se umpluseră de lacrimi.

Am rămas împietrit în ascultare. „De patruzeci de ani, din toamna lui 1979, de când am intrat asistent la Universitate, visez să ajung aici, în punctul maxim al carierei universitare - acela de a fi preşedintele comisiei numărul 1 de licenţă. Ştii prea bine că, la noi, la Studii Euro-Atlantice, sunt mii de studenţi seduşi de perspectiva unor slujbe bune, la absolvire, în structurile NATO sau UE. Ca atare, la examenul-mamut de stat, trebuie să organizăm cinci comisii de evaluare a candidaţilor - şi alea supraaglomerate - pentru a-i putea asculta pe toţi. De când s-a înfiinţat secţia noastră şi eu am dreptul să fiu membru în comisia de finalizare a studiilor (am devenit conferenţiar şi, desigur, profesor după 1999), m-am luptat feroce să pătrund în acest prestigios for academic. E biruinţa supremă a unei cariere universitare, omule! Ce poate fi mai glorios decât să-l determini pe studentul-absolvent să plece în viaţă, din facultatea pe care tocmai a terminat-o, cu o ultimă imagine pe retină, în speţă imaginea ta de mare profesor examinându-l la licenţă, tăindu-l şi spânzurându-l, cum ar veni? Nici una dintre plăcerile meseriei de dascăl nu se compară cu aşa ceva. De aceea, mi-am început teribila ascensiune încă de la sfârşitul anilor nouăzeci. În prima fază, l-am şantajat pe şeful de Catedră din intervalul respectiv. L-am pozat, la o petrecere de Crăciun, unde tipul se abţiguise şi mânca salată de cartofi cu maioneză, cu mâna, direct dintr-un bol de plastic. L-am ameninţat că lipesc fotografia cu el mânjit tot pe la bot prin instituţie, dacă nu mă bagă membru în comisia numărul 5. M-a băgat. Nu a fost suficient. Doream preşedinte. În preziua examenului, l-am vizitat la birou pe preşedintele en titre, aparent din pură amiciţie, cu un carton de prăjituri Boema, delicioase, dar pline cu praf laxativ. Fiind el un ilustru obez, a lins hârtia ca un disperat.”

Hăţ s-a oprit o secundă contrariat. A revenit însă: „Am crezut că va fi ţintuit de o cufureală epică, dar s-a stins a doua zi, după ce a intrat în comă hiperglicemică. Nu ştiusem că era diabetic... În fine, am devenit preşedinte, iar din această poziţie nu mai puteam fi clintit. Am mers pe firul crescător al prestigiului treptat, ca preşedinte al comisiilor 4, 3 şi 2. Pentru asta mi-am promis, la un moment dat, fiica de nevastă altui şef de Catedră, burlac, deşi nu am copii. În anul următor, am transportat eu documentele cu comisiile, pentru aprobare, la Decanat, iar, pe drum, le-am schimbat componenţele, trecându-mă pe mine preşedinte la una superioară. Am mistificat şi semnături. M-am prefăcut că greşesc şi sala odată, zicându-i preşedintelui de la comisia 2 că acolo fusesem de fapt programat şi i-am preluat, cu japca, atribuţiile. Recent, am furat, cu complici, voturile la şefia Catedrei pentru a mă numi singur preşedintele comisiei 1! Ei bine, ce să vezi?! Adineauri, înainte de colocviu, mi s-a comunicat decizia de pensionare. Cică aş fi împlinit şaizeci şi cinci de ani. Iar eu nu am apucat să fiu preşedintele comisiei 1! Abia azi aş fi trăit apogeul carierei...”

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri