anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

GALERIE
Alexandru Lazescu
 • Alexandru Lazescu
- +

Chiar şi în această perioadă de criză economică severă valorile culturale vor ocupa un rol tot mai proeminent în disputele politice şi electorale din spaţiul occidental.

„Da valorilor creştine universale, nu violenţei islamiste. Da frontierelor sigure, nu migraţiei în masă. Da civilizaţiei noastre şi nu celor care vor să o distrugă.” Discursul noului premier italian, Giorgia Meloni, în esenţă unul anti-globalist şi în favoarea valorilor tradiţionale, respinge temele fundamentale ale ideologiei progresismului, curent care a devenit în ultimele decenii extrem de influent în zona stângii liberale, la Bruxelles, în Europa Occidentală şi la Washington, la nivel politic, în spaţiul academic, în mass-media şi, în ultima vreme, în corporaţii.

Victoria Giorgiei Meloni, venită la scurtă vreme după ce o coaliţie de dreapta câştigase alegerile din Suedia, o ţară unanim considerată un adevărat bastion al stângii liberale, dată constant de exemplu peste Ocean, a provocat un adevărat şoc, unul insuportabil, scrie The New York Times. Rezultatele alegerilor din Suedia, din Italia, şi acum, iată, şi ale celor din Israel, care au marcat revenirea la putere a lui Bibi Netanyahu, care au propulsat la guvernare formaţiuni care resping explicit „valorile culturale oficializate” sau unele abordări de politică externă (de pildă în cazul Israelului) îmbrăţişate de cea mai mare parte a elitelor occidentale, au fost primite, previzibil, cu extremă nervozitate, au provocat chiar panică. Titlurile de pe burtierele canalelor de televiziune internaţionale, relatările principalelor agenţii de presă, analizele sau articolele de opinie din cea mai mare parte a cotidianelor din America şi Europa, au avansat scenarii cvasi-apocaliptice vorbind cu gravitate şi maximă îngrijorare despre pericolul unei reîntoarceri a fascismului în întregul spaţiu occidental. Mai ales dacă, aşa cum pare la momentul scrierii articolului, alegerile intermediare vor schimba radical în favoarea Republicanilor configuraţia de putere din Statele Unite.

Într-un dialog UnHerd, Freddie Sayers l-a întrebat pe jurnalistul suedez Ivar Arpi cum se explică deplasarea spre dreapta a electoratului din ţara sa. Motivul principal, spune Arpi, este impactul imigraţiei necontrolate şi a valului de violenţe, crime, violuri, atacuri armate, care l-a însoţit. Dacă până în 2015 integrarea imigranţilor a fost în general un succes, spune Arpi, valul masiv, venit în special din Siria şi Afganistan, nu a mai putut fi gestionat, lucrurile au scăpat de sub control, cu efecte destabilizatoare asupra populaţiei.

Condiţionate de constrângeri ideologice, guvernele social-democrate fie au ignorat fenomenul, acuzând mai degrabă intoleranţa societăţii, fie au venit cu „soluţii” de-a dreptul ridicole: lecţii de democraţie de două săptămâni pentru imigranţi sau iPad-uri gratuite oferite tinerilor din comunităţile de imigranţi în care s-au înregistrat proteste de stradă violente. „Întreaga societate suedeză este marcată de un profund pesimism”, mai spune Ivar Arpi. Acum mulţi se agaţă de speranţa că noul guvern va face în sfârşit ceva, în ciuda atacurilor agresive din mass-media la adresa sa. Dar societatea este divizată. „Dacă întrebi Stânga, suntem în momentul 1933 din Germania, iar dacă întrebi Dreapta suntem în 2022, în sfârşit începem să ne ridicăm la înălţimea provocării.”

Chestiunea imigraţiei scăpate de sub control, în mod deliberat cred mulţi în Statele Unite, o regăsim peste tot unde asistăm la o rejectare masivă a partidelor tradiţionale, a căror credibilitate e prăbuşită. Este însoţită şi de respingerea curentului „woke” neo-marxist care, după ce a acaparat în bună măsură spaţiul universitar, s-a extins la nivelul elitelor din structurile statului, inclusiv al serviciilor secrete şi al armatei, la cel al corporaţiilor şi al mass-media. Fără o replică cât de cât consistentă, în planul valorilor culturale, din partea formaţiunilor de centru dreapta, care practic s-au predat.

Angelo Codevilla crede că această oligarhie, compusă din birocraţia federală şi statală din mediul corporatist, din educaţie, din spaţiul cultural şi mass-media „controlează ceea ce se poate sau nu se poate spune - sub ameninţarea excluderii din societate îşi impune agenda „utilizând ca pretext o serie tot mai extinsă de «urgenţe», de la coronavirus, ameninţări ale «terorismului intern». la «catastroficele schimbări climatice» sau «rasismul diabolic», sub forma unor edicte pe care le impun prin mijloace anti-democratice - de la presiuni şi ameninţări sociale, la cenzura corporatistă impusă de platformele digitale sau decizii birocratice.

Este departe de a fi un fenomen american, deşi peste Ocean, tuşele sunt mai îngroşate. De pildă Le Figaro vorbeşte despre o „cancel culture” a la francaise, păstorită de noii „arbitri intoleranţi ai gândirii” care „visează să adopte legi morale prin care să-şi extindă puterea excomunicându-i, fără mustrări, de peste tot pe toţi cei care nu gândesc ca ei. Nu mai dezbatem, dinamităm. Într-un cuvânt: eliminăm. Insulta a înlocuit argumentul, procesul, controversa.

„Pentru liberalii occidentali, fiecare parte a platformei «de centru-dreapta» de apărare a civilizaţiei occidentale este fascism”, scrie Melanie Phillips pe fluxul său din Substack, cu trimitere la eticheta de „extremă dreapta” pusă Giorgiei Meloni. „Pentru astfel de oameni, cultura şi valorile istorice ale Occidentului sunt ele însele extremiste, crude, opresive, rasiste, xenofobe, islamofobe şi neonaziste. Dar tocmai această demonizare a determinat atât de mulţi alegători tradiţionali să sprijine lideri a căror agendă poate fi într-adevăr autoritară sau iliberală. (Va urma)

Text apărut iniţial în „Cronicile Curs de Guvernare”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.