Aseară, şapte pozitivi cu nevoie de oxigen aşteptau un loc liber la ATI Covid. Când deschideţi Spitalul Mobil?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Aseară, şapte pozitivi cu nevoie de oxigen aşteptau un loc liber la ATI Covid. Când deschideţi Spitalul Mobil?

GALERIE
covid oxigen
  • covid oxigen
- +

Medicii atrag atenţia că situaţia devine tot mai serioasă, iar locurile cu oxigen de la UPU "Sfântul Spiridon", spital ne-Covid, tind să se ocupe în totalitate cu pozitivi. "Există şi alţi pacienţi, cu alte patologii, care necesită oxigen", spun cei de aici, copleşiţi de pozitivii pe care nu au unde să-i trimită n situaţia deschiderii Spitalului Mobil de la Leţcani rămâne incertă.

 

Secţiile de Terapie Intensivă COVID 19 din Iaşi funcţionează la capacitate maximă în continuare. Ieri, la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului "Sfântul Spiridon", şapte pacienţi în stare gravă, cu infecţie cu SARS COV 2, aşteptau eliberarea unui pat ATI într-unul dintre spitalele COVID .”Situaţia este foarte serioasă, deşi Spitalul Sfântul Spiridon a crescut capacitatea de ATI atât pentru bolnavii COVID, cât şi pentru cei care au nevoie de diferite intervenţii chirurgicale, fie la Chirurgie sau la Gastroenterologie. În UPU sunt în acest moment cinci pacienţi pe respiraţie non-invazivă şi doi pacienţi care necesită un consum mare de oxigen. În fiecare oră ţinem legătura cu secţiile ATI de la spitalele din judeţ, astfel încât să identificăm cât mai repede posibil un loc liber. Pacienţii continuă să vină la UPU cu forme grave de boală. Sunt trataţi complet în UPU ca şi la ATI.

Deocamdată , pacienţii pe care îi avem în acest moment răspund bine la ventilaţia pe mască cu presiune pozitivă. Nu există pacienţi care necesită oxigen şi să nu i să poată administra. Toate locurile din UPU sunt cu conexiune la oxigen, avem şi tuburi suplimentare. Această capacitate de oxigenoterapie nu este depăşită, dar nu ne dorim să ocupăm la maxim aceste locuri doar cu pacienţi COVID, pentru că mai există şi alţi pacienţi, cu alte patologii, şi care necesită administrare de oxigen”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU SMURD.

A sosit unitatea mobilă de la Botoşani

Pentru că nu s-au rezolvat problemele legate de expertiza la sistemul de electricitate, Spitalul Modular Leţcani rămâne închis. În schimb, în acest weekend a fost adusă la Iaşi unitatea mobilă ATI de la Botoşani. Maşina a fost amplasată în parcarea interioară a Spitalului de Boli Infecţioase. “Este amplasată într-o zonă facilă racordării la utilităţi, respectiv electricitate, apă şi canalizare, dar şi la staţia de oxigen. Unitatea va funcţiona pe baza unei staţii separate de cea care deserveşte Spitalul de Boli Infecţioase. Vor fi create două linii de gardă, iar astăzi se va începe operaţionalizarea unităţii, adică racordarea la utilităţi “, a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Din experienţa celorlalte unităţi mobile amplasate în diferite judeţe ale ţării, punerea în funcţiune a durat de regulă aproximativ o lună. Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase a precizat însă că unitatea va funcţiona într-o săptămână jumătate. De asemenea, nu o singură dată au existat probleme cu unităţile ATI mobile din ţară. Primul container ATI a fost montat la Timişoara în iulie 2020. Unitatea mobilă cu 12 paturi a fost amplasată în curtea Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“.

A funcţionat două luni şi jumătate, până când, în octombrie, s-a stricat sistemul de încălzire. Păturile n-au făcut faţă, aşa că pacienţii au fost mutaţi în spital. În noiembrie, anul trecut, la Spitalul Municipal Timişoara a fost trimisă Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă care se stricase cu câteva săptămâni în urmă la Boli Infecţioase „Victor Babeş“. Containerul a fost reparat la Cluj şi, după ce a fost adus din nou la Timişoara, a funcţionat exact două zile. A apărut o problemă la instalaţia de alimentare cu oxigen. S-a trecut pe butelii, pentru a nu face rău pacienţilor, dar presiunea prea mare a blocat ventilatoarele.

Ce probleme au fost

Nici unitatea mobilă de la Botoşani nu a funcţionat fără probleme până acum. Adusă la Spitalul Mavromati în octombrie, a fost deschisă şi închisă de mai multe ori. Din cauza infiltraţiilor apărute în tavan, exista pericolul de scurtcircuit, respectiv de explozie. Între timp, autotrenul a fost reparat. “Are instalaţie de încălzire, am verificat panourile de comandă. În momentul de faţă, staţia funcţionează pe baza generatorului.

Cititi si: Când vor fi vaccinaţi cei de pe listele de aşteptare. Precizări oficiale

După ce va fi conectată la reţeaua electrică, vom verifica şi acest aspect”, a spus Florin Roşu. Autotrenul are o capacitate de nouă paturi, este dotat cu ventilatoare, monitoare şi alte echipamente specifice. Construite pe structura unei semiremorci, unităţile au grad mare de mobilitate, putând fi deplasate oriunde în ţară. România are, în prezent, cinci unităţi mobile de terapie intensivă, achiziţionate prin Fundaţia pentru SMURD, din donaţii. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joe Biden întâlneşte lumea

Lucian DÎRDALA

Joe Biden întâlneşte lumea

Lipseşte, deocamdată, o întâlnire la vârf cu liderul chinez, dar probabil că în viitor se va discuta despre un moment şi un cadru adecvat de desfăşurare. În orice caz, patru din cinci înseamnă destul de mult.

Filmuletul zilei

opinii

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

Generaţii... generaţii...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Generaţii... generaţii...

Fac parte din generaţia care simţea fiori când în liceu, din întâmplare, puneam mâna pe clanţă odată cu o colegă de clasă; o generaţie care era scoasă la tablă şi nu se simţea umilită - dimpotrivă, scria cu mândrie în faţa clasei; generaţia care nu mergea cu maşina la şcoală (nu că ar fi un defect mersul cu maşina la şcoală), ci îngrămădit în autobuzul de navetişti; o generaţie care scria jurnale în secret pe care le împărtăşea numai celor mai buni prieteni şi prietene, căci se cultivau prieteniile pe atunci, prietenii care aveau să ţină o viaţă, transformate în ceva aşa frumos şi greu de descris; o generaţie care se ruşina să stea pe scaun în autobuz când un adult era în picioare; o generaţie care învăţa singură, părinţii nu se pricepeau la chimie şi fizică, iar bani pentru meditaţii nu prea erau; o generaţie crescută cu frica de părinţi, care frică cu anii s-a transformat în respect şi iubire - la fel şi cu profesorii (nu că acum tinerii nu şi-ar iubi părinţii, poate şi profesorii).

Orchestratorul

Alex VASILIU

Orchestratorul

Astăzi mă voi referi doar la orchestrator pentru că el a fost, a rămas, în multe cazuri, al doilea autor al unei piese, ori lucrări muzicale mai ample. Uneori, chiar cel mai important. Dacă este să ne gândim mai întâi la genul muzicii aşa-zis uşoare, orchestratorul a făcut minuni. Sigur, depinde şi de cine ascultă. Dacă melodia solistului vocal este frumoasă, uşor de reţinut, lirică sau în tempo (ritm) mişcat, unii dau puţină atenţie comentariului orchestral, aproape că nici nu-l observă.

pulspulspuls

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iote că vrem să fugim unde om vedea cu ochii după alt subiecţel în afară de ăsta cu dosare penale pentru aleşii locali, dar numai nu reuşim, of, of, căci iar apare ceva nou, neştiut până acuma. 

Caricatura zilei

Bloc la cimitir

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.