anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Primarul suspendat urmăreşte votul pe internet

Asemănare izbitoare între cazul Chirica și cazul Nichita. Juravle face încălzirea

GALERIE
primarul chirica
 • primarul chirica
- +

În urmă cu şapte ani, Gheorghe Nichita, primarul de la acea vreme, era în aceeaşi situaţie, era în arest la domiciliu şi nu putea participa la şedinţă. Mihai Chirica ar putea rata şi şedinţa când se va adopta bugetul, pe 11 februarie.

Şedinţa Consiliului Local (CL) de astăzi va bifa o premieră a ultimilor aproape 7 ani: primarul în funcţie are interdicţia de a participa la lucrările plenului. Odată cu decizia de vineri a DNA de a-l plasa pe Mihai Chirica sub control judiciar, o măsură suplimentară a vizat ca acesta "să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârşit fapta" pentru care este cercetat de către procurori.

O situaţie similară a fost şi în 2015, când fostul primar Gheorghe Nichita nu a mai putut participa la şedinţa CL întrucât fusese suspendat din funcţie ca urmare a stării de arest la domiciliu.

Printre atribuţiile primarului se numără şi participarea la şedinţele CL: el nu are drept de vot, dar are dreptul, printre altele, de a depune amendamente la proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi. Totodată, şedinţele CL sunt convocate, de regulă, prin dispoziţia primarului. Reuniunea de astăzi a fost convocată de către viceprimarul Daniel Juravle (PNL), cel care exercită atribuţiile de primar în perioada în care Mihai Chirica se va afla sub control judiciar.

Principalul punct de pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi vizează unele modificări în componenţa comisiilor de specialitate ale CL. Totodată, este de aşteptat ca Laura Chiticariu (USR) să depună jurământul pentru funcţia de consilier local, în condiţiile demisiei Ralucăi Roşu. Chiticariu, avocat de profesie, o va înlocui pe colega ei de partid şi în componenţa comisiilor din care Roşu a făcut parte. O situaţie similară este şi în cazul grupului PSD: la precedenta şedinţă a CL a depus jurământul Mihai Gavril în urma demisiei lui Bogdan Balanişcu, numit secretar de stat la Ministerul Mediului. La fel ca în cazul Laurei Chiticariu, Gavril va fi desemnat în comisiile în care Balanişcu a fost membru.

Şedinţa CL pentru aprobarea bugetului este pe 11 februarie

La sfârşitul acestei săptămâni, va avea loc o altă şedinţă, una dintre cele mai importante reuniuni ale anului întrucât va fi supus aprobării proiectul de buget al Iaşului pe 2022. Dacă Mihai Chirica nu va avea câştig de cauză în instanţă cu contestaţia la măsura dispusă de DNA, atunci, el nu va putea participa nici la această şedinţă. Faţă de anul trecut, votarea proiectului de buget în forma propusă de executiv pare o formalitate întrucât PNL are majoritatea necesară: liberalii au 11 voturi la care se adaugă 2 ale PMP şi "votul de aur" al lui Cezar Baciu, consilier exclus din USR şi, devenit, ulterior viceprimar, ca răsplată pentru faptul că, prin votul său, asigură cele 14 necesare aprobării celor mai multe dintre hotărârile care pot fi adoptate de către plenul CL.

Amintim că bugetul general al Iaşului ajunge la peste 1,8 miliarde lei, în condiţiile în care 1,4 miliarde lei reprezintă bugetul local, iar circa 400 milioane lei sunt cheltuielile instituţiilor din subordine. Bugetul de dezvoltare al Iaşului ajunge la 675 milioane lei, două sferturi din această sumă fiind proiectele europene cu finanţare de UE, Guvern şi cofinanţare locală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.