Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Asigurări de la maternitate: Primim la naştere gravide din orice judeţ din zonă, dar la timp

GALERIE
maternitate
  • maternitate
- +

Medicii de la „Cuza Vodă“ spun că sunt sunaţi de gravide din toată Moldova, ca să îşi asigure din timp un loc pentru a naşte aici. În presa suceveană au apărut declaraţii că gravidele de acolo nu sunt primite în alte judeţe.

 

Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă“ spun că în această periodă primesc tot mai des solicitări telefonice prin care viitoarele mame din judeţele vecine vor să îşI asigure un loc în spital, deşI nu sunt încă pe punctul de a naşte. Aceştia dau asigurări că femeile însărcinate care vin de la Suceava sau din alte zone vor fi primite pentru a naşte, însă doar în momentul în care naşterea este declanşată şi fără a ocupa locurile din spital dacă nu este cazul. 

„Dacă este vorba despre o urgenţă, nu putem să ne prevalăm că este din Suceava, trebuie tratată ca suspectă, i se acordă tratamentul de specialitate în sectorul desemnat. Le-am explicat că nu este în interesul lor să vină să stea două-trei săptămâni, tocmai arma contra acestei infecţii este să izolezi cazurile cât de mult se poate, nu avem voie să ne aglomerăm. Dacă este naştere declanşată, pacienta nu va fi refuzată, însă dacă nu este declanşată, nu avem motiv să ţinem pacienta în spital. Există riscul de contaminare, oricâte măsuri de siguranţă am avea noi, medicii, există neşansa ca un medic, pacient să fie asymptomatic şi să determine infectarea altor persoane“, a explicat dr. Bogdan Doroftei, medic primar obstetrică-ginecologie şi director medical al maternităţii „Cuza Vodă“.

Zilele trecute, în presa locală din Suceava era expusă situaţia mai multor femei însărcinate care spuneau că după ce maternitatea din Suceava a fost închisă nu sunt primite la spitalele din judeţele vecine. „E foarte grav ce se întâmplă. Nu ştiu cum vor face faţă. La noi erau câte 20 de naşteri pe zi. Ce se va întâmpla cu aceste femei? E o situaţie îngrozitoare. Înainte să nască, femeile ar trebui să fie relaxate, liniştite, dar ele trăiesc un adevărat coşmar“, a povestit pentru Obiectiv de Suceava medicul ginecolog Petronela Vicoveanu, de la Spitalul Judeţean Suceava. Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă“ spun că numărul de paturi este limitat, şi deja se aşteaptă la o avalanşă de cazuri pentru perioada care urmează.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri