Asiguraţii pot beneficia de investigaţii medicale gratuite la medicul de familie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Asiguraţii pot beneficia de investigaţii medicale gratuite la medicul de familie

GALERIE
medic
 • medic
- +

Începând din această lună, medicii de familie vor putea oferi gratuit o serie de consultații adiționale, opționale, persoanelor care se află pe listele lor. Teoretic, acest lucru ar trebui să fie benefic atât pentru asigurați, cât și pentru medici. Practic, spun medicii de familie, acest lucru va reprezenta o durere de cap în plus, pentru toată lumea.

Potrivit noilor reglementări, serviciile medicale adiționale reprezintă servicii care se oferă opțional în cabinetele medicilor de familie, exclusiv asiguraților de pe lista proprie. Aceste servicii constau în efectuarea de ecografii generale (abdomen și pelvis), efectuarea spirometriei, măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore (ABPM/MATA), măsurarea indicelui de presiune gleznă - braț, efectuarea și interpretarea electrocardiogramei pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate. Investigațiile medicale menționate sunt acordate numai în cadrul cabinetelor care au dotarea corespunzătoare.

”Este vorba despre o serie de investigații medicale pe care, o parte dintre acestea, unii dintre noi le efectuam deja. Noutatea constă în faptul că pentru aceste servicii medicale va trebui să se încheie acte adiționale la contractul/convenția de furnizare de servicii medicale pe care fiecare medic de familie îl are deja. În mod normal ar trebui să ne bucurăm că ceea ce înainte oricum făceam, fără să fim plătiți, acum o vom face contra-cost. Dar nu este chiar așa. Aceste servicii medicale adiționale se vor face în afara programului obișnuit de lucru, pe care noi îl avem trecut în contract. Ca să vă explic. Dacă programul tău cu pacienții din ziua de luni, de exemplu, este până la orele 14.00, tu vei putea face aceste investigații după această oră. Și-atunci, un pacient pe care l-ai văzut la ora 10.00 și constați că are nevoie de una dintre aceste investigații, va trebui să revină după orele 14.00. Și așa plimbi o jumătate de zi un om cu probleme de sănătate. Veți spune că pot să îi fac investigația la 10.00 și să trec în sistem că am făcut-o la 14.00. Ei bine, nu se poate, pentru că pentru a face acest lucru am nevoie de cardul său de sănătate și omul ar trebui să mi-l lase la cabinet, lucru care nu este nici normal, nici legal. Spuneți-mi, mai vine pacientul peste 3-4 ore?”, explică noile modificări Conf. Dr. Liviu Oprea, medic de familie și Președintele Colegiului Medicilor (CM) Iași.

Pentru că această situație a nemulțumit, în egală măsură, medici și pacienți, Casa de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) a precizat că aceste investigații se pot face în continuarea consultației, cu condiția prelungirii programului de consultații cu timpul alocat acestor investigații.

”La solicitarea medicilor de familie se pot valida investigațiile adiționale imediat după consultație. Iar dacă, aceste investigații durează, să spunem, într-o zi, o oră, programul de lucru al medicului de familie se va prelungi cu acea oră”, a precizat Dr. Ec. Radu Țibichi, Președintele Casei de Asigurări de Sănătate Iași.

Serviciile medicale menționate pot fi acordate de către medicul de familie în următoarele condiții: au dotarea corespunzătoare în cadrul cabinetului, au competență pentru realizarea acestor investigații și își dau acordul pentru prelungirea programului de lucru.

Cu mențiunea că numărul maxim de servicii adiționale ce pot fi efectuate și acordate într-o oră, nu poate fi mai mare de 3. Medicii de familie spun că nici nu se pot face efectiv mai mult de 3 astfel de investigații într-o oră, pentru că ”investigațiile în sine nu sunt complicate dar sunt mare ”mâncătoare” de timp”.

”De exemplu, pentru măsurarea indicelui de presiune gleznă-braț, investigația durează 30-35 de minute. Este o investigație pe care o facem celor cu diabet, cu arteriopatii, pentru a vedea care este starea arterelor acestor pacienți. Nu o poți face mai repede. Repet, medicii care aveau aparatura necesară făceau și înainte aceste investigații. Problema care se pune acum este dacă le raportezi, și atunci plimbi omul o jumătate de zi ca să îl investighezi, sau pur și simplu faci tot ce trebuie dar nu îți validezi consultația și, evident, pierzi bani. De altfel, nu ar fi prima dată când dăm consultații fără ca acestea să se deconteze. De exemplu, vizitele la domiciliul pacienților care nu se pot deplasa. Nu poți să îți validezi consultația cu cardul, pentru că ar trebui să mergi cu calculatorul de la cabinet la om acasă. E complicat și-atunci preferi să rezolvi problema de sănătate a pacientului tău, chiar dacă o faci pro bono, fără să mai raportezi actul medical la Casă. Pentru că să fii medic de familie presupune, mai mult ca în alte specialități, să ai o relație mult mai apropiată cu pacientul. Te întâlnești cu el ani de-a rândul și îi știi toate problemele de sănătate, și nu numai”, a mai adăugat Conf. Dr. Liviu Oprea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Alexandru LĂZESCU

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Marea majoritate a jurnaliştilor români continuă să se închine la „icoanele” New York Times, Washington Post, CNN, The Guardian, nerealizând că acestea au deviat între timp semnificativ de la etica şi standardele tradiţionale ale jurnalismului.  

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre ororile nazismului

Nichita DANILOV

Câte ceva despre ororile nazismului

Realitatea din lagărele de naziste era atât de cosmetizată de aparatul de propagandă, încât chiar şi prizonierii proaspăt aduşi în vagoanele de vite sigilate aveau tendinţa să nu dea crezare sinistrelor zvonuri legate de exterminare. Ca să nu intre în panică, deţinuţii ce coborau din trenuri aveau parte de o privelişte aproape bucolică. E drept că exista sârmă ghimpată. Dar dincolo de sârmă domnea o ordine desăvârşită.

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Ciprian IFTIMOAEI

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Pe la începutul lunii decembrie 2021, mă pomenesc cu un telefon de la prietenul şi colegul Bogdan Pătărlăgeanu de la Direcţia de Comunicare a Institutului Naţional de Statistică (INS) cu propunerea de a colabora la un Newsletter pentru Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie) în care să surprindem crâmpeie din publicistica economică şi socială a poetului Mihai Eminescu, eventual, condimentate cu date statistice. Mai înainte de toate, prietenul Bogdan se interesă dacă ştiu ceva despre legătura lui Eminescu cu statistica, parcă, bănuind că am în lucru un studiu cu tema „Scurt istoric al statisticii oficiale în România” în care aveam câteva rânduri despre tema în cauză.

Atenţie la trend

Michael ASTNER

Atenţie la trend

În loc de motto: Jocurile minţii// cum mai reuşim noi/ să ne construim/ propriile capcane - cu cât mai sofisticate,/ cu atât mai durabilă/ propria închisoare.

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X