anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Asistenţa Socială Iași, lăsată fără bani. A primit doar un sfert din necesarul solicitat

GALERIE
Asistenţa Socială Iași
 • Asistenţa Socială Iași
- +

Cheltuielile de funcţionare nu sunt acoperite integral la începutul anului. Preşedintele CJ arată însă că rectificările au loc de regulă abia la sfârşitul verii

Sumele alocate judeţului Iaşi prin Legea Bugetului de Stat pentru acest an (Anexa 4 - sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului, finanţarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, cămine pentru persoane vârstnice etc) reprezintă un sfert din necesarul asigurării desfăşurării activităţii. Un comunicat primit de la Consiliul Judeţean precizează că necesarul pentru funcţionarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este de 182,5 milioane de lei, dar că judeţul a primit doar 26,8 milioane. Centrele de asistenţă socială a persoanelor cu handicap figurează cu 10,5 milioane lei din necesarul de 47,5 milioane lei. 
 
Căminul pentru persoane vârstnice apare cu suma de 33 mii lei, faţă de cele 621 mii lei solicitate. La capitolul dezvoltare, DGASPC are nevoie de 876 mii lei pentru realizarea unor documentaţii tehnice şi dotări, iar pentru proiectele europene aflate în implementare necesarul este de 12,6 milioane de lei. Alţi 1,1 milioane de lei trebuie să meargă la cele cinci proiecte cu fonduri europene care se află în evaluare la ADR Nord-Est şi la cele din Programul de Interes Naţional.
„Banii alocaţi prin Legea Bugetului din acest an sunt total insuficienţi, raportat la nevoile pe care le are un judeţ aşa cum este Iaşul. Cu banii alocaţi, nu putem rezista mai mult de trei luni, iar prima rectificare bugetară va fi abia în vară“, afirmă preşedintele Maricel Popa, care se teme că CJ va fi nevoit să suporte toate aceste diferenţe. 
 
S-ar putea însă ca temerile şefului CJ să nu se împlinească. Anul trecut, bugetul – care a putut fi adoptat pentru Iaşi abia spre sfârşitul lunii aprilie – prevedea iniţial o parte din necesatul de funcţionare al DGASPC. E adevărat că până în august mai erau patru luni, pe când acum vor fi şase până la rectificare. Bugetul judeţului va fi adoptat în şedinţa de plen de luna viitoare a CJ.  În prezent, în judeţ, beneficiază de o măsură specială de protecţie  3.117 copii şi tineri (745 în plasament rezidenţial în centre, 1.400 ocrotiţi de 747 asistenţi maternali profesionişti, 887 în plasament la rude sau alte familii). Centrele de zi pentru copii asigură asistenţă pentru 304 minori, iar centrele rezidenţiale pentru persoanele cu handicap găzduiesc 628 de beneficiari. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Celălalt război (I)

Cătălin ONOFREI

Celălalt război (I)

Când memele ucid genele.

opinii

Şoc şi groază…

Briscan ZARA

Şoc şi groază…

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Opt ore în Turnul Babel

Cristina DANILOV

Opt ore în Turnul Babel

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.