vineri, 26.02.2021
Primarul Mihai Chirica și primarii a patru dintre cele celelalte șase municipii din Regiunea Nord - Est reunite în cadrul Asociației „Moldova se dezvoltă”, anume Cosmin - Ionuț Andrei, primarul Municipiului Botoșani, Andrei Carabelea, primarul Municipiului Piatra Neamț, Leonard Achiriloaei, primarul Municipiului Roman, și Mihăiță Negură, primarul Municipiului Câmpulung Moldovenesc, au avut astăzi, 22 ianuarie, la Palatul Roznovanu (sediul administrativ al Primăriei Municipiului Iași), o nouă întâlnire de lucru.
Ion Lungu, primarul Municipiului Suceava, și Ilie Boncheș, primarul Municipiului Vatra Dornei, nu au putut participa la întâlnire.
Scopul principal al discuțiilor de astăzi, inițiate de către primarul Mihai Chirica, a fost acela al relansării activității Asociației „Moldova se dezvoltă”, activitate afectată atât de restricțiile generate de pandemia de COVID-19, cât și de alegerile locale și parlamentare de anul trecut. În context, întrucât o parte dintre primari sunt la primul mandat în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020, s-a convenit ca fiecare consiliu local în cauză să adopte hotărâri privind desemnarea noilor reprezentanți ai municipiilor în Asociație. Consiliul Local al Municipiului Piatra Neamț a adoptat deja o astfel de hotărâre privind desemnarea primarului Andrei Carabelea, urmând ca și primarii Cosmin - Ionuț Andrei și Leonard Achiriloaei să inițieze astfel de proceduri.
Revenind la obiectivul principal al întâlnirii, dar și al Asociației, primarii au convenit asupra susținerii comune a unui pachet de proiecte de investiții cu impact regional în domeniul infrastructurii (precum autostrăzile A7 și A8 și șoselele ocolitoare ale municipiilor), sănătății (precum Spitalul Regional de Urgență de la Iași), dar și educației și cercetării (inclusiv cu cooptarea celorlalte municipii în două proiecte cu finanțare europeană ale Municipiului Iași, anume Institutul de Cercetare Avansată a Creierului și Centrul Regional de Cercetare pentru Inteligență Artificială), susținere importantă în contextul elaborării bugetului de stat pe anul 2021 și mecanismelor de finanțare prin exercițiul financiar european 2021 – 2027 și prin Planul de Redresare și Reziliență.
În calitate de vicepreședinte al Asociației Municipiilor din România, primarul Mihai Chirica și-a asumat și sarcina de a susține în fața acestei asociații, dar și a autorităților guvernamentale proiectele celorlalte municipii din Asociația „Moldova se dezvoltă”, cu precădere acelea cu impact regional.
Pe lângă cultivarea avantajelor proprii, primarii au convenit și asupra elaborării unei strategii comune de promovare turistică, care să includă organizarea unor circuite la nivel regional, dar și peste Prut, către obiective turistice din Republica Moldova. Proiectul Asociației de Management al Destinației Turistice Iași a fost oferit, ca exemplu de bună practică, și celorlalte municipii.
Un subiect important abordat astăzi a vizat elaborarea unei strategii comune a Asociației care să susțină demersurile de integrare a Republici Moldova în comunitatea europeană, inclusiv prin extinderea colaborării municipiilor din Asociație cu localități de peste Prut.
Nu în cele din urmă, primarii au convenit să facă demersuri pentru înființarea unui birou permanent de reprezentare al Asociației la Bruxelles, cu scopul fundamental al susținerii intereselor regiunii în fața forurilor europene.
În altă ordine de idei, primarii au convenit să lanseze și o campanie de comunicare și promovare a Asociației (care să includă site, pagină de Facebook, emiterea unor comunicate de presă și puncte de vedere comune etc.).
„Asociația «Moldova se dezvoltă» nu se dorește a fi o structură paralelă sau concurentă pentru Asociația Municipiilor din România, nici pentru alte structuri asociative, ci o entitate care să coaguleze toate energiile din Regiunea Nord – Est și din Moldova, într-un spirit unitar și coerent și în beneficiul celor aproape un milion de cetățeni care locuiesc în municipiile pe care le reprezentăm. Sunt încrezător că activitatea Asociației va fi reluată în cele mai bune condiții, că rezultatele vor deveni vizibile și le doresc succes celorlalți primari, unii aflați la început de mandat, și sunt sigur că vom colabora excelent!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Despre Asociația „Moldova se dezvoltă”
Acordul - cadru de înființare a Asociației „Moldova se dezvoltă” a fost semnat de către primarii celor șapte municipii pe 17 decembrie 2018, la Suceava. Pe 23 ianuarie 2019, la Iași, a avut loc o nouă întâlnire a Asociației, în vederea definitivării documentelor de înființare a acesteia și în cadrul căreia primarii au prezentat public și cele mai importante proiecte ale comunităților pe care le reprezintă și ale regiunii. Pe 28 februarie 2019 Consiliul Local a votat asocierea Municipiului Iași cu celelalte orașe în vederea înființării, în mod oficial, a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Moldova se dezvoltă”. Astfel de decizii au fost luate și de consiliile locale ale celorlalte municipii și orașe din Asociație.
Actele legale de înființare a Asociației au fost semnate pe 23 iulie 2019, la Piatra Neamț, de către primarii celor șapte municipii fondatoare. Tot atunci primarii fondatori au decis și componența primei structuri de conducere a Asociației, primarul Mihai Chirica fiind primul președinte al acesteia, iar primarul Municipiului Suceava, Ion Lungu, vicepreședinte.
Obiectivul principal al Asociației îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii de transport de importanță regională și națională, anume autostrada Iași – Târgu Mureș, autostrada Nord – Sud, care să lege Moldova de București, construirea șoselelor de centură la nivelul orașelor asociate, interconectarea cu rețelele de transport european, inclusiv spre Ucraina și Moldova, modernizarea transportului feroviar, asigurând interconectivitatea prin trenuri de mare viteză cu celelalte regiuni. Printre obiectivele noii entități se numără și îmbunătățirea mediului economic (prin dezvoltarea de rețele de tip cluster în domenii precum agricultură, turism sau IT, înființarea și dezvoltarea de zone economice și parcuri industriale după model european, sprijinirea dezvoltării infrastructurii specifice cercetării, inovării și adoptării de noi tehnologii, precum și transferurile de tehnologii), promovarea ocupării și sprijinirea mobilității forței de muncă, descentralizarea administrativă și reducerea sărăciei.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
130 de noi cabinete dotate cu vaccinul Pfizer se vor deschide de la 1 martie
Un bărbat şi-a ucis prietenul apoi l-a tranşat şi a aruncat bucăţile într-un râu
Motivul incredibil pentru care un miliardar lucrează ca şofer de Uber
Un Boeing 777 a aterizat de urgenţă la Moscova din cauza unei probleme de motor
Activitatea restaurantelor şi cafenelor din Iaşi va fi iar restrânsă la maxim 30%
Stefanel închide toate magazinele din România. Avea unul și la Iași
Ce se întâmplă cu Blue Air? Doar cinci zboruri Iași-București tot anul?
Preşedintele Iohannis ar putea face o vizită de stat în Republica Estonia în cursul lunii iunie
300 de angajați ai Poștei, doar personal TESA, vor fi concediați
Ochelarii ”te salvează” de Covid-19. Șanse de trei ori mai mici să te îmbolnăvești
Andrei Caramitru explică de ce nu este posibilă eliminarea sporurilor sau a pensiilor speciale
FOTO: S-au întors rațele pe Bahlui pentru iernat. Sunt câteva zeci
Justin Ştefan ripostează după declaraţiile lui Burleanu: Să vină urgent cu probe
Echipa Flamengo a câştigat pentru a opta oară campionatul Braziliei
Te-ai îmbogățit cu bitcoin, plătești impozit și asigurări de sănătate în România
Un fost antrenor al echipei de gimnastică a SUA s-a sinucis după ce a fost pus sub acuzare
LIVE: Consilierii locali dezbat în şedinţa ordinară proiecte de zeci de milioane
ISU se ascunde după ancheta penală de la „Balș” ca să nu dea detalii despre nereguli
Risc chimic și biologic la Educație. Sporuri de 50.000 euro/lună
FOTO: Impact nimicitor între un autoturism şi un autoutilitară: trei morţi pe loc
Sucursala Iaşi a BNR sărbătoreşte luna viitoare 140 de ani de la înfiinţare
O localitate din judeţul Iaşi a intrat în scenariul roşu. Vezi aici lista completă
EXCLUSIV: Cine sunt cei doi hoți care au spart sala de jocuri din Nicolina. Ea are 24 de ani
Cazurile cu depresie şi tentativă de suicid din Iaşi au crescut pe fondul pandemiei
Soţul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară, suspect în cazul decesului artistei
Bruno Mars şi Anderson Paak au pus bazele unei trupe şi vor lansa primul single în martie
Majoritatea americanilor susţin ideea dublării salariului minim la 15 dolari pe oră
Ce credeţi? Twitter va lansa abonamente pentru accesarea anumitor postări
Mircea Lucescu, Tătăruşanu şi Stanciu în optimile Ligii Europa
De ce s-au plâns anul trecut turiştii ieşeni la Protecţia Consumatorilor
Zilnic, la Urgențe, este depistat câte un caz de cancer: "Este ceva fără precedent"
733 de mame minore în Iași. Medic: "Sunt amputate din punct de vedere psihic și psihologic"
Arhiepiscopia Iaşilor are un nou episcop-vicar: stareţul Mănăstirii „Trei Ierarhi”
Astăzi se discută din nou proiectul de amenajare a Bahluiului în zona de agrement
Au fost stabilite cele șapte centre unde cadrele didactice au prioritate la vaccinare
Bulgarii, buni de plată într-un accident cu un Mercedes şi un BMW la Pașcani
După începerea şcolii, mai mulţi copii testaţi pozitiv la noul coronavirus
Aveți un scris frumos? Concurs de caligrafie cu premii pentru trei secţiuni
Care sunt elementele cheie care fac ca valoarea unui apartament să crească în timp (P)
Un laborator al Facultăţii de Electronică, dotat cu aparatură de ultimă generaţie de firma Bitron
Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc
Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi
Proiect de un milion de euro la Tomeşti. Servicii sociale pentru cei năpăstuiți de soartă
Proces pentru un gard distrus: a cerut 1.000 de lei, dar a primit de 10 ori mai puţin
Alcoolul i-a dat aripi: fotografiat de radar şi probe de sânge la spital
O căruţă de bani pentru întreţinerea drumurilor judeţene în următorii doi ani
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Alexandru CĂLINESCUMituri şi inerţii |
Neculai SEGHEDINCel mai modest dintre pământeni (III) |
Nicolae CREŢU„Deşoşocizarea” AUR |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.