Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Asociaţia care oferă suport bolnavilor TBC:”Tuberculoza nu e doar boala săracilor!”

GALERIE
TBC
  • TBC
- +

De obicei pacienţii ascund că au această boală: se tem că atunci când ceilalţi află că au sau că au avut TBC, se vor îndepărta de ei şi vor refuza să le mai vorbească. Unii pacienţi sunt abandonaţi de prieteni şi de rude, alţii de soţ sau de soţie. Unele persoane sunt agresive faţă de pacienţii cu tuberculoză şi refuză să stea de vorbă cu ei. E o experienţă îngrozitoare pentru cineva care se luptă cu boala. Iar experienţa este şi mai dramatică pentru pacienţii care află că au TBC Multidrog Rezistentă (TBC-MDR). In România se află acum în tratament pentru acest tip de tuberculoză, 1.500 de persoane. Dar, nu există estimări privind numărul real de pacienţi TBC-MDR. Reprezentanţii Asociaţiei  pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistentă spun că e nevoie de măsuri care să ducă la o mai bună depistare a bolii, dar şi care să susţină pacienţii pe parcursul tratamentului, să nu renunţe la medicaţie, indiferent  de forma de TBC pe care o au. 

Ce este TBC Multidrog Rezistentă?

 
TBC Multidrog Rezistentă  (TBC-MDR) este forma de boală provocată de bacterii ale tuberculozei care supravieţuiesc când sunt tratate cu medicamente obişnuite împotriva tuberculozei. Se răspândeşte la fel ca alte tipuri de tuberculoză, adică prin aer, de la o persoană bolnavă. TBC - MDR este forma de tuberculoză rezistentă la două cele mai importante medicamente împotriva TBC sensibilă : isoniazidă şi rifampicină. TBC - XDR (tuberculoza extensiv rezistentă) este forma de boală rezistentă la isoniazidă şi rifampicină, dar şi la oricare dintre medicamentele injectabile şi la acelea numite fluorochinolone care se folosesc pentru tratamentul TBC - MDR. Tratamentul TBC-MDR durează doi ani, efectele adverse fiind mult mai puternice decât în cazul antibioticelor cu care se tratează forma obişnuită de TBC.
 
De ce s-a ajuns la TBC rezistentă?
 
Cei care transmit TBC-MDR sunt pacienţi pacienţi au renunţat  la tratamentul pentru forma obişnuită de TBC. Şi care au dezvoltat ulterior o formă de boală cu bacili rezistenţi la antibioticele cu care se tratează de obicei tuberculoza. De ce renunţă la tratament?  Unii din motive de sărăcie: în loc să ducă tratamentul până la capăt, deîndată ce se simt mai bine opresc tratamentul ca să revină la muncă. Alţii, pentru ca îndură greu efectele celor 14-16-18 pastile luate zilnic, abandonează lupta. Pe alţii, pur şi simplu nu îi interesează dacă trăiesc ori mor. Astfel, microbul care a a fost tratat parţial cu antibiotic devine rezistent şi e contagios. Persoanele sănătoase intră în contact cu astfel de bolnavi şi se îmbolnăvesc de  TBC Multidrog Rezistentă.  Ne amăgim cu impresia că nu vom face niciodată această boală, spunem că TBC-ul este boala săracilor, iar mulţi dintre noi nici măcar nu au auzit de TBC Multidrog Rezistentă. Dar, să nu uităm, tuberculoza, indiferent de forma ei, nu este doar boala săracilor. Cu persoane bolnave care poate nici măcar nu ştiu că au boala şi sunt contagioase, putem intra oricând în contact  la piaţă, la mall,  la cinema, la supermarket.  Potrivit raportului OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) în 2016, 3% din toate cazurile noi de TBC şi 12% din cazurile de recidivă din România erau TBC - MDR. În prezent, în România sunt tratate pentru TBC rezistentă 1.500 de persoane. Nu există însă estimări privind numărul persoanelor care nu au fost diagnosticate şi ar putea suferi de TBC rezistentă. Oricum, avem cele mai multe cazuri de acest tip de TBC din UE. Vestea bună e că şi în România tratamentul este oferit gratuit acestor pacienţi.
 
Simptomele sunt aceleaşi atât pentru TBC, cât şi pentru TBC rezistentă!
 
”Până în 2011 în România nu existau fonduri pentru a asigura tratamentul necesar pentru pacienţii cu TBC-MDR. Din această cauză aceşti pacienţi erau practic condamnaţi la moarte. În prezent există finanţare internaţională pentru asigurarea tratamentului special pentru pacienţii cu TBC-MDR. Este un mare pas înainte. Dar mai sunt multe lucruri de pus la punct pentru a vorbi de soluţii eficiente pentru a reduce numărul mare de cazuri şi riscul de îmbolnăvire în populaţie. Noi încercăm în continuare să dezvoltăm proiecte şi să insistăm la autorităţi pentru a pune în practică acele măsuri care pot avea rezultate”, a declarat Ştefan Răduţ, vicepreşedinte al Asociaţiei  pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistentă  (ASPTMR). Fondată în anul 2011 ca organizaţie non-guvernamentală,  ASPTMR îşi concentrează activitatea pe nevoile pacienţilor cu TB şi TB-MDR, inclusiv reprezentarea lor în faţa autorităţilor. ”Mai e o problemă şi vis-a-vis de diagnosticare. Simptomele sunt aceleaşi atât pentru TBC, cât şi pentru TBC rezistentă. Există însă nişte teste care pot face diferenţa între cele două forme de boală. Din păcate sunt mai scumpe şi  se fac doar la 12 laboratoare din ţară. Teoretic, ar trebui ca fiecare pacient diagnosticat de TBC să facă şi aceste teste. Ceea ce nu s-a întâmplat până acum. După insistenţe, Ministerul Sănătăţii şi-a asuma să cumpere aceste teste pentru următorii trei ani. Ceea ce ar însemna o mai bună diagnosticare şi tratare a TBC-MDR. Aşteptăm însă să vedem dacă această  promisiune va fi pusă şi în practică. Din experienţa noastră în relaţiile cu atutorităţile, ştim că până la punerea în practică a unor astfel de decizii, e drum lung”  a mai subliniat Ştefan Răduţ, fost pacient diagnosticat şi vindecat de TBC-MDR.
 
De ce renunţă pacienţii la tratament?
 
Acesta a mai precizat că alături de diagnosticul corect al formelor de TBC, mai este nevoie de măsuri care să conducă la un tratament corect, eficient al bolii. Măsuri care convingă pacientul să nu renunţe la tratament. ”În primul rând, vorbim de sărăcie. Dacă un pacient nu are ce mânca, atunci cu siguranţă nu va lua medicamentele. În acest sens am reuşit să obţinem acordarea unei pensii medicale de 400 de lei pe lună pentru pacienţii cu TBC care nu au venituri. Pentru a fi siguri că are măcar un minim cu care să-şi poată procura alimente.  Apoi, o mare altă problemă: dacă pacientul nu înţelege foarte bine de ce şi cum trebuie să ia tratamentul, că trebuie urmat până la capăt chiar dacă simptomele dispar, cu siguranţă respectivul va renunţa la medicaţie. Şi pe această direcţie încercăm să derulăm proiecte, să organizăm întâlniri pentru a informa cât mai bine şi cât mai mulţi pacienţi. Şi, să nu uităm un alt element la fel important: suportul, susţinerea psihologică de care au nevoie aceşti bolnavi. Cei care au trecut prin această boală ştiu despre ce vorbesc. O persoană care se îmbolnăveşte de TBC, are nevoie de un suporter de la egal la egal cu care să discute despre toate problemele pe care le aduce această boală. Încercăm să oferim prin această asociaţie accesul la  grupuri de sprijin şi ”suporteri” pentru pacienţii care au nevoie de susţinere”, a mai adăugat Ştefan Răduţ. Precizăm că ASMPT a realizat şi o broşură cu informaţii despre boală. Broşură care aduce răspunsuri la cele mai frecvente întrebări ale pacienţilor. O parte dintre acestea le puteţi citi mai jos. Pentru textul integral puteţi accesa:  https://www.facebook.com/ASPTMR/ sau http://asptmr.ro/…/up…/2014/10/Brosura_fara_povesti_link.pdf.
 
Ce este tuberculoza (TBC)?
 
TBC este o boală provocată de o bacterie. Bacteriile sunt organisme mici, invizibile cu ochiul liber, care se găsesc pretutindeni, inclusiv în corpul uman. Majoritatea bacteriilor sunt inofensive, chiar folositoare, dar unele bacterii sunt periculoase şi pot provoca boli pe care le numim infecţii. Bacteriile care provoacă TBC sunt de tipul
acesta. Dacă bacteriile se fixează într-o zonă a corpului şi se multiplică, iar corpul nu reuşeşte să se apere, te poţi îmbolnăvi de tuberculoză. Bacteria care provocă TBC se numeşte Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch. Cel mai frecvent oamenii se pot îmbolnăvi de TBC la plămâni. Boala apare mai rar şi în alte părţi ale corpului, de exemplu la oase, la nodulii limfatici sau la creier.
Tuberculoza din afara plămânilor se numeşte tuberculoză extrapulmonară.
Cum se transmite TBC? Cum te infectezi cu TBC?
 
Tuberculoza este transmisă prin aer prin picături mici (care nu se pot vedea). Picăturile ajung  în aer când persoană contagioasă vorbeşte, tuşeşte sau strănută. Bacteriile tuberculozei se află în unele din aceste picături. Când celelalte persoane inspiră acest aer, unele picături cu bacterii le pot intra în corp şi pot ajunge la plămânii
acestora. Se pot îmbolnăvi persoanele care o vreme au avut contact direct cu cineva care suferea de tuberculoză pulmonară contagioasă, dar nu începuse tratamentul. Bacteriile tuberculozei nu se transmit cu uşurinţă, aşa că infecţiile apar, în general, la persoanele care trăiesc sau petrec mult timp în aceeaşi încăpere împreună. Nu toate persoanele care sunt infectate cu bacteriile tuberculozei se îmbolnăvesc. Se estimează că o treime din populaţia lumii are în corp bacteriile tuberculozei, dar puţine persoane dezvoltă boala, aproximativ o persoană din 10. Riscul de a dezvolta boala diferă. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de TBC. Imunitatea redusă poate fi provocată de alte boli precum HIV sau diabetul zaharat, de condiţii precum stresul, alimentaţia precară, consumul de alcool/droguri sau de alţi factori.
 
De ce trebuie să port o mască?
 
Folosirea măştilor este un mod de a preveni răspândirea tuberculozei
într-un spital. Atât pacienţii infectaţi, cât şi personalul medical
trebuie să folosească măşti, dar tipul de măşti diferă. Pacienţii vor purta o mască chirurgicală simplă care împiedică bacilii să ajugă în aer. Personalul medical va purta o mască cu un filtru special care îi apără de inspirarea bacililor TBC. Pacienţii vor purta masca în spaţiile comune din spital (pe holuri, la baie etc.), când vor fi consultaţi medical sau când un asistent intră în camera lor. Este foarte
important să folosească tipul corect de mască. Dacă un pacient cu TBC poartă masca cu filtru special, bacilii TBC se vor răspândi în aer. Dacă asistentul poartă o simplă mască chirurgicală, este posibil să inspire bacilii.
 
Nu oricine intră în contact cu un pacient cu TBC este infectat. De ce?
 
De cele mai multe ori te infectezi dacă ai un contact direct, pentru
o vreme, cu o persoană care suferă de tuberculoză pulmonară.
Totuşi, chiar dacă inspiri picăturile care conţin bacteriile, este
posibil ca bacteriile să nu ajungă la plămâni sau ca sistemul
imunitar să poată omoare bacteriile imediat. Prin urmare, nu oricine intră în contact cu pacienţii care suferă de tuberculoză este infectat.
 
Cum îmi pot proteja prietenii? Ce ar trebui să facă prietenii mei?
 
Îţi poţi proteja prietenii urmând tratamentul aşa cum ţi-a fost prescris. După ce ai urmat o vreme tratamentul efectiv şi complet, nu vei mai fi contagios. Acest lucru trebuie să fie confirmat de examinarea sputei. Când sputa este negativă, adică nu mai are bacterii în ea, nu mai poţi transmite boala. Trebuie să urmezi tratamentul complet ca să te vindeci. Dacă întrerupi tratamentul înainte de vreme, vei redeveni pozitiv şi contagios. Dacă te simţi în
largul tău, le poţi vorbi prietenilor despre TBC. Poate că ar fi bine să-şi facă analize, ca să afle dacă au fost infectaţi. Diagnosticarea timpurie şi tratamentul efectiv sunt importante pentru a preveni transmiterea TBC.
 
 Ce este contactul direct?
 
Contactul direct este atunci când o persoană a petrecut timp în
aceeaşi încăpere cu o altă persoană care suferă de TBC contagioasă.
 
 Cum NU se transmite TBC?
 
NU se transmite dacă faceţi sex, aveţi contact fizic, beţi din aceeaşi
ceaşcă, folosiţi aceeaşi farfurie sau acelaşi tacâm, aceeaşi toaletă,
aceleaşi haine sau cearşafuri. TBC se transmite numai prin aer, dacă inspiraţi bacteriile.
 
Cum ştii că ai tuberculoză (TBC)? Care sunt simptomele?
 
Semnele obişnuite ale tuberculozei pulmonare sunt:
• O tuse persistentă care durează mai mult de 2-3 săptămâni
(uneori tusea cu flegmă sau cu sânge);
• Durere în piept.
Alte semne obişnuite ale tuberculozei pulmonare şi ale tuberculozei
extrapulmonare (TBC în alte părţi ale corpului) sunt:
• Pierderea poftei de mâncare
• Scăderea în greutate
• Senzaţia de slăbiciune şi de oboseală
• Febra care nu cedează în timp
• Transpiraţie în timpul nopţii
• Umflături care apar în zona gâtului, la subraţ sau în vintre
Ce este infecţia cu tuberculoză latentă?
 
Tuberculoza latentă înseamnă că eşti infectat cu bacteriile tuberculozei, dar nu eşti bolnav. Când bacteriile tuberculozei intră în corpul uman, se confruntă cu sistemul imunitar al corpului, care în majoritatea cazurilor nu îi permite tuberculozei să se dezvolte. Pentru majoritatea persoanelor care sunt infectate cu bacteriile tuberculozei, bacteriile rămân latente, “dorm” în corp. Atât timp cât bacteriile dorm, nu te îmbolnăveşti. Sistemul imunitar împiedică bacteriile “să se trezească”, astfel încât să te simţi bine. Poţi să ai bacteriile tuberculozei în corp toată viaţa fără să te îmbolnăveşti.
Tuberculoza latentă nu este contagioasă. Dacă eşti infectat cu tuberculoză latentă, poţi primi tratament preventiv. Acest tratament
va distruge bacteriile care dorm în corpul tău. Tratamentul preventiv împotriva TBC presupune să iei un medicament sau două medicamente pentru o perioadă. Dozajul şi durata tratamentului pot varia, ele sunt stabilite de medicul pneumolog.
 
Mă tem că le-am transmis TBC celor din familie. Cum pot să îi protejez?
 
Cel mai bun mod de a-ţi proteja familia este să continui tratamentul şi să te faci bine. Când sputa este negativă, nu mai eşti contagios, iar dacă urmezi tratamentul aşa cum ţi-a fost prescris, te vei vindeca. Membrii familiei şi cei cu care ai contact direct, în special copiii, ar trebui să meargă la analize pentru a vedea dacă au fost infectaţi. Dacă le-ai transmis TBC, pot să ia un tratament preventiv sau ar trebui examinaţi de personalul medical o dată la şase luni, vreme de un an sau de doi ani.
 
Ce înseamnă Pozitiv şi Negativ?
 
Eşti pozitiv dacă sputa ta conţine bacili vii, atunci eşti contagios. Eşti
negativ dacă nu există bacili vii în sputa ta, atunci nu mai eşti contagios.
 
Îi veţi îmbolnăvi pe alţii cu TBC?
 
Majoritatea pacienţilor cu tuberculoză au TBC pulmonară. Doar când ai forma pulmonară contagioasă poţi transmite boala; majoritatea bacteriilor tuberculozei vor fi omorâte după aproximativ 2-3 săptămâni de luat medicamente eficiente de tratare a TBC şi nu le vei mai transmite boala şi altora. O anumită formă de tuberculoză
pulmonară şi toate formele extrapulmonare nu sunt molipsitoare.
În România, dacă suferi de tuberculoză pulmonară sau dacă se bănuieşte că suferi de această boală, de obicei eşti izolat într-un salon de spital până când nu îi mai poţi infecta pe alţii. Pentru a şti sigur că tuberculoza de care suferi nu se mai poate transmite, personalul medical va face nişte teste şi le va analiza într-un laborator,
pentru a afla dacă sunteţi « negativi ». Acest lucru înseamnă că, în momentul în care vei părăsi salonul unde eşti izolat, boala nu mai este contagioasă. În România, sistemul de sănătate este obligat să se asigure că toate persoanele care suferă de TBC au parte de tratament, care este gratuit. Pentru a identifica toate persoanele care pot fi infectate, pacienţilor li se cere să dea numele persoanelor cu
care au avut contact direct. Acestea sunt chemate la unităţile medicale şi li se cere să facă gratuit analize pentru TBC, fără să li se spună de cine au putut fi infectaţi. Dacă ai copii sau dacă ai avut un contact direct cu copiii înainte să se descopere că suferi de TBC, este posibil ca aceştia să trebuiască să ia medicamente împotriva TBC
pentru o vreme (de obicei şase luni), lucru pe care îl hotărăşte medicul. Se face asta pentru a se preveni îmbolnăvirea ulterioară a copiilor.
 
Chiar am şanse să mă vindec complet?
 
Da, cu siguranţă. În majoritatea cazurilor tuberculoza se poate vindeca în totalitate şi majoritatea oamenilor au tuberculoză doar o dată în viaţă. Faptul că ai avut TBC nu te face imun, deci există posibilitatea să fii iar infectat, mai târziu. De asemenea, dacă tratamentul prescris nu a fost corect sau nu a fost urmat corect şi complet, este posibilă revenirea bolii, adică recidivă. Totuşi, majoritatea oamenilor nu trec prin recidivă şi se vindecă total.
 
Cât durează tratamentul? Ce factori determină durata
tratamentului?
 
La început se face un test pentru a verifica sensibilitatea la medicamente. Dacă testul arată că bacteriile tuberculozei sunt sensibile la toate medicamentele, tratamentul va dura 6 luni. Dacă testul care verifică sensibilitatea la medicamente arată că bacteriile sunt rezistente la medicamente, tratamentul va dura până la 2 ani. Durata tratamentului depinde şi de sistemul imunitar. Dacă sistemul imunitar este foarte slăbit, bacteriile pot rămâne active mai mult
timp şi tratamentul trebuie extins, dar aceasta este decizia medicului.
 
Ce este tuberculoza rezistentă?
 
Este forma de boală provocată de bacterii ale tuberculozei care supravieţuiesc când sunt tratate cu medicamente obişnuite împotriva tuberculozei. TBC - MDR/XDR se răspândeşte la fel ca alte tipuri de tuberculoză, adică prin aer, de la o persoană bolnavă. Te poţi vindeca de tuberculoza rezistentă, dar durează mai mult. Pentru a te vindeca
de ea, ai nevoie de medicamente diferite de cele folosite împotriva tuberculozei obişnuite. Deoarece durează mai mult până când medicamentele omoară aceste bacterii, pacienţii trebuie să urmeze tratamentul până la 24 de luni. Din păcate, medicamentele care sunt folosite împotriva tuberculozei rezistente pot avea multe efecte secundare puternice neplăcute asupra corpului. TBC - MDR este forma de tuberculoză rezistentă la două cele mai importante medicamente împotriva TBC sensibilă : isoniazidă şi rifampicină. TBC - XDR (tuberculoza extensiv rezistentă) este forma de boală rezistentă la isoniazidă şi rifampicină, dar şi la oricare dintre medicamentele injectabile şi la acelea numite fluorochinolone care se folosesc pentru tratamentul TBC - MDR. Ca şi în cazul tuberculozei sensibile, pentru a trata TBC rezistentă este nevoie de internare până când pacientul nu mai este contagios. În general, pacientul poate să părăsească spitalul după ce a primit două rezultate negative consecutive la examenul de spută, ceea ce înseamnă că perioada de internare va fi mai lungă decât în cazul tuberculozei sensibile. În general, durata medie de spitalizare pentru pacienţii care suferă de TBC - MDR/XDR este de 3 luni, dar poate varia, în funcţie de recomandarea medicului.
Multe persoane suportă cu greu internarea pentru o perioadă atât de lungă. Este important să respecţi regulile interne din spital şi să asculţi recomandările personalului medical. Încercă să stabileşti o rutină zilnică potrivită şi să te asiguri că te odihneşti suficient şi mănânci bine (pentru mai multe informaţii, citeşte capitolul 4).
În spital este foarte important să respecţi regulile generale de igienă şi regulile de igienă ale tuşitului. Acoperă-ti gura cu cotul sau cu un şerveţel de unică folosinţă când tuşeşti; dacă expectorezi, fă-o într-o batistă pe care o arunci apoi în toaletă. În nici un caz nu scuipa pe jos.
 
Cum poate cineva să ia tuberculoză rezistentă la
medicamente?
 
Există două moduri diferite de a face tuberculoză rezistentă la medicamente:
1. Dacă ai avut contact direct cu un pacient care suferea de TBC – MDR contagiosă, este posibil să te fi infectat.
2. Dacă ai întrerupt tratamentul pentru TBC sensibilă. Dacă tratamentul este incorect sau mai scurt decât ar trebui, bacteriile pot deveni rezistente.
 
Tuberculoza este înconjurată de idei greşite şi de teamă, iar acestea duc la stigmatizare. De obicei, oamenii discriminează sau stigmatizează pentru că nu au informaţii şi pentru că le este
teamă să nu fie infectaţi cu TBC. Încearcă să afli cât mai multe despre boală astfel încât să le poţi da explicaţii prietenilor şi membrilor familiei. Cei din jur nu trebuie să se teamă din cauza unor idei greşite sau a lipsei de informaţii. Unor pacienţi le este greu sau le este teamă să vorbească despre boala lor şi îşi ascund boala de ceilalţi. De obicei o ascund pentru că se tem că, atunci când ceilalţi află că au sau că au avut TBC, se vor îndepărta de ei şi vor refuza să le mai vorbească.
Unii pacienţi sunt abandonaţi de prieteni şi de rude, alţii de soţ sau de soţie. Unele persoane sunt agresive faţă de pacienţii cu tuberculoză şi refuză să stea de vorbă cu ei. E o experienţă îngrozitoare pentru cineva care se luptă cu boala. Totuşi, avem
multe exemple care arată că, dacă vorbiţi deschis despre boala de care suferiţi, puteţi avea mult de câştigat. Dacă eşti deschis în privinţa stării tale de sănătate, poţi să primeşti sprijin din partea celor din jur. Dacă nimeni nu ştie că eşti bolnav, nimeni nu va şti că ai nevoie de sprijin, iar o atitudine deschisă poate diminua teama. Când oamenii
sunt bine informaţi, se vor simţi în siguranţă şi nu le va mai fi teamă. Astfel, o atitudine deschisă poate combate teama şi singurătatea.
 
Unii pacienţi se tem să stea de vorbă cu alţii despre boala lor.
 
Discuţiile cu cineva care a trecut prin acelaşi lucru îţi pot fi de ajutor. Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) este o organizaţie pentru pacienţi care oferă sprijin psihologic personalizat pacienţilor cu TBC, ajutându-i să suporte mai uşor boala. Pentru orice întrebare legată de TBC, poţi
lua legătura cu această organizaţie, cerând sfaturi sau informaţii.
 Încercă să duci o viaţă sănătoasă, să ai grijă de tine şi să fii cât mai activ. Aerul curat, o alimentaţie hrănitoare, odihna suficientă, medicamentele prescrise şi activităţile care te motivează pot face minuni. În acest capitol prezentăm sfaturi date de pacienţi şi de personalul medical despre muncă şi odihnă, mâncare şi băutură, viaţa
sexuală şi socială în timpul perioadei în care sunteţi bolnav.
 
Rămâi activ
 
Dacă eşti în continuare activ şi ocupat, poţi preveni sau diminua depresia. Dacă ai prea mult timp la dispoziţie şi stai să te gândeşti la boală, s-ar putea să îţi fie foarte greu. Prin urmare, e bine să încerci să rămâi activ şi să te concentrezi pe alte lucruri decât la boala de care suferi. Nu trebuie să faci lucruri care sunt foarte solicitante: câteva activităţi uşoare în fiecare zi sunt suficiente. Bineînţeles, vor fi zile în care nu reuşeşti să faci nimic: nici o problemă! Încercă să îţi stabileşti un fel de rutină zilnică. Probabil că, organizându-ţi zilele, vei da mai mult sens vieţii cotidiene, chiar dacă eşti bolnav şi nu ai o viaţă obişnuită. Străduieşte-te să faci lucruri care te ajută să te simţi mai bine, lucruri pe care poţi să le faci în ciuda situaţiei tale: ascultă muzică bună, uită-te la televizor, citeşte o revistă. Fă
lucruri care îţi plac!
 
Când poţi să îţi reiei activităţile zilnice obişnuite?
 
Sunt diferenţe mari între pacienţii care suferă de TBC, când vine vorba de starea lor de slăbiciune, de odihna de care au nevoie şi de momentul în care se pot întoarce la muncă sau îşi pot relua alte activităţi zilnice. Unii pacienţi se vindecă mai repede, mai ales cei care primesc tratamentul devreme, înainte să fie prea slăbit corpul. Alţi
pacienţi se pot însănătoşi mai încet, mai ales cei care au fost  diagnosticaţi într-o fază mai avansată a bolii sau suferă de alte afecţiuni în afară de TBC. Corpurile lor au devenit mai slabe şi le ia mai mult timp să capete mai multă putere. Când te simţi destul de puternic, poţi să îţi reiei munca sau alte activităţi zilnice. Încearcă diferite lucruri pentru a vedea ce poţi face. Fii atent: începe cu muncă foarte uşoară, de exemplu muncă de birou sau munci uşoare prin casă. Unii pacienţi simt nevoia să înceapă să lucreze chiar imediat ce au căpătat puţină putere, dar corpul tău are nevoie de odihnă pentru a-şi reveni. Este important să îţi asculţi corpul. Nu te forţa!
Adu-ţi aminte că munca în casă şi îngrijirea copiilor este tot muncă!
Dacă te simţi prea slăbit pentru a munci, dar tot vrei să faci ceva, străduieşte-te să găseşti alte activităţi. Chiar dacă eşti în concediu medical, nu trebuie să stai în casă. Petrece timp cu alţii, fă exerciţii uşoare sau participă la activităţi sociale în comunitatea locală; acestea sunt exemple de lucruri pe care poţi să le faci şi să îţi înveseleşti viaţa cotidiană. Fă cât poţi duce şi fă lucruri care îţi plac.
 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri