Asociaţii naţionale
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

Asociaţii naţionale

GALERIE
codrin liviu cutitaru
  • codrin liviu cutitaru
- +

Într-un târziu, epuizat, decanul facultăţii gazdă a strigat: „Opriţi-vă! Opriţi-vă! Aşa n-o scoatem la capăt! Ne trebuie un nume neutru. Şi am o soluţie!” A luat telefonul şi l-a sunat direct pe şeful personalului igienico-sanitar: „Murat!” i-a spus. „Da, sî traiţ, dom dican!” „Spune-mi cine e azi de serviciu la toalete?” „Nivastî-mia, sî traiţ! Areta!” „Adu-o, te rog, imediat în sala de consiliu!” În câteva minute, înaintea solemnei adunări intelectuale, apărură doi oameni stingheriţi şi cam împiedicaţi.

În momentul în care cei 82 de botanişti autohtoni, specializaţi în studiul trifoiului, au dat publicităţii numele nou înfiinţatei lor organizaţii profesionale - Asociaţia Naţională de Cercetare a Plantelor Leguminoase Mici „Areta Popîndău” -, lumea universitară s-a arătat profund derutată. Cine era doamna Popîndău, ce descoperise privitor la cele 300 de specii de trifoi şi, mai ales, când trăise ea oare? Mister total. Nici bietul Google nu se dovedi de ajutor. Un coleg de-al meu de la Biologie a căutat-o pe enigmatica savantă în spaţiul virtual. Nu a găsit decât două referinţe, în mod evident, lipsite de sens în acest context. Prima apărea pe site-ul unei judecătorii şi conţinea reclamaţia unei anume Areta Popîndău împotriva soţului care nu-şi plătise pensia alimentară timp de vreo optsprezece luni. Fiind afişat, colegul nu s-a putut abţine şi a citit câteva fraze din respectivul document: „Şî di şi, ma rog frumos, ş-o luăt nivastî tânarî dacî zâci cî nema barabuli în cont la bancî? Nu vi sî pari suspiect? Di aşeea, io jân la dumniavoastrî cu rugamintia sî staţ strâmb, da sî judicaţ driept colo-şa.” Etc., etc. O a doua provenea de la un ziar local şi fusese intitulată, la fel de ameţitor, „Scandal monstru ieri într-o familie de la periferia urbei. Alcool, lovituri, sânge şi sex”. Speriat, biologul l-a lecturat şi pe acesta (până la capăt): „În cartiereul mărginaş Rotula lui Macea, evitat adesea, se ştie, şi de poliţiştii călare, a avut loc aseară o confruntare teribilă între soţii Areta Popîndău (29 de ani) şi Murat Popîndău (31 de ani). S-au împărţit pumni şi picioare cu o violenţă nemaivăzută nici măcar de martorii scenelor, toţi din mahala şi obişnuiţi deci cu scandalurile. Incidentul s-a petrecut pe fondul consumului de alcool rafinat. Straniu rămâne faptul că, deodată, cei doi bătrâni (cum adică bătrâni, se întrebă colegul meu stupefiat?), plini de sânge, s-au oprit din agresiuni, s-au dezbrăcat complet şi apoi au întreţinut raporturi sexuale în mijlocul uliţei. Li s-a întocmit amândurora dosar penal.”

Ce bizare informaţii, a gândit, confuz, biologul! Şi totuşi, îşi spuse, chestiunea nu putea fi lăsată în ambiguitate! Va face tot ce-i va sta în putinţă pentru a lămuri ciudăţenia! Ca atare, deşi trifoiul nu se afla în zona sa de interes, omul începu o investigaţie, aproape detectivistă, în universul celor 82 de botanişti iniţiaţi în existenţa simpaticei plăntuţe. A stabilit contacte, amiciţii, colaborări, programe şi proiecte comune. A linguşit uneori, alteori s-a pretins expert în arii total străine lui. A dezvoltat abilităţi pe care nu şi le bănuia şi, într-un târziu, fericit, a aflat ce se întâmplase, în spatele uşilor închise, la şedinţa de constituire a nobilei asociaţii - şedinţă derulată, interesant, cu participanţi din toată ţara, chiar la Universitatea noastră. Din păcate, şcolile autohtone de Trifolium au început să se lupte din prima clipă. Acuzaţiile reciproce de diletantism au fost rapid înlocuite cu atacuri la persoană, jigniri şi - sugerau unele guri rele - schimburi iuţi şi răsunătoare de palme. Principala problemă o constituia numele viitoarei organizaţii academice. Clujenii doreau pe cineva din istoria lor universitară, ieşenii un savant local, iar timişorenii un mare profesor bănăţean. Bucureştenii au descoperit, cu surprindere, că veniseră cu două nume, fiind împărţiţi, ei înşişi, în tabere opuse (detaliul a complicat enorm situaţia, întrucât bătăii generale i s-a adăugat astfel, după moda sub-capitolelor şi sub-sub-capitolaşelor din studiile ştiinţifice, o „sub-bătaie” entuziastă!). Într-un târziu, epuizat, decanul facultăţii gazdă a strigat: „Opriţi-vă! Opriţi-vă! Aşa n-o scoatem la capăt! Ne trebuie un nume neutru. Şi am o soluţie!” A luat telefonul şi l-a sunat direct pe şeful personalului igienico-sanitar: „Murat!” i-a spus. „Da, sî traiţ, dom’ dican!” „Spune-mi cine e azi de serviciu la toalete?” „Nivastî-mia, sî traiţ! Areta!” „Adu-o, te rog, imediat în sala de consiliu!” În câteva minute, înaintea solemnei adunări intelectuale, apărură doi oameni stingheriţi şi cam împiedicaţi.

Un bărbat cu şapca pe ochi şi o femeie, în halat alb, cu un burete ud în mână. Doamna confuziona privitorul printr-un strabism agresiv, iar domnul ameţea, la rându-i, interlocutorii cu un tic: îşi bomba grozav pieptul la fiecare cinci secunde. „Aşadar”, a zis decanul sobru, „dumneaei este Areta Popîndău, una dintre femeile remarcabile de serviciu ale facultăţii. Îi vom folosi numele pentru a boteza tânăra noastră asociaţie!” Au urmat aplauze furtunoase. Se pare că, ieşind din sală, Areta l-ar fi întrebat pe Murat: „Auzi, bre, criezi cî-mi dau iştia şî şeva bănişori la salar, dacî tot m-o bagat în iechipa lor?” „Amu vrai şî bani, fă? Nu ţî-i di-agiuns cî ti-o imortalizat?” „Păi, sâgur cî vreu! Tu nu ni-ai platit pensîi di doi anişori gramadî, înghiţîte-ar pamîntu di leprî!” „Taşi din gurî, lighioanî, cî odatî ti-nşfac!” „Văleu! Vălei! Vălelei!”

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.