anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 29.05.2022

Asociaţii: Proiectul Autostrăzii Moldova, blocat intenţionat de Guvern şi CNAIR?

GALERIE
A8-autostrada
 • A8-autostrada
- +

Asta semnalează asociaţiile de sprijin pentru A8, având în vedere suma mică alocată pentru studiul de fezabilitate. „Proiectul riscă să fie blocat pe termen nelimitat“, spun acestea.

Asociaţiile care militează pentru construcţia de autostrăzi au avertizat ieri public că proiectul Iaşi - Tg Mureş ar putea fi blocat pe termen nedefinit. Într-un comunicat, organizaţiile neguvernamentale spun că valoarea contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate aferent tronsonului Tg. Mureş - Tg. Neamţ este foarte mică (17,6 milioane lei) pentru întocmirea unei documentaţii de calitate. „Valoarea atribuită este de numai 58,7% din valoarea estimată de licitaţie din 2019, şi de numai circa 22,8 % faţă de tentativa de reactualizare SF din 2014. Cu alte cuvinte, echipa de proiectare desemnată în anul 2019 trebuie să realizeze ce nu s-a făcut în 2014 pe o sumă mult mai mică, acum într-o piaţă a muncii cu costuri mari (inclusiv din cauza OUG 114/2018) şi o legislaţie de mediu racordată la cerinţele actuale europene“, arată asociaţiile.

Contractul a fost încheiat, pe 10 mai, între Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi un consorţiu de firme condus de compania spaniolă Ingineria Especializada Obra Civil Industrial. Conform contractului, asocierea trebuie să finalizeze şi avizeze în termen de 14 luni, pe lângă documentaţia tehnică, şi mai multe investigaţii în teren: studiu topografic, studiu arheologic, evaluarea impactului asupra mediului, studiu geotehnic, studiu seismicitate, studiu hidraulic şi studiu de trafic. Organizaţiile neguvernamentale spun că au solicitat puncte de vedere de la experţi vizavi de costurile şi termenele de implementare. „Răspunsurile specialiştilor, consultanţilor şi ale firmelor de proiectare cu experienţe similare au condus către valori ale completării SF, conform temei de proiectare a CNAIR în 2019, de 77.780.000 de lei - 136.340.000 de lei (fără TVA). Adică 634.000 lei pentru un kilometru (aproximativ 136.000 euro!)“, au precizat asociaţiile, în condiţiile în care valoarea de adjudecare a contractului de către CNAIR a fost de 84.000 lei/kilometru (17.000 euro).

„Asociaţiile noastre civice ce militează pentru dezvoltarea (infrastructurii) din Moldova îşi reafirmă dezamăgirea şi consideră că cel mai important proiect de dezvoltare al Moldovei şi implicit al României este subfinanţat şi riscă să fie blocat pe termen nelimitat. Asociaţiile civice trag un semnal de alarmă şi recomandă Guvernului României să explice public cum poate fi realizat acest studiu cu suma alocată“, se arată în comunicatul semnat de asociaţiile „Moldova vrea autostradă“, „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei“, „Pro Infrastructură“ şi „Împreună pentru A8“. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.