Asociaţiile bolnavilor cer măsuri de prevenţie şi depistare a cancerului pulmonar
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 20.10.2021

Asociaţiile bolnavilor cer măsuri de prevenţie şi depistare a cancerului pulmonar

GALERIE
cancer pulmonar
  • cancer pulmonar
- +

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) lansează un proiect-manifest pentru dublarea supravieţuirii la 5 ani în cancerul pulmonar până în 2025. Aceştia susţin că este necesară intervenţia urgentă într-o serie de arii prioritare, de la prevenţie, depistare precoce, managementul şi tratamentul cancerului pulmonar, la dezvoltarea de noi politici de sănătate.

 „La fie­care oră, un român moare de cancer pulmonar şi alţi doi pacienţi cu cancer pulmonar ajung în spital. Cancerul pulmonar se situează pe primul loc în Romania, atât ca număr de cazuri diagnosticate, cât şi ca număr de decese înregistrate în rândul bărbaţilor, iar mai nou este o cauză frecventă de mortalitate şi în rândul femeilor“, au precizat reprezentanţii FABC. Aceştia susţin că în fiecare an sunt depistate 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, reprezentând 13.6% din totalul cazurilor noi de cancer diagnosticate anual, iar mortalitatea provocată de această afecţiune este de 10.277 de decese pe an, respectiv 20% din decesele cauzate de cancer din România.

„Ratele de supravieţuire în cancerul pulmonar sunt foarte scăzute în comparaţie cu alte tipuri de cancer de mare incidenţă - rata actuală de supravieţuire la 5 ani în România este de doar 11%, printre cele mai scăzute din Europa. Prin urmare, cancerul pulmonar este o problemă majoră de sănătate publică“, au completat aceştia. Aceştia susţin că este nevoie de campanii de informare la nivel naţional pentru populaţia aflată în categoria de risc, înlăturarea accesului întârziat la tratament, creşterea gradului de educaţie privind simptomatologia cancerului pulmonar, reducerea timpului de aşteptare pentru investigaţii imagistice la persoanele la risc, implementarea unui Protocol de screening pulmonar, cu precădere în grupele de risc, redirecţionarea unui procent agreat din taxa pe viciu pentru derularea de campanii de creştere a nivelului de conştientizare a simptomelor cancerului pulmonar etc. Ei susţin că pentru implementarea acestor măsuri este nevoie să se pună în aplicare noi politici de sănătate, cum ar fi adoptarea unui Plan Naţional de Control al Cancerului sau dezvoltarea unui Registru Naţional de Oncologie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fraţii de cruce strâmbă

Cătălin ONOFREI

Fraţii de cruce strâmbă

Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

Filmuletul zilei

opinii

Dacii liberi

Briscan ZARA

Dacii liberi

Precum oamenii din Neanderthal, peste doar 50 de ani se va pomeni despre românii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ca despre o naţie dispărută care a locuit câteva sute de ani pe aceste meleaguri. Pandemia de coronavirus va fi ca o linie roşie de hotar în istorie văzută ca punct final de eliminare a lor.

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Ciprian IFTIMOAEI

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a diseminat recent indicatorul AROPE care arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 35,8% din populaţie în risc de sărăcie sau excluziune socială, în anul 2020. 

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

pulspulspuls

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Pentru că, iată, Cioloş tocmai a depus ieri lista şi programul guvernului său în parlament, unde în următoarele zile se va decide prin vot dacă merge echipa asta înainte au ba, şi pentru că avem un ieşean pe acea listă, am zis că musai să-l chestionăm olecuţă pe amicul Archibald Tănase despre subiect, în calitatea lui onorabilă de om cu doftorat în sforăraie politică. 

Caricatura zilei

Certificate

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.