Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Aspect necunoscut al metabolismului cancerului

GALERIE
structura-celulei-1
  • structura-celulei-1
- +

Oamenii de știință știu de mult timp că mitocondriile, „centralele energetice” ale celulelor, joacă un rol crucial în metabolismul și producția de energie a celulelor canceroase. Cu toate acestea, până acum, se știau puține lucruri despre relația dintre organizarea structurală a rețelelor mitocondriale și activitatea bioenergetică funcțională a acestora la nivelul tumorilor. Descoperirea acestui aspect necunoscut până acum al metabolismului cancerului, ar putea duce la dezvoltarea unor terapii anticancerigene care să vizeze preferințele nutritive specifice ale tumorilor.

Într-un nou studiu, publicat în Nature, cercetătorii de la Centrul de cancer UCLA Jonsson Comprehensive au folosit tomografia prin emisie de pozitroni (PET) în combinație cu microscopia electronică pentru a genera hărți tridimensionale de ultra-rezoluție ale rețelelor mitocondriale în tumorile pulmonare ale șoarecilor modificați genetic.

Ei au clasificat tumorile pe baza activității mitocondriale și a altor factori folosind o tehnică de inteligență artificială numită învățare profundă (deep-learning), cuantificând arhitectura mitocondrială în sute de celule și mii de mitocondrii din întreaga tumoră.

Autorii au analizat două subtipuri principale de cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC) – adenocarcinoame și carcinoame cu celule scuamoase și au descoperit subpopulații distincte de rețele mitocondriale în cadrul acestor tumori.

În mod important, cercetătorii au descoperit că mitocondriile se organizează frecvent împreună cu organitele, cum ar fi corpuri lipidice (adipozomi), pentru a crea structuri subcelulare unice care susțin metabolismul celulelor tumorale și activitatea mitocondrială.

Autorii anticipează că populațiile mitocondriale din probele de cancer uman nu se vor exclude reciproc în funcție de subtipul tumoral respectiv, ci mai degrabă va exista un spectru de activitate.

Cercetătorii spun că aceste descoperiri oferă informații cheie despre funcția mitocondriilor în celulele canceroase și ar putea duce la noi abordări în tratamentul cancerului.

„Studiul nostru reprezintă un prim pas spre generarea unor hărți tridimensionale foarte detaliate ale tumorilor pulmonare folosind modele de șoareci modificate genetic”, a declarat dr. David Shackelford, de la Centrul de cancer, Jonsson Comprehensive, și profesor asociat de medicină pulmonară și de îngrijire de urgență la facultatea de medicină de la UCLA.

Folosind aceste hărți, cercetătorii au început să creeze un atlas structural și funcțional al tumorilor pulmonare, care oferă informații valoroase despre modul în care celulele tumorale își organizează structural arhitectura celulară ca răspuns la cerințele metabolice ridicate ale creșterii tumorale.

Descoperirile sunt promițătoare oferind informații și îmbunătățind strategiile actuale de tratament, indicând în același timp, noi direcții pentru vizarea cancerului pulmonar, spun specialiștii.

„Studiul nostru a identificat o descoperire nouă în fluxul metabolic al tumorilor pulmonare, dezvăluind că preferința acestora pentru nutrienți poate fi determinată de gruparea mitocondriilor cu alte organite, bazându-se fie pe glucoză (”zahăr”), fie pe acizi grași liberi (”grăsimi”)”, a declarat dr. Han.

Potrivit autorilor, această descoperire are implicații importante pentru dezvoltarea unor terapii anticancerigene eficiente care vizează preferințele nutritive specifice tumorilor.

„Abordarea de imagistică multimodală ne-a permis să descoperim acest aspect până acum necunoscut al metabolismului cancerului. Credem că poate fi aplicat și la alte tipuri de cancer, deschizând calea pentru continuarea cercetărilor în acest domeniu”, au scris autorii.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri