De Business

Punem punctul pe știi

Aspecte privind procedurile fiscale aplicabile prosumatorilor ce produc energie electrică

marți, 15 octombrie 2024, 03:03
3 MIN
 Aspecte privind procedurile fiscale aplicabile prosumatorilor ce produc energie electrică

Societatea IUBIM NATURA SRL este persoană juridică română, înființată conform Legii nr. 31/1990 privind societățile, înregistrată în scopuri de TVA. Aceasta are calitate de prosumator, având instalate panouri fotovoltaice ce produc energie electrică având drept sursă energia solară.

Societatea a semnat un contract de livrare a energiei electrice în sistemul național cu un operator economic ce distribuie energia electrică. Societatea a regăsit în sistemul SPV o primă „autofactură” emisă de societatea de distribuție. Ce proceduri financiar contabile și fiscale urmărim din perspectiva livrării de energie electrică în calitate de prosumator?

Citiți aici integral Ziarul de Business nr. 28

 

Ca și regulă generală, orice persoană impozabilă ce efectuează o livrare de bunuri sau prestare de servicii are obligația să emită o factură pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, dacă ne raportăm la art. 319 din Codul fiscal privind facturarea. În același timp amintim că același text normativ permite furnizorului să emită facturi în numele clientului dacă există un acord în acest sens. În activitatea economică de zi cu zi societățile mari prezumă dreptul de a emite facturi în numele furnizorului din diverse considerente: automatizarea proceselor, procedură aplicabilă în tot grupul, procedură de grup sau chiar cunoașterea mai exactă a consumurilor realizate, iar facturile emise se regăsesc în practică inclusiv sub denumirea de autofacturi. Din experiența noastră cu alți prosumatori, societățile distribuitoare de energie electrică emit autofacturi în numele prosumatorului pe care acesta le declară în sistemul RO e-Factura. Trebuie verificat acest fapt, iar în cazul în care societatea de distribuție nu a transmis factura în sistemul RO e-Factura, această obligație revine în seama prosumatorului. Din punct de vedere fiscal, apar două implicații astfel:

  1. a) implicații privind TVA;
  2. b) implicații în domeniul accizelor.

Implicații privind TVA Din punctul de vedere al TVA, livrarea de energie electrică către un cumpărător revânzător – societate de distribuție a energiei electrice – este supusă măsurii de taxare inversă conform art. 331 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal. Trebuie să se verifice dacă societatea de distribuție de energie electrică se regăsește în Registrul ținut de autoritatea fiscală privind comercianții de energie electrică, fapt ce garantează aplicarea măsurii de taxare inversă.

În ipoteza în care societatea de distribuție a energiei electrice nu se regăsește în acest Registru, facturarea energiei electrice se va face cu cotă de TVA de 19%, situație puțin probabilă.

Implicații în domeniul accizelor

Din punctul de vedere al accizelor, amintim faptul că energia electrică este un produs accizabil, fapt pentru care trebuie modificat vectorul fiscal începând cu luna în care societatea de distribuție începe autofacturarea energiei electrice. Cu toate acestea, livrarea de energie electrică din surse regenerabile este scutită de acciză conform art. 399 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, astfel: „(1) Sunt scutite de la plata accizelor: (…) m) energia electrică produsă din surse regenerabile de energie”.

Pentru a se putea beneficia de scutirea de acciză, prosumatorul trebuie să depună la Direcția Regională Vamală Anexa 23 (a se verifica termenul de redepunere a formularului) la Codul fiscal prin care respectivul prosumator este înregistrat de autoritatea vamală în Registrul producătorilor de energie electrică din surse regenerabile, aceasta fiind instituția cu drept legal în administrarea accizelor.

Din punct de vedere declarativ, acciza cu suma 0 (zero) se va declara la bugetul de stat prin Declarația 100 depusă până pe data de 25 a lunii următoare celei în care s-a emis factura de energie electrică. Anual, până în ultima zi a lunii aprilie, se va depune decontul special de acciză, Formular D120. Din punctul de vedere a unei monografii contabile, producția de energie electrică ar trebui să se reflecte mai întâi la costul de producție urmată de evidențierea veniturilor obținute din vânzarea energiei electrice.

Având în vedere că energia electrică este un produs nestocabil din rațiuni de eficientizare a evidenței contabile, noi considerăm că este suficientă înregistrarea în contabilitate doar a vânzării de energie electrică prin articolul contabil: ✓ 4111 „Clienți” = 7015 „Venituri din vânzarea produselor finite” analitic producție energie electrică.

Material realizat în colaborare cu consultantul fiscal Adrian BENȚA

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii