Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Asta mai lipsea! Culturile agricole ameninţate de lipsa prelungită a precipitaţiilor

GALERIE
seceta
  • seceta
- +

“Dacă nu vom avea şi precipitaţii, toate aceste eforturi vor fi oarecum mult diminuate şi fără randamentul aşteptat’, avertizează un profesor de la USAMV Iaşi.

Fermierii din judeţul Iaşi sunt prinşi în strâmtoarea secetei şi a pandemiei COVID-19. În multe regiuni din zonă, lipsa ploii provoacă eşecul culturilor de orz, sfeclă de zahăr sau grâu, plante aflate în plină vegetaţie şi care au nevoie de foarte multă apă. Dacă nu va ploua în săptămânile următoare, impactul ar putea fi unul devastator pentru fermieri şi, implicit, pentru comunitate. O altă temere a fermierilor este legată de restricţiile generate de Situaţia de urgenţă în care se află România. Gabriel Hoha, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Iaşi, spune că în cazul înăspririi restricţiilor, unii fermieri se tem că nu vor reuşi să finalizeze lucrările agricole de sezon - însămânţat, fertilizat, tratamente chimice şi altele. Totodată, subliniază că, în urma vizitelor efectuate pe teren a constatat diferenţe de dezvoltare a culturilor de cereale, în funcţie şi de modul de exploatare a terenului, în sistem individual şi asociativ. “Culturile la care s-a aplicat o tehnologie corectă şi completă arată mulţumitor în această perioadă. Însă, dacă în următoarele săptămâni nu vom avea precipitaţii, situaţia culturilor agricole va deveni foarte îngrijorătoare”, a atras atenţia Gabriel Hoha, directorul DAJ Iaşi.

Ce spun specialiştii

Şi Costel Samuil, prorectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi spune că virusul COVID-19 restricţionează foarte mult activitatea în agricultură. Acesta arată că agricultura presupune un contact mai direct între fermier, pământ, plantă şi animal, care acum au fost restrânse şi, pe deasupra, se suprapun şi cu problema secetei care “s-a acutizat”. “Se lucrează în condiţii de maximă siguranţă, pentru că şi agricultorii se pot infecta cu acest virus, este foarte adevărat, nimeni nu scapă de el. De aceea şi în domeniul agricol sunt restricţii suplimentare luate. Faptul că acum şi în agricultură, unde totul este foarte dinamic, contactele cu acei distribuitori de produse, de seminţe şi alte imputuri chimice necesare  se fac de la distanţă nu este deloc uşor. Se pare că, la felul cum se prezintă  situatia în momentul de faţă, seceta va fi o mare problemă pentru fermierii noştri. În plus, pentru cei care au livezi, plantaţii pomicole a mai venit şi acest comportament puţin ciudat al vremii, în sensul că au fost prea multe dimineţi cu temperaturi coborâte, de multe ori negative, ceea ce a afectat foarte mult plantaţiile, în special cele de cais, piersic, cireş şi nu numai… chiar şi prunul este afectat uşor, într-un procent mai mic, este adevărat. Şi la măr se observă câteva influenţe negative ale temperaturilor coborâte din timpul dimineţilor”, a arătat Costel Samuil.

Profesorul consideră că şi legumicultorii vor avea probleme, chiar dacă în momentul de faţă se lucrează mai mult în spaţii protejate, pentru că temperatura nu i-a ajutat prea mult. În plus, spune el, seceta este una de durată, profundă, şi dacă nu vom avea precipitaţii în perioada imediat următoare, estimează că va fi un an agricol foarte complicat. “Culturile de  toamnă au fost semănate, mă refer la grâu şi la rapiţă, în nişte condiţii să spunem destul de dificile şi foarte multe dintre ele nu au avut apă peste  iarnă. Acum, primăvara se poate lucra, semăna, dar dacă nu vom avea şi precipitaţii, toate aceste eforturi vor fi oarecum mult diminuate şi fără randamentul aşteptat”, a conchis Costel Samuil, prorectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi.

“Să sperăm că va veni ploaia mai repede”

Pe de altă parte, agricultura irigată poate fi extrem de productivă, cu risc scăzut, dar cu costuri de intrare mari (echipamente de irigare, energie, alimentare cu apă etc.) Chiar şi aşa, experienţa secetelor din anii trecuţi i-a determinat pe unii fermieri din judeţul Iaşi să investească în astfel de sisteme de irigare. Din câţiva ani, Aurel Placinschi, directorul Agricola 96 SA Ţigănaşi, foloseşte irigarea sistematică pentru o suprafaţă de circa 3.400 de hectare din cele 5.000 pe care le administrează în regiune. “Ne afectează şi pe noi tot ceea ce se întâmplă în ţară. Din 5.000 de hectare, irigăm aproximativ 3.400 de hectare. Culturile pe care le putem iriga, cum ar fi grâul, rapiţa, sfecla de zahăr (…), pe ceea ce am semănat în primăvară, le udăm în momentul de faţă. Probabil că noi vom depăşi momentul cu seceta la zonele pe care le udăm, dar costurile sunt destul de mari. Din ceea ce vom produce, vom plăti mult pe costurile de irigat – energia, oamenii şi aşa mai departe. Pe de altă parte, terenurile pe care nu le irigăm, dacă nu vine ploaia în următoarele două săptămâni, este posibil să fie compromise. Chiar dacă va ploua în luna mai, noi producţie pe grâu şi orz nu mai facem, ploaia trebuie să apară până cel târziu sfârşitul lunii aprilie, altfel planta îmbătrâneşte, nu reuşeşte să depăşească etapa... Sperăm să nu aibă şi fermierii constrângeri impuse de Situaţia de urgenţă, să nu putem ajunge la lucru. În momentul de faţă, noi lucrăm toate câmpurile. Trebuie să fim optimişti şi să sperăm că va veni ploaia mai repede, dacă nu vor apărea foarte multe probleme delicate cu acele culturi care s-au semănat în toamnă”, a spus jurnaliştilor “Ziarului de Iaşi” Aurel Placinschi, directorul Agricola 96 SA Ţigănaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri