Asta mai lipsea! Culturile agricole ameninţate de lipsa prelungită a precipitaţiilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Asta mai lipsea! Culturile agricole ameninţate de lipsa prelungită a precipitaţiilor

GALERIE
seceta
  • seceta
- +

“Dacă nu vom avea şi precipitaţii, toate aceste eforturi vor fi oarecum mult diminuate şi fără randamentul aşteptat’, avertizează un profesor de la USAMV Iaşi.

Fermierii din judeţul Iaşi sunt prinşi în strâmtoarea secetei şi a pandemiei COVID-19. În multe regiuni din zonă, lipsa ploii provoacă eşecul culturilor de orz, sfeclă de zahăr sau grâu, plante aflate în plină vegetaţie şi care au nevoie de foarte multă apă. Dacă nu va ploua în săptămânile următoare, impactul ar putea fi unul devastator pentru fermieri şi, implicit, pentru comunitate. O altă temere a fermierilor este legată de restricţiile generate de Situaţia de urgenţă în care se află România. Gabriel Hoha, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Iaşi, spune că în cazul înăspririi restricţiilor, unii fermieri se tem că nu vor reuşi să finalizeze lucrările agricole de sezon - însămânţat, fertilizat, tratamente chimice şi altele. Totodată, subliniază că, în urma vizitelor efectuate pe teren a constatat diferenţe de dezvoltare a culturilor de cereale, în funcţie şi de modul de exploatare a terenului, în sistem individual şi asociativ. “Culturile la care s-a aplicat o tehnologie corectă şi completă arată mulţumitor în această perioadă. Însă, dacă în următoarele săptămâni nu vom avea precipitaţii, situaţia culturilor agricole va deveni foarte îngrijorătoare”, a atras atenţia Gabriel Hoha, directorul DAJ Iaşi.

Ce spun specialiştii

Şi Costel Samuil, prorectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi spune că virusul COVID-19 restricţionează foarte mult activitatea în agricultură. Acesta arată că agricultura presupune un contact mai direct între fermier, pământ, plantă şi animal, care acum au fost restrânse şi, pe deasupra, se suprapun şi cu problema secetei care “s-a acutizat”. “Se lucrează în condiţii de maximă siguranţă, pentru că şi agricultorii se pot infecta cu acest virus, este foarte adevărat, nimeni nu scapă de el. De aceea şi în domeniul agricol sunt restricţii suplimentare luate. Faptul că acum şi în agricultură, unde totul este foarte dinamic, contactele cu acei distribuitori de produse, de seminţe şi alte imputuri chimice necesare  se fac de la distanţă nu este deloc uşor. Se pare că, la felul cum se prezintă  situatia în momentul de faţă, seceta va fi o mare problemă pentru fermierii noştri. În plus, pentru cei care au livezi, plantaţii pomicole a mai venit şi acest comportament puţin ciudat al vremii, în sensul că au fost prea multe dimineţi cu temperaturi coborâte, de multe ori negative, ceea ce a afectat foarte mult plantaţiile, în special cele de cais, piersic, cireş şi nu numai… chiar şi prunul este afectat uşor, într-un procent mai mic, este adevărat. Şi la măr se observă câteva influenţe negative ale temperaturilor coborâte din timpul dimineţilor”, a arătat Costel Samuil.

Profesorul consideră că şi legumicultorii vor avea probleme, chiar dacă în momentul de faţă se lucrează mai mult în spaţii protejate, pentru că temperatura nu i-a ajutat prea mult. În plus, spune el, seceta este una de durată, profundă, şi dacă nu vom avea precipitaţii în perioada imediat următoare, estimează că va fi un an agricol foarte complicat. “Culturile de  toamnă au fost semănate, mă refer la grâu şi la rapiţă, în nişte condiţii să spunem destul de dificile şi foarte multe dintre ele nu au avut apă peste  iarnă. Acum, primăvara se poate lucra, semăna, dar dacă nu vom avea şi precipitaţii, toate aceste eforturi vor fi oarecum mult diminuate şi fără randamentul aşteptat”, a conchis Costel Samuil, prorectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi.

“Să sperăm că va veni ploaia mai repede”

Pe de altă parte, agricultura irigată poate fi extrem de productivă, cu risc scăzut, dar cu costuri de intrare mari (echipamente de irigare, energie, alimentare cu apă etc.) Chiar şi aşa, experienţa secetelor din anii trecuţi i-a determinat pe unii fermieri din judeţul Iaşi să investească în astfel de sisteme de irigare. Din câţiva ani, Aurel Placinschi, directorul Agricola 96 SA Ţigănaşi, foloseşte irigarea sistematică pentru o suprafaţă de circa 3.400 de hectare din cele 5.000 pe care le administrează în regiune. “Ne afectează şi pe noi tot ceea ce se întâmplă în ţară. Din 5.000 de hectare, irigăm aproximativ 3.400 de hectare. Culturile pe care le putem iriga, cum ar fi grâul, rapiţa, sfecla de zahăr (…), pe ceea ce am semănat în primăvară, le udăm în momentul de faţă. Probabil că noi vom depăşi momentul cu seceta la zonele pe care le udăm, dar costurile sunt destul de mari. Din ceea ce vom produce, vom plăti mult pe costurile de irigat – energia, oamenii şi aşa mai departe. Pe de altă parte, terenurile pe care nu le irigăm, dacă nu vine ploaia în următoarele două săptămâni, este posibil să fie compromise. Chiar dacă va ploua în luna mai, noi producţie pe grâu şi orz nu mai facem, ploaia trebuie să apară până cel târziu sfârşitul lunii aprilie, altfel planta îmbătrâneşte, nu reuşeşte să depăşească etapa... Sperăm să nu aibă şi fermierii constrângeri impuse de Situaţia de urgenţă, să nu putem ajunge la lucru. În momentul de faţă, noi lucrăm toate câmpurile. Trebuie să fim optimişti şi să sperăm că va veni ploaia mai repede, dacă nu vor apărea foarte multe probleme delicate cu acele culturi care s-au semănat în toamnă”, a spus jurnaliştilor “Ziarului de Iaşi” Aurel Placinschi, directorul Agricola 96 SA Ţigănaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.