anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Asta ne mai lipsea! Începerea şcolii va aduce şi un număr mare de viroze la copii

GALERIE
copil-racit
  • copil-racit
- +

Consideră mai mulţi medici de familie contactaţi de „Ziarul de Iaşi“.

Medicii de familie ieşeni se aşteaptă ca până la finalul lunii să se vadă tot mai mult efectele începerii anului şcolar, când vor apărea cazuri de viroze respiratorii, gripă sau chiar infecţie cu SARS-CoV-2 în rândul elevilor şi preşcolarilor. Specialiştii spun că, deşi majoritatea copiilor fac forme uşoare de COVID-19, pot transmite boala părinţilor sau altor rude în vârstă sau care suferă de afecţiuni cronice şi care pot dezvolta o formă mai gravă a bolii. Astfel, au fost părinţi care au mers la cabinetele medicilor de familie pentru a solicita adeverinţa necesară pentru desfăşurarea orelor online.

„Este o măsură foarte bună pentru copiii care au boli cronice şi astfel pot face orele online, au fost şi părinţi care au solicitat adeverinţe pentru ca cei mici să înveţe de acasă fiind conştienţi că riscul nu este neapărat la ei, ci la rudele apropiate. De obicei copiii sunt luaţi de bunici de la şcoală şi din păcate sunt cei mai predispuşi să facă forme mai grave ale bolii“, a precizat dr. Liviu Oprea, medic de familie ieşean şi preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi.

Recomandarea specialiştilor este ca la cele mai mici semne ale unei viroze respiratorii copilul să rămână la domiciliu, pentru a nu răspândi virusul în comunitate, iar părintele să ia legătura cu medicul de familie pentru a stabili împreună ce trebuie făcut. O dificultate este, conform medicilor, punerea unui diagnostic concret, simptomele date spre exemplu de gripă fiind foarte asemănătoare cu cele date de COVID-19.

„Am observat că acum părinţii încep imediat să ne contacteze, le spunem ce să facă şi să vină la cabinet doar dacă este necesar. Am avut cazuri de COVID la copii de toate vârstele, copii de 11 luni, de 2-3 ani, copii care au luat virusul după ce au fost cu părinţii lor la munte. Din fericire, nu sunt probleme majore la copii, pericolul este pentru ceilalţi, bunici, părinţi, rude“, a explicat dr. Maria Daniil, medic de familie ieşean.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.