miercuri, 04.10.2023
În cadrul Școlilor de vară implementate de UMF “Grigore T. Popa“ Iași astăzi, 17 iulie 2019 va avea loc lansarea proiectului “BeSTOMATIS - Cum ar fi să fii Medic Stomatolog?”, cofinanțat de Ministerul Educației Naționale, în cadrul Programului privind Învățământul Secundar ROSE.
Proiectul este finanțat conform Acordului de Împrumut semnat între Guvernul României și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Schema de Granturi pentru Universități - Categoria Competitiv, Acord de Grant nr. 130/SGU/PV/II din 13.05.2019. Proiectul are durata de 36 luni ( iulie 2019 - iulie 2021 ).
Managerul proiectului este doamna Profesor Universitar Dr. Norina Consuela Forna.
Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă sprijinirea a 150 elevi ( 50 elevi/an*3 ani ), potențiali viitori studenți, absolvenți ai claselor a X a și a XI-a și care urmează să înceapă clasele a XI-a și a XII-a ( ani terminali ) din licee de stat eligibile în cadrul programului, din Regiunea de NE a României, aparținând cu precădere grupurilor dezavantajate și care sunt cei mai expuși riscului de abandon în primul an de studii universitare, în urmarea unei cariere de succes în domeniul medical prin integrarea acestora, timp de 2 săptămâni, într-un mediu universitar performant în cadrul unui program de vară de tip punte.
Prin activităţile desfășurate, elevii vor dezvolta competenţe şi abilităţi relevante pentru accesul şi succesul viitor în învăţământul universitar medical, vor dobândi un bagaj academic introductiv şi vor deprinde strategii noi de învăţare.
1. Activitățile academice formale se vor desfășura în perioada iulie-august în fiecare din cei trei ani de implementare a proiectului.
După sosirea în campusul universitar, elevii vor realiza activități administrative specifice vieții de student. Participanții vor primi kitul de instruire BeSTOMATIS ce cuprinde: 1 ebook reader ce va include o mini bibliotecă electronică cu materiale educaționale de medicină dentară (de la cursurile la care vor participa), 2 tricouri, 1 halat, 1 rucsac, 1 caiet, 1 pix, 1 set culegeri teste chimie, biologie, fizică, legitimație asemănătoare cu cele pe care le primesc studenții de anul 1. Activitățile academice din cadrul proiectului sunt structurate pe următoarele direcții:
• Activități de simulare a procesului academic:
Se vor desfășura atât în săli de curs din cadrul facultății de Medicină Dentară, respectiv,din Baza Clinică de Învățământ Stomatologic a facultății ( pentru activitățile practice ).
Grupele de elevi vor fi coordonate de un cadru didactic și de 2 studenți tutori. Grupele vor fi incluse într-un program academic formal, care va cuprinde o etapă de dobândire de cunoștinte și abilități în domeniul medicinei dentare (cursuri) și o etapă de evaluare a cunoștințelor dobândite, menită să simuleze sesiunea de examen. Pentru fiecare grupă se vor organiza și desfășura în fiecare din cei 3 ani de implementare, cursuri cu noțiuni introductive și premergatoare disciplinelor universitare susținute de 3 experți cursuri, dar și workshopuri specifice facultății de medicină dentară ( morfologia dinților, biochimie, anatomie, fiziologie, histologie ) susținute de coordonatorii supraveghetori.
Ca o completare a cunoștințelor acumulate în cadrul acestor întâlniri, elevii din grupul țintă vor participa la vizite desfășurate în laboratoare specifice ( anatomie, analize medicale, tehnică dentară ) din spitale publice și/sau clinici private cu care Universitatea colaborează, în comparație cu cele din Universitate/facultate.
• Activități de consiliere și orientare școlară a elevilor din grupul țintă:
Consilierea și orientarea școlară a elevilor presupune o gamă largă de activități cum ar fi: consilierea, informarea, evaluarea și îndrumarea, cu scopul de a ajuta persoanele interesate să opteze în ceea ce privește formarea profesională inițială și continuă. Astfel, prin discuții de grup și individuale, sustinuțe de către consilierul SCOP al Universității se vor identifica care sunt capacitățile, calitățile, abilitățile elevilor și cum și de ce sunt potriviți pentru a urma o carieră în domeniul medical (medicina dentara).
2. Activități nonformale:
La începutul programului de vară se va simula Ceremonia halatului alb, o festivitate pe care universitatea o desfășoară în fiecare an pentru studenții săi. Festivitatea va constitui simbolul oficial de trecere către lumea fascinantă medicală și va marca debutul pregătirii elevilor, cu ajutorul direct al studenților tutori. Elevii vor afla ca această Ceremonie a Halatului Alb, această sărbătoare, este finalizată la momentul depunerii Jurământului lui Hipocrat la sfârșitul facultății, moment deosebit de important și înălțător pentru toți absolvenții. Formarea profesională va fi dublată prin vizite la Primaria Iași, Teatrul Național, Grădina Botanică Iași, Palatul Culturii, parcul Palas, precum și la alte obiective turistice și culturale din orașului Iași. Vor viziona spectacole de teatru/film. În plus, pentru socializare, studenții vor organiza seri sociale și concursuri studențești de divertisment (talent show), precum și concursuri sportive.
Plus-valoarea adusă de proiect constă în:
- familiarizarea elevilor cu mediul academic;
- îmbunătățirea procesului de tranziție de la învățământul liceal la cel universitar;
- participarea la Școala de Vară este gratuită, cazarea, masa și transportul fiind asigurate de organizator;
Totodată prin suportul oferit de cadrele didactice și studenții tutori implicați în proiect, se va asigura dezvoltarea abilităților de auto-eficacitate, contactul cu modele de succes în carieră și nu în ultimul rând, crearea unei legături strânse cu o instituție de învățământ superior.
Succesul acestui proiect poate fi asigurat prin co-interesarea tuturor actorilor participanți, având ca reper proiectul ROSE BEMEDTECH și desigur, proiectele anterioare derulate în Universitate/Facultate.
Cuvinte cheie: + studenti, norina forna, proiect european, bestomatis, stomatolog
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Preţul gazelor naturale în Europa este la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni
Dinastia Buzatu. Cum controla baronul PSD, prin nepoți și copii de suflet, un județ întreg
Premieră. A fost dată prima amendă unei companii pentru că a abandonat „deșeuri” în spațiu
O nouă serie de ateliere de scriere artistică începe miercuri, 4 octombrie 2023
Vrei să apari în serialul Clanul? Ce salariu primești de la PRO TV pentru o zi de filmare
UE vrea să interzică taxele companiilor aeriene pentru bagaje de mână
Noaptea albă a galeriilor, în perioada 6-8 octombrie. Harta locurilor de vizitat
Apel pentru diagnosticarea pacienților cu boli rare: 90% nu știu de ce boală suferă
Primăria Iaşi, prinsă de bicicliştii locali cu minciuna chiar pe site-ul oficial al Uniunii Europene
Cele mai populare tendințe de machiaj din anul 2023 includ un look pentru orice stil personal!
Doar 1% dintre oameni pot descoperi în 9 secunde animalul ascuns printre persoanele din fotografie
Câți bani plătește Wizz Air pasagerilor cărora le-au fost anulate zborurile
Vă miră? CCR amână pentru a treia oară sesizarea pe legea privind cumulul pensiei cu salariul
Renaște gimnastica feminină? Fetele s-au calificat la Olimpiada din 2024
Proprietarii mașinilor istorice vor fi obligați să plătească rovinieta. Anunțul CNAIR
Vrei Facebook și Instagram fără reclamă? 13 euro/lună. Asta e dorința Meta
Două ipoteze în cazul morții DJ Lalla: accident sau sinucidere. Filmul intervenției polițiștilor
Drum înecat în fum în apropiere de Strunga. Incendiu de vegetație
Rusia ar pregăti un test al unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară de tip Burevestnik
UAIC a semnat contractul cu CTP Iaşi în vederea compensării abonamentelor pentru studenţi
Aproape jumătate de milion de români au reşedinţa temporară în altă ţară
Australian Open va dura o zi în plus pentru a se evita meciurile pe timpul nopţii
Cea mai scăzută temperatură din ţară: minus 1,3 grade Celsius la Miercurea-Ciuc, noaptea trecută
Kievul anunţă că a doborât 29 de drone de tip Shahed şi o rachetă de tip Iskander-4 ruseşti
O femeie de 104 a sărit cu paraşuta ca să intre în Cartea Recordurilor. O demonstraţie de curaj!
Cătălin Drulă îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu că protejează industria jocurilor de noroc
Cristiano Ronaldo a marcat primul său gol în Liga Campionilor Asiei
Şocant: Magistraţii au jupuit statul de un miliard de euro, dându-l în judecată şi apoi câştigând
Actorul britanic Russell Brand se confruntă cu o nouă acuzaţie de agresiune
Şefii companiilor petroliere se apără de criticile legate de climă ca Pilat din Pont
Cine se află pe lista scurtă pentru premiul Nobel pentru Literatură
Statul New York îl acuză pe Trump de o fraudă de peste 100 de milioane de dolari
Războiul din Ucraina: Prima şcoală subterană va fi construită la Harkov
Dan CONSTANTINCe au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile specialeÎn ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială. |
Briscan ZARAJe suis Buzatu! |
Cristina DANILOVDinastia beizadelelor |
Mihai DORINDom’ Mitică şi Eminescu |
Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt |