Astăzi, 17 iulie 2019 va avea loc lansarea proiectului “BeSTOMATIS - Cum ar fi să fii Medic Stomatolog?”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Eveniment

Astăzi, 17 iulie 2019 va avea loc lansarea proiectului “BeSTOMATIS - Cum ar fi să fii Medic Stomatolog?”

GALERIE
foto-adreimage002
  • foto-adre
  • image002
- +

În cadrul Școlilor de vară implementate de UMF “Grigore T. Popa“ Iași astăzi, 17 iulie 2019 va avea loc lansarea proiectului “BeSTOMATIS - Cum ar fi să fii Medic Stomatolog?”, cofinanțat de Ministerul Educației Naționale, în cadrul Programului privind Învățământul Secundar ROSE.

Proiectul este finanțat conform Acordului de Împrumut semnat între Guvernul României și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Schema de Granturi pentru Universități - Categoria Competitiv, Acord de Grant nr. 130/SGU/PV/II din 13.05.2019. Proiectul are durata de 36 luni       ( iulie 2019 - iulie 2021 ).

Managerul proiectului este doamna Profesor Universitar Dr. Norina Consuela Forna.

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă sprijinirea a 150 elevi ( 50 elevi/an*3 ani ), potențiali viitori studenți, absolvenți ai claselor a X a și a XI-a și care urmează să înceapă clasele a XI-a și a XII-a ( ani terminali ) din licee de stat eligibile în cadrul programului, din Regiunea de NE a României, aparținând cu precădere grupurilor dezavantajate și care sunt cei mai expuși riscului de abandon în primul an de studii universitare, în urmarea unei cariere de succes în domeniul medical prin integrarea acestora, timp de 2 săptămâni, într-un mediu universitar performant în cadrul unui program de vară de tip punte.

Prin activităţile desfășurate, elevii vor dezvolta competenţe şi abilităţi relevante pentru accesul şi succesul viitor în învăţământul universitar medical, vor dobândi un bagaj academic introductiv şi vor deprinde strategii noi de învăţare.

1.    Activitățile academice formale se vor desfășura în perioada iulie-august în fiecare din cei trei ani de implementare a proiectului.

După sosirea în campusul universitar, elevii vor realiza activități administrative specifice vieții de student. Participanții vor primi kitul de instruire BeSTOMATIS ce cuprinde: 1 ebook reader ce va include o mini bibliotecă electronică cu materiale educaționale de medicină dentară (de la cursurile la care vor participa), 2 tricouri, 1 halat, 1 rucsac, 1 caiet, 1 pix, 1 set culegeri teste chimie, biologie, fizică, legitimație asemănătoare cu cele pe care le primesc studenții de anul 1. Activitățile academice din cadrul proiectului sunt structurate pe următoarele direcții:

•    Activități de simulare a procesului academic:

    Se vor desfășura atât în săli de curs din cadrul facultății de Medicină Dentară, respectiv,din  Baza Clinică de Învățământ Stomatologic a facultății   ( pentru activitățile practice ).
    Grupele de elevi vor fi coordonate de un cadru didactic și de 2 studenți tutori. Grupele vor fi incluse într-un program academic formal, care va cuprinde o etapă de dobândire de cunoștinte și abilități în domeniul medicinei dentare (cursuri) și o etapă de evaluare a cunoștințelor dobândite, menită să simuleze sesiunea de examen. Pentru fiecare grupă se vor organiza și desfășura în fiecare din cei 3 ani de implementare, cursuri cu noțiuni introductive și premergatoare disciplinelor universitare susținute de 3 experți cursuri, dar și workshopuri specifice facultății de medicină dentară ( morfologia dinților, biochimie, anatomie, fiziologie, histologie ) susținute de coordonatorii supraveghetori.

Ca o completare a cunoștințelor acumulate în cadrul acestor întâlniri, elevii din grupul țintă vor participa la vizite desfășurate în laboratoare specifice ( anatomie, analize medicale, tehnică dentară ) din spitale publice și/sau clinici private cu care Universitatea colaborează, în comparație cu cele din Universitate/facultate.

•    Activități de consiliere și orientare școlară a elevilor din grupul țintă:

Consilierea și orientarea școlară a elevilor presupune o gamă largă de activități cum ar fi: consilierea, informarea, evaluarea și îndrumarea, cu scopul de a ajuta persoanele interesate să opteze în ceea ce privește formarea profesională inițială și continuă. Astfel, prin discuții de grup și individuale, sustinuțe de către consilierul SCOP al Universității se vor identifica care sunt capacitățile, calitățile, abilitățile elevilor și cum și de ce sunt potriviți pentru a urma o carieră în domeniul medical (medicina dentara).

2. Activități nonformale:

    La începutul programului de vară se va simula Ceremonia halatului alb, o festivitate pe care universitatea o desfășoară în fiecare an pentru studenții săi. Festivitatea va constitui simbolul oficial de trecere către lumea fascinantă medicală și va marca debutul pregătirii elevilor, cu ajutorul direct al studenților tutori. Elevii vor afla ca această Ceremonie a Halatului Alb, această sărbătoare, este finalizată la momentul depunerii Jurământului lui Hipocrat la sfârșitul facultății, moment deosebit de important și înălțător pentru toți absolvenții. Formarea profesională va fi dublată prin vizite la Primaria Iași, Teatrul Național, Grădina Botanică Iași, Palatul Culturii, parcul Palas, precum și la alte obiective turistice și culturale din orașului Iași. Vor viziona spectacole de teatru/film. În plus, pentru socializare, studenții vor organiza seri sociale și concursuri studențești de divertisment (talent show), precum și concursuri sportive.

Plus-valoarea adusă de proiect constă în:

- familiarizarea elevilor cu mediul academic;

- îmbunătățirea procesului de tranziție de la învățământul liceal la cel universitar;

- participarea la Școala de Vară este gratuită, cazarea, masa și transportul fiind asigurate de organizator;

Totodată prin suportul oferit de cadrele didactice și studenții tutori implicați în proiect, se va asigura dezvoltarea abilităților de auto-eficacitate, contactul cu modele de succes în carieră și nu în ultimul rând, crearea unei legături strânse cu o instituție de învățământ superior.

Succesul acestui proiect poate fi asigurat prin co-interesarea tuturor actorilor participanți, având ca reper proiectul ROSE BEMEDTECH și desigur, proiectele anterioare derulate în Universitate/Facultate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Romantic

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.