EXCLUSIV: Putea câştiga peste 100.000 de euro, dar nu va primi nimic. Povestea comorii, varianta penală
Ceva nu se leaga în cele relatate de gasitorul comorii, iar unele declaratii se contrazic. Rad (...)
citeste totluni, 18.01.2021
Evenimentul va putea fi urmărit online, începând cu orele 16,00. Evenimentul festiv de acordare a Premiului Național de Proză „Ziarul de Iași“ pentru cea mai bună carte a anului 2019 va avea loc astăzi, din cauza restricțiilor impuse de către lege acesta urmând să se desfășoare online. Astfel, câștigătorul din acest an, Ioana Nicolaie, va primi în mod oficial premiul pe platforma Zoom, eveniment care va fi transmis, de la orele 16,00, atât pe site-ul Ziarului de Iași, dar și pe pagina de Facebook a publicației.
Autoarea va fi premiată pentru „Cartea Reghinei“, volum care a apărut la Editura „Humanitas“, iar decizia de a acorda premiul Ioanei Nicolaie a fost luată încă din luna martie a acestui an de către juriul format din scriitorii și criticii Alexandru Călinescu, în calitate de președinte, Bogdan Crețu, Codrin Liviu Cuțitaru, Doris Mironescu și Antonio Patraș.
De asemenea, partenerul principal al ediției din acest an este Politehnica ieșeană (Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași), alături de Compania Antibiotice și BorgWarner. În cadrul evenimentului online de astăzi va fi acordat și premiul pentru debut, juriul concursului luând decizia ca acesta să fie acordat lui Luca Ștefan Ouatu, pentru volumul de versuri „Cinematic“, apărut la Editura OMG.
Alexandru Călinescu: „Cartea Reghinei e o reușită incontestabilă.”
Volumul semnat de către Ioana Nicolaie, „Cartea Reghinei”, spune povestea Reghinei, o mamă a doisprezece copii, cititorii având ocazia să urmărească atât parcursul vieții de zi cu zi a personajului central, dar și lupta interioară a persoanjului. Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud. A publicat mai multe volume de versuri, „Autoimun“ fiind desemnat de către Uniunea Scriitorilor „Cartea Anului“ 2013. Este autoarea antologiei „Lomografii“, formată din patru romane și este autoare de literatură pentru copii. Ioana Nicolaie a fost nominalizată la premii naționale și internaționale, cel mai important fiind considerat Eastern European Literature Award. Cărțile sale au fost traduse în germană, suedeză, bulgară și sârbă, iar o selecție din versurile autoarei a apărut în Franța, Anglia, Germania, Austria, Canada, Suedia, Polonia, SUA și Bulgaria.
„Anul acesta, laureata este o scriitoare cunoscută - poetă, prozatoare, autoare de literatură pentru copii (ipostază la care Ioana Nicolaie ține în mod deosebit). Cartea Reghinei urmărește destinul unei femei dintr-un sat ardelenesc (din «nordul meu transilvan», cum spune scriitoarea), o femeie care trăiește experiențele fundamentale ale vieții. Ca și în alte cărți ale sale, Ioana Nicolaie exploatează filonul autobiografic și o face fără concesii, fără sentimentalisme ieftine. E un roman dur, pentru că încercările prin care trece Reghina sunt dure, încât extraordinar este că personajul își păstrează feminitatea. Tabloul realist al satului nu exclude fabulosul și oniricul. Construcție narativă complexă, propunând cititorului o lectură pasionantă, Cartea Reghinei e o reușită incontestabilă. Opțiunea juriului este, fără dubii, o opțiune fericită“, a afirmat Alexandru Călinescu, președintele juriului Premiului Național de Proză „Ziarul de Iași“ la începutul acestui an, la momentul anunțării câștigătorului.
Vezi prezentarea Partenerului Principal al evenimentului, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași
Gândurile câștigătorului din acest an la început de pandemie
Totodată, Ioana Nicolaie menționa la începutul acestui an, atunci când erau impuse restricții stricte de circulație, faptul că, în final, cultura este cea care salvează natura umană. „Premiul Național pentru Proză? Adică unul dintre cele mai importante premii pentru literatură de la noi? Cum să nu fiu mirată și deosebit de onorată de decizia juriului de-al decerna în acest an romanului meu «Cartea Reghinei»? Mulțumesc! A fost o surpriză pentru mine, chiar nu mă așteptam, mai ales că acum doi ani și «Pelinul negru» a fost finalist. În plus, toate cărțile propuse, atât de pe lista lungă, cât și, mai apoi, de pe cea scurtă, au fost remarcabile. Știți ce-am făcut când am aflat vestea la telefon? L-am rugat pe băiatul meu să-mi pună Queen, The Show Must Go On, și-am dansat. Nu prea mult, ca să nu-mi deranjez vecinii. Nu liber, ca altă dată, poate și pentru că timpul e un povârniș pe care urci tot mai lent, poate și pentru că ne mișcăm printr-o perioadă stranie în care virusurile nu sunt doar afară, ci ne hrănesc și spaimele din cap. Ce-a rămas oare important acum, în plină claustrare din cauza pandemiei? Pe lângă oamenii pe care-i iubim, cred că esențială este cultura. Niciodată n-au fost rețelele mai pline de cărți, de artă vizuală sau de muzică. Partea de frumos din om e cea care salvează întotdeauna, cea care pansează nevrozele, cea care dă sens. Și-atunci de ce nu este ea apărată în vremuri obișnuite? Mi-aș dori ca guvernanții să-și aducă aminte de artiști și să-i sprijine, căci ei, cei fără slujbe fixe, mi se par mai vulnerabili ca oricând. Mi-aș dori ca atunci când se încheie starea de urgență fiecare om din țara asta să intre într-o librărie și să cumpere o carte. Ar salva puțin din dezastrul celor două luni în care aceste spații au fost închise“, a afirmat Ioana Nicolaie în luna aprilie a acestui an.
Câștigătorul premiului pentru debut este student
Luca Ștefan Ouatu, în vârstă de 20 de ani, este câștigătorul premiului pentru debut din acest an, fiind student, la momentul anunțării premiului în luna aprilie, în primul an la Inginerie electrică la Cluj. Tânărul autor a câștigat mai multe competiții de literatură, debutul său literar fiind în revista „Steaua magazin“. De asemenea, a fost invitat la diferite festivaluri sau cluburi literare, dar și la o serie de workshop-uri sau tabere de creative writing.
„Luca Ștefan Ouatu s-a format ca poet în Iași, unde a absolvit liceul de informatică, a frecventat un cenaclu, a participat la FILIT și a intrat în contact cu poezia tânără. Cartea lui de debut, Cinematic (editura OMG) face parte dintr-o serie provocatoare a poeziei tinere, care a stârnit mult dezbateri în presa de specialitate. Imaginarul lui e unul hibrid, distopic (deși întru totul recognoscibil), realitatea e pixelată și modelată de clișeele unei noi sensibilități digital(izat)e, conștientizată și adesea ironizată ca atare, limbajul e unul sincopat, dezarticulat, simptom al unui prezent discontinuu. Luca Ștefan Ouatu are tot ce îi trebuie unui tânăr poet pentru a atrage atenția: ironie și postironie, gust pentru șarjă, îndrăzneală, dar mai are și curajul de a nu se muta cu totul în experiment, de a-și asuma dileme specifice vârstei, de a nu se preda cu totul unui discurs standardizat, de a nu cultiva fronda în sine“, afirma prof. univ. dr. Bogdan Crețu, directorul Institutului de Filologie Română „Al. Philippide“ și membru al juriului.
Vezi filmuleţul de prezentare al Partenerului BorgWarner
Tânărul câștigător al premiului pentru debut din acest an: „Premiul pentru mine reprezintă o încurajare și totodată o confirmare a faptului că încă încerc să fac lucruri bune și uneori mai reușesc. Le mulțumesc membrilor juriului, cât și întregii echipe Ziarul de Iași pentru încrederea pe care mi-au oferit-o, iar cititorilor dvs. le doresc multă liniște în această perioadă“, sublinia Luca Șefan Ouatu în luna aprilie a acestui an. Cartea „Cinematic“ se poate cumpăra de pe site-uri precum emag.ro sau carturesti.ro.
Anul trecut, marele câștigător al Premiului Național de Proză „Ziarul de Iași“ a fost desemnat scriitorul Radu Vancu, a cărui carte, „Transparență“, apărută la Editura „Humanitas“, a fost considerată cea mai bună lucrare în proză a anului 2018. Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași“ a fost înființat în 2004, din dorința redacției de a-i premia pe cei mai buni scriitori români și de a oferi repere valorice cititorilor pasionați de literatură.
Partenerul principal al ediției din acest an este Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iași, alături de partenerii Compania „Antibiotice“ și BorgWarner.
Cuvinte cheie: + premiul național de proză „Ziarul de Iași”, Ioana Nicolaie, Cartea Reghinei, Luca Ștefan Ouatu, Cinematic
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Expert: România îşi vinde pădurile înainte ca arborii să fie doborâţi
Săftoiu, despre scandalul din PNL: Revolta de acum e cam târzie. Răul a fost făcut
Cu câte minute înainte trebuie să te prezinţi la centrul de vaccinare, potrivit autorităţilor
Justiţia dispune încarcerarea lui Navalnîi. Opozantul îi îndeamnă pe ruşi ”să iasă în stradă”
Viorica Dăncilă scrie o carte despre relaţia pe care a avut-o cu un cunoscut puşcăriaş
Vaslui: O asistentă a murit de Covid-19 după ce s-a tratat acasă. Mesajul scris înainte să moară
Accident grav pe pârtia de la Durău: Un copil şi tatăl său, răniţi la săniuş
Un studiu relevă succesul iniţial al campaniei de vaccinare din Israel
(VIDEO) Un urs traumatizat, lăsat liber după ce a trăit 20 de ani la Zoo, se învârte în cerc
Un fost membru al trupei Akcent, numit director global la un gigant financiar
Record de frig în această noapte la Bâlea Lac: Minus 21,5 grade
Fondatorul trupei Iced Earth s-a predat FBI care îl acuză de insurecţie la Capitoliu
Femeia infectată cu noua tulpină de coronavirus: Cred că este o greșeală!
Leul a scăzut luni la 4,8740 unităţi pentru un euro. Cursul valutar al zilei
Conflictul din PNL. Turcan: Partidul are nevoie de împrospătare
STS: Pot apărea întreruperi de scurtă durată în accesarea platformei de vaccinare
Doar 39 de cazuri noi de COVID raportate la Iași, 37 fiind din municipiu
1.509 cazuri noi și 50 de decese raportate după aproximativ 9.000 de teste
140 de persoane vaccinate până la amiază în centrele amenajate de Primăria Iași
Ce acuzații i se aduc lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse arestat pe aeroport
Tot mai multe voci din interior împotriva lui Orban. Secretarul general al PNL: "Să plece"!
5 pași esențiali pentru a avea un magazin online de succes (P)
Protest la Cotroceni. Sindicalişti nemulţumiţi de nivelul salariului minim
Vaccinarea nu înseamnă că renunțăm la mască. Ce spune medicul Beatrice Mahler
Trump intenţionează să semneze marți peste 100 de grațieri. O va face și pentru el?
Interlopul Preda, condamnat cu executare în România, circulă liber prin Londra
Falsă demitere a fostului jurnalist care l-a înregistrat pe Nicușor Dan
Cât a câștigat de la KazMunayGas Anca Alexandrescu, figură nelipsită de la vârful PSD
Fost ministru al Sănătăţii: Etapa a doua a campaniei de vaccinare a debutat "maxim cu stângul"
STUDIU: Vaccinarea a redus cu 33%, într-o lună, numărul de bolnavi de Covid-19
IN MEMORIAM: George POPA (1923 – 2021) - profesor universitar emerit
Cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 3,3 produs în judeţul Galaţi
Gaseste inspiratie pentru decorarea si mobilarea casei tale pe Cozzy.ro (P)
Foxi.ro – Sursa ta de inspiratie in materie de moda, frumusete si stil de viata (P)
Nouă localități din Iași sunt în scenariul roșu. Cel mai rău stă Valea Lupului
Trei persoane au murit în urma avalanşelor produse în Elveţia în acest weekend
Ninge în majoritatea județelor Moldovei. Cum se circulă pe drumurile naționale
Leo Messi, primul cartonas rosu in 754 de meciuri. Cand a mai fost eliminat
Liderii UE cer eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi
Gerul ține până miercuri. Ninsori vor fi doar la munte, dar slabe
Blue Monday 2021. Astăzi, 18 ianuarie, este cea mai deprimantă zi a anului
Rareș Bogdan, atac la Orban: "I s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele, lupul alfa"
A cincea tranşă de vaccin anti-COVID de la Pfizer BioNTech ajunge luni în România
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit cu Laura Codruţa Kovesi la Bruxelles
Se simte că avem la Transporturi un ieșean interesat de oraș: dezbatere cu Centura de Est
Experiment inedit cu vaccinul anti-Covid făcut de șeful de la Infecțioase. Concluzie surpriză
Crima de sub tarabă: 30 de ani de închisoare. „Las’ că vine seara şi te aranjăm”
Fost procuror, găsit mort alături de menajeră. Rudă cu fostul primar al Pașcaniului, Dumitru Pantazi
Spărgătorii găinari din Botoşani, ce furau salam, cârnați și bere la Iaşi, prinşi în Timiş
Alexandru LĂZESCURiscuri şi costuri pandemice |
Nichita DANILOVUn chip pururi adorat |
Dana ȚABREAUn spectacol de Ziua Culturii Naţionale |
Michael ASTNERRegele „cârpaci” şi virtuţile secundare |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.