anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Astăzi, 6 august, este sărbătoare mare: Schimbarea la Față a Domnului. Tradiții și obiceiuri

GALERIE
Schimbarea la Față a Domnului, Tradiții și obiceiuri
 • Schimbarea la Față a Domnului, Tradiții și obiceiuri
- +

În fiecare an, pe 6 august, Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos.
 

Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos datează de la începutul secolului al IV-lea, atunci când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe Muntele Tabor în Israel.

Această sărbătoare a fost menționată în documentele religioase din prima jumătate a secolului al V-lea.

În Apus, sărbătoarea Schimbării la Față s-a generalizat mai târziu, odată cu hotărârea luată de papa Calist al III-lea, în semn de mulțumire pentru victoria creștinilor asupra turcilor în anul 1456.

Sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului amintește de minunea care s-a petrecut pe Muntele Tabor, atunci când apostolii și-au dat seama că Mântuitorul nu este doar un proroc, ci Fiul lui Dumnezeu.

Despre cele întâmplate, Evanghelistul Matei a spus: „Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina" (Matei 17, 2), în vreme ce evanghelistul Marcu spune că veșmintele Lui s-au făcut albe ca zăpada (Marcu 9,3), potrivit doxologia.ro.

Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la Față

În cultura populară, Schimbarea la Față a Domnului marchează începutul toamnei, iar în unele zone din țară oamenii respectă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții.

Conform tradiției, în această zi, oamenii fac pomeni tuturor apropiaților care au trecut în neființă, iar în unele zone, oamenii duc la biserică struguri pentru a fi sfințiți, după care îi împart credincioșilor.

Ce nu ai voie să faci de Schimbarea la Față

Se spune că în ziua Schimbării la Față, oamenii nu trebuie să se certe cu nimeni.

Tot cu ocazia acestei sărbători, fetele sunt sfătuite să nu se pieptăne, pentru că, în caz contrar, nu le mai crește părul.

De asemenea este interzis scăldatul, pentru că începând de pe 6 august temperatura apei va scădea și oamenii riscă să se îmbolnăvească.

Cei care nu respectă sărbătoarea se vor usca și se vor gălbeji ca florile, care începând de pe 6 august, încep să se vestejească.

De asemenea, cei care spală haine în ziua sărbătorii se vor umple de păduchi și de ploșnițe.

Se spune că cei care mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față vor avea dureri groaznice de burtă.

Tot de Schimbarea la Față se spune că cei care nu își văd umbra atunci când răsare soarele, vor muri până la sfârșitul anului.

Dacă femeile însărcinate vor respecta sărbătoarea vor avea o naștere ușoară și copii sănătoși.

Pentru că sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului are loc în postul Sfintei Marii, credincioșii vor avea dezlegare la pește.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alegerile din Italia accentuează tendința de a aduce valorile culturale și raporturile dintre Comisia Europeană și statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Dreptate en detail

Briscan ZARA

Dreptate en detail

Ceea ce este şi mai interesant e că fiind alese arbitrar, legile care garantează menţinerea dreptăţii pot fi la fel de uşor schimbate precum pelincile unui bebeluş. Sunt atâtea dreptăţi pe lume că ai de unde alege. Ceea ce ieri era ilegal, azi e chiar obligatoriu, ceea ce e azi împotriva legii, mâine poate fi permis sau chiar încurajat.

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Cristina DANILOV

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Mulţi adulţi tratează fricile copiilor în mod condescendent. Ce dacă se teme, e normal, spunem, copilul va creşte şi totul va trece; sau - toţi ne-am temut cândva de ceva şi iată, am crescut şi nu ne-a mai mâncat lupul. Dar, în acelaşi timp, adulţii tac mâlc despre cât de multe necazuri le-a cauzat frica în copilărie, şi poate că şi acum, doar că ei au învăţat să le ascundă bine. 

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Mihai DORIN

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Indiferent de finalul războiului din Ucraina, abţinerea noastră de la acte revărsânde şi iresponsabile, chiar şi atunci când ştim că teritoriile răpite României rămân o rană deschisă, o ţară ca a noastră, dacă e ţară demnă şi nu accident al istoriei, nu poate abdica de la onoare şi solidaritate cu valorile lumii libere. Întrucât din credinţă şi asumarea acestor valori ne-am născut şi noi, ca naţiune şi stat. Nu Rusia ne-a fost naş, ci ideile şi valorile lumii libere.

pulspulspuls

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment deosebit se pune la cale în filiala liberalilor ieşeni, o procedură extraordinară de măsurare a potenţialului politic al unor candidaţi. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.