Astăzi are loc „Duelul viorilor”: Stradivarius vs. Guarneri

marți, 11 iunie 2024, 03:00
1 MIN
 Astăzi are loc „Duelul viorilor”: Stradivarius vs. Guarneri

Marți seara, începând cu ora 19, Holul de Onoare al Palatului Culturii va găzdui evenimentul „Stradivarius vs. Guarneri”, al XII-lea duel din cadrul Turneului Național „Duelul viorilor”. Violoniștii de renume internațional Liviu Prunaru (Stradivarius) și Gabriel Croitoru (Guarneri), alături de pianistul Mihai Ungureanu, vor performa la Iași.

În prima parte a concertului, Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru vor prezenta publicului, alternativ, cele două instrumente de colecție, o vioară Stradivarius și o vioară Guarneri. A doua parte a serii îi va aduce pe scenă pe cei trei muzicieni, într-un trio ce va dezvălui publicului îmbinarea armonioasă a celor două viori cu acompaniamentul pianului.

Concertul va include piese celebre din repertoriul pentru vioară, cum ar fi „Concertul pentru două viori în re minor” de Bach, care va permite audienței să audieze simultan sunetul celor două viori.

Povestea din spatele instrumentelor

Viorile Stradivarius și Guarneri sunt considerate adevărate opere de artă. Antonio Stradivari a construit aproximativ 1100 de instrumente, dintre care 600 s-au păstrat până astăzi. Renumite pentru sunetul lor inegalabil și pentru valoarea financiară considerabilă, aceste viori sunt preferate de muzicieni de renume mondial.

Pe de altă parte, Giuseppe Guarneri „del Gesù” a creat viori cunoscute pentru complexitatea și bogăția sunetului lor. Instrumentele sale sunt apreciate pentru finețea artistică și sunt preferate de mari violoniști, printre care s-a numărat și George Enescu.

Bilete pot fi achiziționate de aici https://www.ateneuiasi.ro/class/concert-la-palat-duelul/ sau la casieria Ateneului.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii