Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Astăzi! Debutăm cu dorinţa de revanşă: Grecia – România

GALERIE
torje-matel-romania-samaras-grecia1maxim-romania-samaras-grecia
  • torje-matel-romania-samaras-grecia1
  • maxim-romania-samaras-grecia
- +

Astăzi, de la ora 21:45, echipa României debutează în preliminariile Campionatului European de fotbal 2016, echipa Greciei, pe stadionul “Karaiskakis” din Pireu. Echipa Greciei este cea care a oprit tricolorii din drumul spre Brazilia. Partida va putea fi urmărită pe TVR 1

 

 
O sarcină mult mai uşoară
Echipa României începe un nou asalt pentru calificarea la un turneu final, începând cursa mâine, împotriva echipei Greciei, la Pireu, exact acelaşi adversar care i-a eliminat pe tricolori în barajul pentru Cupa Mondială 2014. Faţă de precedenta ediţie, lucrurile în privinţa calificării s-au schimbat din cauza faptului că ediţia franceză din 2016 va fi prima cu un efectiv de 24 de echipe. Ceea ce înseamnă că din cele nouă grupe preliminare (opt cu câte şase echipe şi una cu cinci) se vor califica direct la turneul final primele două, de asemenea vor obţine calificarea directă şi una dintre echipele clasate pe locul III, care are cea mai bună linie de clasament din toate grupele. Pentru că există o grupă de cinci, din aceste clasamente se vor scoate rezultatele cu formaţiile clasate pe locul VI. Celelalte opt echipe clasate pe locul III în grupe, vor juca partide de baraj tur-retur, iar Franţa este calificată în calitate de gazdă.
Tocmai sistemul acesta de calificare face ca partida pe care tricolorii o susţin la Pireu să nu aibă încărcătura decisivă precum cele două partide de baraj din toamna trecută. Sarcina lui Piţurcă, care are ca punct terminus în contract anul 2016, este oarecum mai uşoară, mai ales că selecţionerul şi jucătorii nu au avut parte nici de o grupă foarte grea, alături de Grecia, Ungaria, Finlanda, Irlanda de Nord şi Insulele Feroe. Este la fel de drept că presiunea rămâne mare, fiindcă nimeni nu concepe ca România să nu se califice în astfel de circumstanţe.
Însă un aspect, chiar dacă, declarativ, Piţurcă îl neglijează, este dorinţa de revanşă. În pofida faptului că Grecia a avut o comportare onorabilă la Cupa Mondială din Brazilia, înfrângerea din baraj îi doare pe români, iar jucătorii sunt atinşi de morbul revanşei, chiar dacă o înfrângere la Atena n-ar fi o compromitere majoră a şanselor de calificare. Însă, în fotbal, surprizele pot apărea la tot pasul, iar un rezultat favorabil pe terenul principalilor contracandidaţi are valoare de aur.
 
Putem spera la victorie
Există câteva motive de speranţă importante pentru a spera la o remiză sau victorie. Meciul se va disputa la Pireu fără spectatori, ceea ce înseamnă că elenii vor fi lipsiţi de un suport important. Apoi, selecţionerul român cunoaşte foarte bine jocul grecilor din partidele de baraj, în timp ce oponentul său, italianul Claudio Ranieri, este nou la naţionala elena, după ce l-a înlocuit pe Fernando Santos. Nu trebuie uitat nici faptul că Grecia vine după un turneu final, ceea ce de obicei produce un anumit recul în perioada imediat următoare şi nici că din echipă s-au retras o serie de jucători, în frunte cu Karagounis şi Katsouranis. Însâ trebuie să recunoaştem că, în general, titularii echipei elene au o cotă mai ridicată pe plan internaţional decât cei ai noştri, majoritatea evoluând în campionate puternice din Vest, cu predilecţie în Serie A. Echipa Greciei pare a-şi fi păstrat caracterul ei binecunoscut de formaţie reactivă, închisă în apărare şi periculoasă pe contraatac, chiar şi sub bagheta lui Ranieri.
 
Puţine semne de întrebare
Probleme de lot sunt şi în tabăra tricoloră: Piţurcă nu poate dispune, din motive diferite de Măţel, Gardoş, Bourceanu, Tănase şi Sînmărtean, chiar în momentul în care selecţionerul a avut ochi pentru el. În general, selecţionerul şi-a conturat formaţia cu care va aborda întâlnirea, surprize putând să apară în trioul mijlocaşilor ofensivi. În poartă, se mizează pe experienţa lui Tătăruşanu, care nu este titular la Fiorentina, în dauna lui Silviu Lung. Obligat la improvizaţii pe flancul drept al apărării, Piţurcă a ales tot experienţa, controversatul Tamaş trebuind să facă faţă periculoasului Samaras. Dragoş Grigore, titular la Toulouse, este preferat eroului Bulgariei, Cosmin Moţi, iar Chiricheş şi Raţ n-au contracandidaţi puternici. Deşi cuplul Pintilii – Prepeliţă se arată a fi sudat bine de la Steaua, selecţionerul nu pare dispus să încerce cu debutului ultimului, iar în linia de mijloc, dilema este una singură: Chipciu sau Torje? Este puţin probabil ca jucătorii nou-convocaţi (Mitrea, Grecu, Budescu, Enache sau Achim) să intre în teren, fie şi în postura de rezerve.
 
Piţurcă - ultimul bal?
Zvonurile despre plecarea selecţionerului Victor Piţurcă de la echipa naţională a României după primul joc al naţionalei României în preliminariile Euro 2016, contra Greciei, au apărut încă de la sfârşitul săptămânii trecute şi au fost demontate parţial de către însuşi selecţioner, care a asigurat atât jucătorii, cât şi publicul, că va rămâne la naţională până la sfârşitul preliminariilor, într-o conferinţă de presă. Totuşi, ziarele din Arabia Saudită continuă să susţină că înţelegerea cu gruparea Al-Ittihad este ca şi parafată, iar după meciul de la Pireu, Piţurcă se va deplasa la Jeddah pentru a semna contractul, clubul saudit fiind dispus să plătească şi clauza de reziliere a contractului lui Piţurcă cu FRF. De altfel, şi selecţionerul a afirmat că şansele de materializare a acestei ipoteze sunt de 1%. După partida de la Pireu, însă, lucrurile se vor lămuri!
 
 
 
Formaţiile probabile:
Grecia: Karnezis – Torosidis, Manolas, Papasthatopoulos, Holebas – Mantalos, Samaris Tachtsidis, Salpingidis,.Samaras –Mitroglou. Selecţioner: Claudio Ranieri
România: Tătăruşanu – Tamaş, Chiricheş, Grigore, Raţ – Pintilii, Hoban – Maxim, Stancu, Chipciu – Marica. Selecţioner: Victor Piţurcă.
 
Arbitru: Mark Clattenburg (Anglia).
 
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri