anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Astăzi e ziua „Doctorului fără de arginţi“. Amenințări cu ciuma pentru cei care lucrează azi

GALERIE
Sfântul Pantelimon
 • Sfântul Pantelimon
- +

Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Pantelimon, unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi ai ortodoxiei

Sâmbătă, creştinii ortodocşi români prăznuiesc unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi ai ortodoxiei, Sfântul Pantelimon. Cunoscut ca fiind „doctor fără de arginţi“, care vindeca oameni fără să ceară plată, acesta este considerat a fi ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor. Numele acestuia provine de la Pantoleon, care înseamnă „cel în toate puternic ca un leu“, iar numele său Pantelimon semnifică „cel cu totul milostiv“ şi a fost la începuturile vieţii sale păgân.
 
Cărţile sfinte spun că, iniţial, Sfântul Pantelimon a fost legat de un stâlp şi a fost sfâşiat cu o serie de ghiare de fier, iar rănile, arse cu făclii aprinse. Însă torţele s-ar fi stins, iar rănile s-au vindecat. Nu a murit nici când a fost scufundat în plumb topit şi aruncat în mare legat de un pietroi, iar când a fost aruncat fiarelor sălbatice, acestea s-au îmblânzit. Într-un final, împăratul Maximilian hotărăşte ca acesta să fie decapitat, iar trupului lui să fie aruncat în foc. O părticică din moaşte se regă­sesc şi astăzi la Catedrala Mitropolita­nă din Iaşi, în timp ce capul lui se află la Mănăstirea Sfântul Pantelimon (Ru­sikon) de la muntele Athos.
 
Tradiţiile populare spun că, în ziua prăznuirii Sfântului Pantelimon, cerbul iese din apă, iar aceasta începe să se răcească, frunza teiului se întoarce pe dos, toate fiind semne ale plecării verii. În a­ceas­tă zi se mănâncă porumb pentru a fi mai rezistenţi în iarna care urmează şi se împart fructe, pentru ca poamele copacilor să nu fie viermănoase în anul următor. Tot o tradiţie spune că persoane care lucrează în ziua sfântului sunt condamnate să se îmbolnă­vească de ciumă, să aibă parte de ceasuri negre şi pagube în viaţa de familie.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea lui Iohannis (III)

Cătălin ONOFREI

Moştenirea lui Iohannis (III)

Din pricina lui Klaus şi a coaliţiei PSD-PNL-UDMR, anul electoral 2024 va găsi România într-o poziţie extrem de vulnerabilă, cu un AUR din ce în ce mai agresiv, ce-i va băga în sperieţi pe toţi cei săraci cu duhul. În frunte cu liberalii.

opinii

Meseriaşii viitorului

Briscan ZARA

Meseriaşii viitorului

Doar o simplă privire pe nomenclatorul de meserii de azi te face să iei creionul roşu şi să tai o mulţime dintre ele care mâine nu vor mai fi. Asta însemnând că acum e ultimul om care o mai prestează şi după ce el va muri, va lua şi meseria cu el.

Maternitatea, o alegere

Cristina DANILOV

Maternitatea, o alegere

Societatea încă mai crede că a avea copii este o condiție prealabilă pentru fericirea conjugală. Poate că dacă femeile fără copii ar vorbi mai mult despre motivele alegerii lor, ar ajuta societatea să scape de prejudecățile care o determină să le judece atât de aspru. La urma urmei, ar trebui să fim cu toții de acord că această alegere este exclusiv „afacerea” fiecărui cuplu și nu a celor din jur.

Războiul barbar şi pacea mizerabilă

Mihai DORIN

Războiul barbar şi pacea mizerabilă

Motto: „Chiar şi războiul e preferabil unei păci mizerabile.” (Tacitus, Annales)

pulspulspuls

Cum a descoperit un deputat PSD trenul şi cum s-a suit scroafa-n copac

Cum a descoperit un deputat PSD trenul şi cum s-a suit scroafa-n copac

Iată pe astăzi o postare a deputatului Silviu Macovei, la care ne-a făcut atent un amic de-al nostru de la CFR, care a fost aseara în tura de noapte. Rândurile alesului pesedist sunt din zilele de acum vreo două săptămâni, când nu au putut ateriza sau decola avioanele.

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.