Astăzi e ziua „Doctorului fără de arginţi“. Amenințări cu ciuma pentru cei care lucrează azi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Astăzi e ziua „Doctorului fără de arginţi“. Amenințări cu ciuma pentru cei care lucrează azi

GALERIE
Sfântul Pantelimon
  • Sfântul Pantelimon
- +

Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Pantelimon, unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi ai ortodoxiei

Sâmbătă, creştinii ortodocşi români prăznuiesc unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi ai ortodoxiei, Sfântul Pantelimon. Cunoscut ca fiind „doctor fără de arginţi“, care vindeca oameni fără să ceară plată, acesta este considerat a fi ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor. Numele acestuia provine de la Pantoleon, care înseamnă „cel în toate puternic ca un leu“, iar numele său Pantelimon semnifică „cel cu totul milostiv“ şi a fost la începuturile vieţii sale păgân.
 
Cărţile sfinte spun că, iniţial, Sfântul Pantelimon a fost legat de un stâlp şi a fost sfâşiat cu o serie de ghiare de fier, iar rănile, arse cu făclii aprinse. Însă torţele s-ar fi stins, iar rănile s-au vindecat. Nu a murit nici când a fost scufundat în plumb topit şi aruncat în mare legat de un pietroi, iar când a fost aruncat fiarelor sălbatice, acestea s-au îmblânzit. Într-un final, împăratul Maximilian hotărăşte ca acesta să fie decapitat, iar trupului lui să fie aruncat în foc. O părticică din moaşte se regă­sesc şi astăzi la Catedrala Mitropolita­nă din Iaşi, în timp ce capul lui se află la Mănăstirea Sfântul Pantelimon (Ru­sikon) de la muntele Athos.
 
Tradiţiile populare spun că, în ziua prăznuirii Sfântului Pantelimon, cerbul iese din apă, iar aceasta începe să se răcească, frunza teiului se întoarce pe dos, toate fiind semne ale plecării verii. În a­ceas­tă zi se mănâncă porumb pentru a fi mai rezistenţi în iarna care urmează şi se împart fructe, pentru ca poamele copacilor să nu fie viermănoase în anul următor. Tot o tradiţie spune că persoane care lucrează în ziua sfântului sunt condamnate să se îmbolnă­vească de ciumă, să aibă parte de ceasuri negre şi pagube în viaţa de familie.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.