Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Astăzi se celebrează ziua Mondială a Creierului. Cum să preveniţi un atac cerebral

GALERIE
creier
  • creier
- +

La 22 iulie se celebrează la nivel internaţional Ziua Mondială a Creierului. Este pentru a patra oară când este marcată această zi la nivel mondial, prima Zi Mondială a Creierului fiind sărbătorită în 2014. Potrivit www.wfneurology.org/world-brain-day-2017, tema aleasă în acest an pentru Ziua Mondială a Creierului este: "Accidentul vascular cerebral este un atac cerebral — preveniţi-l şi trataţi-l", scrie Agerpres.

Organizaţia Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (World Stroke Organization — WSO) se ocupă de organizarea evenimentelor dedicate acestei zile în acord cu pe tema aleasă pentru acest an. Tema Zilei Mondiale a Creierului subliniază importanţa accidentului vascular cerebral (AVC), fapt ce ar trebui să sporească interesul factorilor decizionali în vederea prevenirii şi introducerii tratamentului adecvat în cazul AVC, indică www.wfneurology.org.

Bolile neurologice sunt o cauză majoră de deces, fiind responsabile, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru 12% din decesele la nivel mondial, proporţie care variază în funcţie de nivelul de dezvoltare economică al fiecărui stat. Dintre bolile neurologice, accidentul vascular cerebral şi celelalte boli cerebrovasculare sunt printre cele mai frecvente cauze de deces la nivel mondial, reprezentând 85% din totalul deceselor, conform OMS. "Lansarea Zilei mondiale a creierului are rolul de semnal de alarmă pentru decidenţii politici. În ciuda poverii pe care o provoacă, afecţiunile neurologice lipsesc în mare parte din agendele naţionale şi internaţionale de sănătate", potrivit lui dr. Raad Shakir, preşedintele Federaţiei Mondiale de Neurologie (WFN), la prima celebrare a Zilei Mondiale a Creierului. Marcarea Zilei Mondiale a Creierului a fost aleasă astfel încât să coincidă cu cea a înfiinţării, în 1957, a WFN, conform Agerpres.
Accidentul vascular cerebral este o boală non-transmisibilă, dar care a devenit tot mai frecventă, de la an la an. Un accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge (o arteră) care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sanguin, potrivit sfatulmedicului.ro. La nivel mondial, peste 15 milioane de oameni se confruntă cu accidente vasculare cerebrale, dintre care circa şase milioane mor din această cauză. Potrivit OMS, accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces la persoanele de peste 60 de ani şi cea de-a cincea cauză de deces, pentru cei cu vârste cuprinse între 15 şi 59 de ani. Una din şase persoane suferă un accident vascular cerebral în timpul vieţii şi la fiecare şase secunde o persoană moare din această cauză, indică www.world-stroke.org, arată Agerpres.
 
Vârsta persoanelor predispuse de a fi victime ale unui accident vascular cerebral a scăzut în ultimii ani de la 65 de ani la 55 de ani şi, totodată, a crescut numărul persoanelor tinere care se confruntă cu accidente vasculare cerebrale. Campania derulată de Organizaţia Mondială a Accidentului Vascular Cerebral, susţinută la nivel mondial pe tot parcursul anului, face apel la fiecare individ în parte, la familii, comunităţi, la personalul medical şi la cel din administraţie să-şi unească eforturile pentru a lupta împotriva accidentului vascular. Recunoaşterea timpurie a simptomelor unui accident vascular cerebral, intervenţia în regim de urgenţă şi accesul la îngrijire de calitate pot reduce simţitor impactul acestuia şi efectele negative pe care le-ar putea genera ulterior.
 
Îngrijirea potrivită poate face diferenţa, dar mulţi pacienţi nu beneficiază de tratamentul adecvat. Tocmai de aceea, tema din acest an informează populaţia asupra existenţei unor soluţii. Un rol deosebit de important îl are prevenţia, dar pentru aplicarea ei este nevoie de informare corectă. Se urmăreşte, astfel, informarea populaţiei asupra factorilor de risc care pot conduce la producerea unui accident vascular cerebral, cum ar fi: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul şi colesterolul ridicat. De asemenea, se fac cunoscute modalităţile de recunoaştere a primelor semne de avertizare în cazul producerii unui accident vascular cerebral, precum şi măsurile care trebuie luate şi este promovat un stil de viaţă sănătos, care poate preveni producerea unui accident vascular cerebral.
    

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri