Aşteaptă de 4 ani despăgubiri pentru conductele ApaVital care îi trec peste proprietate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 14.05.2021

Aşteaptă de 4 ani despăgubiri pentru conductele ApaVital care îi trec peste proprietate

În primă instanţă a obţinut 40.600 de euro.

GALERIE
conducte ApaVital
  • conducte ApaVital
- +

Consiliul Judeţean a fost găsit bun de plată pentru încălcarea dreptului de proprietate al unei familii de ieşeni. Aceştia au avut ghinionul ca terenul deţinut să se afle într-o zonă aflată în plină dezvoltare, drepturile lor fiind ultimul lucru la care s-au gândit autorităţile publice.

În urmă cu 20 de ani, I.P. a cumpărat un teren agricol situat în extravilanul Iaşului, de la alţi proprietari particulari. Terenul a fost scos din circuitul agricol, fără însă ca ieşeanul să se gândească la valorificarea sa. După 10 ani, Compania Naţională de Administrare a Drumurilor Naţionale a demarat lucrările de construire a viitoarei şosele de centură a Iaşului. Or, terenul lui I.P. se afla situat exact în actuala intersecţie a şoselei cu drumul european. Lucrările demarate de CNADNR au impus exproprierea a 5.038 mp din terenul ieşeanului. În afara suprafeţei expropriate, pentru care a primit despăgubiri, ieşeanul a mai pierdut 1.510 mp, ocupaţi de aceeaşi lucrare pentru mărirea lăţimii drumului şi mutarea unui canal de desecare. Pentru aceasta, I.P s-a judecat cu CNADNR, în vederea obţinerii unor despăgubiri suplimentare. Procesul s-a finalizat în 2014, I.P. având câştig de cauză.

Doar că realizarea şoselei de centură a impus şi devierea conductelor din sistemul de aducţiune a apei Timişeşti – Iaşi. Din nou, cel care a avut de pierdut a fost proprietarul. Din conductele ce au trebuit deviate, o parte se aflau pe terenul deja expropriat de către CNADNR. Restul însă, inclusiv zona de protecţie aferentă, ocupau alţi 2.494 mp din terenul lui I.P. În acest caz, nici măcar nu au mai fost efectuate procedurile de expropriere, ieşeanul trezindu-se pur şi simplu cu terenul ocupat de conducte.

În faţa instanţei, ApaVital a afirmat că proprietarul fusese deja despăgubit, invocând totodată dreptul de servitute gratuită izvorât din serviciul public prestat de societate. După aproape 4 ani de proces, magistraţii Tribunalului au stabilit însă că terenul pentru care se primiseră despăgubiri nu este acelaşi cu cel ocupat de noile lucrări ale ApaVital. Totodată, dacă serviciul de furnizare a apei este prestat de ApaVital, în schimb conductele aparţin Consiliului Judeţean, acesta fiind considerat în final responsabil. Ca urmare, judecătorii au stabilit despăgubiri de 40.600 euro cu titlu de contravaloare a dreptului de folosinţă, luând în calcul preţurile medii practicate în zonă. Sentinţa a fost atacată atât de proprietar, cât şi de ApaVital şi CJ. Curtea de Apel urma să se pronunţe ieri, dar a amânat luarea unei decizii definitive pentru ziua de 24 februarie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Fără amendă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.