Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

UPDATE-VIDEO: Atac armat în Viena, la o sinagogă: Mai mulți morți și răniți

GALERIE
atac, viena
  • atac, viena
- +

Cel puțin 4 persoane au murit în seara trecută la Viena în urma unui atac terorist: doi civili aflați în centrul orașului și unul dintre atacatori, împușcat de autorități. 15 persoane au fost rănite, unele fiind în stare gravă. Un atacator a reușit să dispară, fiind căutat în prezent de polițiști. Din cauza situației periculoase, vienezii sunt rugați pe cât posibil să rămână în case, iar elevii nu trebuie să meargă marți la școală. Întregul centru al Vienei este înconjurat. „Cine atacă un austriac, îi atacă pe toți”, a declarat ministrul de interne Karl Nehammer. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a condamnat atacul ca fiind un „atac terorist respingător”, conform hotnews.ro. Autorităţile au spus că este posibil să fie vorba despre mai mulţi atacatori. ”În momentul de faţă credem că sunt mai mulţi (atacatori). Dar investigăm orice pistă”, a declarat şeful poliţiei.

UPDATE ORA 10:09 Atacatorul ucis luni seara de poliţie la Viena este un simpatizant al Statului Islamic (SI), a anunţat ministrul austriac de Interne Karl Nehammer, relatează BFMTV.

Viena a trăit o noapte de luni spre marţi de coşmar, în care un atac terorist a avut loc în şase locuri. Cel puţin treipersoane au fost ucise, iar alte 15 au fost rănite de către atacatori.

Cel puţin un atacator a reuşit să fugă. Un atacator, însă a fost ucis de poliţie. Potrivit Guvernului austriac, acest atactor ucis este un simpatizant SI. ”Este o persoană radicalizată care se simţea apropiată de SI”, a declarat într-o conferinţă de presă ministrul austriac de nterne Karl Nehammer.

UPDATE ORA 08.42 Mai multe locuinţe au fost percheziţionate şi au fost efectuate mai multe arestări în legătură cu atacul de luni seara, a precizat ministerul de interne citat de Reuters. Percheziţiile au legătură cu atacatorul care a fost ucis de poliţie luni seara, scrie presa locală citând surse din minister. În cursul conferinţei de presă de marţi dimineaţa, ministrul de interne vorbea despre percheziţii doar la locuinţa atacatorului islamist.

UPDATE ORA 08.40: Şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a transmis marţi un mesaj de solidaritate faţă de prietenii austrieci.

UPDATE ORA 07.28 Atentat la Viena: Trump spune că 'atacurile răului' trebuie să înceteze. Preşedintele american Donald Trump a denunţat pe Twitter "încă un act de terorism josnic" comis la Viena, unde un atentat terorist a făcut doi morţi luni seară, adăugând că "atacurile răului" trebuie să înceteze, informează marţi France Presse şi DPA.

UPDATE ORA 04.16 Atac terorist Viena: Un al doilea civil a decedat. O femeie rănită în atacul terorist de luni seara din centrul Vienei a încetat din viaţă la spital, ceea ce face ca bilanţul victimelor în rândul civililor să crească la două, conform informaţiilor furnizate de primarul capitalei austriece Michael Ludwig, transmite Reuters. Ministrul austriac de interne Karl Nehammer a informat că cel puţin un suspect implicat în atac continuă să se afle în libertate, menţionând de asemenea că sunt mai mulţi morţi, potrivit dpa.

UPDATE ORA 01.40 Atac terorist Viena: Cancelarul Sebastian Kurz vorbeşte despre un ''atac terorist respingător''. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că împuşcăturile de luni seara din Viena sunt un "atac terorist respingător" şi a adăugat că armata va proteja obiectivele din capitală pentru ca poliţia să se poată concentra asupra operaţiunilor antiteroriste, informează Reuters. 'În prezent trăim momente dificile în republica noastră. Aş dori să mulţumesc tuturor forţelor de urgenţă care îşi riscă viaţa pentru siguranţa noastră, mai ales astăzi. Poliţia noastră va lua măsuri decisive împotriva autorilor acestui atac terorist respingător", a scris Kurz pe Twitter.

UPDATE ORA 01.10 Atac terorist Viena: Cehia efectuează controale la frontieră; mai mulţi suspecţi sunt încă în libertate. Poliţia cehă a anunţat luni seara că efectuează controale la frontiera cu Austria după atacul terorist produs în cursul serii la Viena de mai mulţi bărbaţi înarmaţi, transmite marţi AFP.

"Poliţia efectuează controale ale vehiculelor şi pasagerilor la punctele de trecere a frontierei cu Austria ca măsură preventivă în urma atacului terorist de la Viena", a informat poliţia cehă pe Twitter. Totodată Reuters informează că mai mulţi făptaşi, suspectaţi de comiterea a ceea ce autorităţile austriece au calificat drept un atac terorist, sunt încă în libertate. Membri ai forţelor speciale sunt în prezent pe urma acestora, a anunţat ministrul austriac de interne Karl Nehammer, care a precizat că atacatorii sunt "puternic înarmaţi şi periculoşi".

UPDATE ORA 00.48 Liderii UE, Franţa şi Germania au condamnat atacul terorist din Viena. Liderii instituţiilor europene, preşedintele Franţei şi ministerul german de externe au fost printre primii care au reacţionat condamnând atacul terorist produs luni seara în centrul Vienei în şase locuri diferite, numărul victimelor şi al răniţilor nefiind încă definitiv, informează marţi AFP.

"Europa condamnă cu tărie acest act laş care încalcă viaţa şi valorile noastre umane. Gândurile mele sunt alături de victimele şi locuitorii Vienei după teribilul atac din această seară. Suntem alături de Austria", a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European Louis Michel.

Într-o postare pe Twitter, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell s-a declarat "şocat şi mişcat" de aceste atacuri, pe care le-a calificat drept "un act de laşitate, violenţă şi ură". "Gândurile mele sunt alături de victime şi de familiile lor, precum şi de cetăţenii Vienei. Suntem alături de voi", a adăugat oficialul european.

"Peste tot pe continentul nostru suntem uniţi împotriva violenţei şi a urii", a scris pe Twitter preşedintele Parlamentului European David Sassoli. "Aceasta este Europa noastră"."Inamicii noştri trebuie să ştie cu cine au de-a face. Nu vom ceda", a reacţionat, la rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron, potrivit Reuters. "Nu trebuie să cedăm în faţa urii care încearcă să ne divizeze societăţile", a scris pe Twitter ministerul german de externe."Chiar dacă nu s-a stabilit amploarea actelor teroriste, gândurile noastre sunt alături de răniţi şi de victime în aceste momente dificile".

LiveText: 22.55: Mijloacele de transport public nu mai fac opriri în centrul Vienei, spune Poliția

22.50: Mai multe persoane au murit în atac, spune ORF TV citând poliția. De asemenea, ministrul de Interne a spus la ORF TV că se crede că atacul este unul terorist.

22.41: Șeful comunității evreiești din Austria, Oskar Deutsch, a scris pe Twitter că nu este clar dacă sinagoga din Viena și birourile alăturate au fost ținta atacului, iar acestea erau închise la momentul atacului.

20.25: Un ofițer de poliție a fost grav rănit după ce a fost împușcat în centrul Vienei, anunță agenția APA, citându-l pe ministrul de Interne. Un suspect ar fi fost arestat, potrivit Reuters. Pe de altă parte AFP scrie că unul dintre atacatori „ar fi murit, altul pe fugă”, a declarat Ministerul de Interne, citat de agenția de presă austriacă APA.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri