Atacul lui ÎPS Teodosie pe dublu plan lăsa taman Iaşul afară din joc
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Atacul lui ÎPS Teodosie pe dublu plan lăsa taman Iaşul afară din joc

GALERIE
puls
  • puls
- +

Iată, iubiţi dreptcredincioşi, pentru că tot a fost ieri ziua Sfântului Mucenic Chiric, dar şi a Sfântului Vladimir, Luminătorul Rusiei (să sperăm că nu e vorba de Vladimir ăla, ştiţi voi care), haideţi să vă spunem de vinerea asta seacă, de post, una care să ne îndestuleze pe toţi spiritual, măcar la nivel de informaţii. 

Credem că vă amintiţi de acea încercare de acuma câteva luni care a creat mari valuri în lumea ortodoxă din ţară, când excentricul (şi dubiosul, am spune) Teodosie Snagoveanu de la Constanţa a cerut Patriarhiei să fie avansată la gradul cu stele mari de Mitropolie şi Arhiepiscopia sa de la Constanţa, aflată acum la grad inferior, cu trese pe epoleţi. Mulţi au trecut peste chestiunea asta aşa, mai cu zâmbete, mai cu ridicări din umeri, mai cu clătinări din cap a îngăduinţă. Dar oare de ce credeţi domniile voastre că, în ciuda acestei cereri bizare, ce putea fi tratatădoar în răspăr, Patriarhia, ba chiar însăşi Patriarhul Daniel, a dat publicităţii o replică aşa de viguroasă de s-a cutremurat întreaga lume ortodoxă, de la Moscova şi Tbilisi până la Atena şi Beograd?

Ehehei, dragilor, apăi aicea e vorba de un şpil pe care, din ce am fost informaţi, doar cei foarte iniţiaţi l-au prins din zbor, ca fiind un atac mult mai pervers, cu grele interese în spate. Iar cele mai mari emoţii au fost, zice-se, taman la Mitropolia de la Iaşi şi în beroul lui Teofan şi în cele ale apropiaţilor.

Nu-i bai că nimeni nu a spus şi de ce, pentru că, iaca, vă spunem noi acuma, mai jos. Dar să promiteţi că nu mai spuneţi la nimeni, da? Hai, Doamne-ajută, şi daţi foaia la pulsuleţul următor!

Iată care era socoteală păcătoasă a prea-sfinţiţilor!

Marele pericol la cererea făcută de Teodosie Snagoveanu, ca Arhiepiscopia Tomisului să devină Mitropolie, era în altă parte, cum spunem, şi cel mai tare şi mai tare aceasta ar fi bubuit la Iaşi, în cazul nefericit în care s-ar fi aprobat. Mai concret, Iaşul, din locul doi acum, după Bucureşti, în marea ordine ortodoxă din ţară, ar fi ajuns pe locul trei, Constanţa venind astfel pe locul doi în locul Mitropoliei Moldovei.

Are oare aşa mare importanţă? Ohohoo, şi ce mare importanţă are... Iar prima dintre cele mai mari importanţe este că nu Mitropolia Moldovei ar mai fi dat viitorul patriarh, la vacantare, ci Mitropolia Constanţei. Asta pentru că, zice cutuma ortodoxă românească, Mitropolia Tomisului, dacă s-ar fi înfiinţat, ar fi devenit a doua ca importanţă după Patriarhie, pentru că aceasta face parte ca organizare din aceeaşi structură cu Bucureştiul, zonă în care acum nu mai este o altă Mitropolie, şi de aceea Iaşul e acum pe locul doi, potrivit vechii cutume.

Dar, din fericire pentru toată suflarea creştină moldoveană, şi din nefericire pentru sforarii de la răsărit carele cică îl păpuşează pe constănţean pentru un control mai strâns, iaca, n-a fost să fie. Caneţ filma şi Dobrâi veceri, dragilor! Ne vedem duminică la utrenie!

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.