Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial

Atacurile de panică te pot ucide? (P)

GALERIE
Alexandra Demian - Custom dimensions (1)
  • Alexandra Demian - Custom dimensions (1)
- +

Este înfricoşător atunci când o persoană are un atac de panică. Deşi anxietatea este teribilă, simptomele fizice sunt şi mai deranjante. Simptomele pot fi foarte asemănătoare cu un atac de cord. Când se estompează, pacienţii sunt confuzi. Atacurile de panică vă pot face să vă simţiţi speriaţi şi să aveţi o frecvenţă cardiacă rapidă, determinându-vă să vă întrebaţi: „se poate muri din atacurile de panică?

În timpul unui atac de panică, o persoană are o stare de anxietate copleșitoare. Este posibil să simtă că inima îi bate rapid, nu poate respira sau va muri. Cu toate acestea, atacurile de panică nu pot ucide direct o persoană, ne spune psiholog online Alexandra Demian.

Acest articol explorează posibilitatea de a muri din cauza unui atac de panică. De asemenea, prezentăm câteva efecte potențiale asupra sănătății ale atacurilor de panică repetate sau ale tulburărilor de panică. În cele din urmă, ne uităm la modalități de a reduce frecvența și severitatea atacurilor de panică și când să vorbim cu un medic.

Poți muri de un atac de panică?

Un atac de panică poate fi înspăimântător, dar nu este fatal.

În timpul unui atac de panică, o persoană devine copleșită de sentimente de frică și anxietate, care determină corpul să reacționeze ca și cum ar fi în pericol. Trece în modul „luptă sau fugă”, crescând ritmul cardiac și respirator al unei persoane.
Aceste schimbări temporare se pot simți inconfortabile și înfricoșătoare, dar nu vor ucide individul.
Unele persoane pot respira rapid sau hiperventila în timpul unui atac de panică. Hiperventilația scade nivelul de dioxid de carbon din sânge, ceea ce poate face o persoană să se simtă amețită. În cazuri rare, individul poate leșina.

Este important de reținut că panica poate mobiliza resursele și poate face oamenii hiperalerti. Într-o tehnică numită terapie de expunere, un terapeut va recomanda unei persoane să se comporte ca de obicei, pentru a-i ajuta să învețe că panica dispare de la sine și lucrurile rele nu se întâmplă.
Complicații de sănătate pe termen mai lung

Un studiu mai vechi din 2005 a arată că atacurile de panică pot agrava problemele cardiace la persoanele cu boli coronariene (CHD). Această boală are artere înguste sau blocate caracteristice care alimentează mușchiul inimii.
Studiul de mai sus a inclus 65 de persoane cu CHD. Dintre aceștia, 35 au avut tulburări de panică , în timp ce 30 nu. Tulburarea de panică este o tulburare de anxietate în care o persoană are atacuri de panică regulate.

Cercetătorii au indus efectele fiziologice ale unui atac de panică cerând participanților să inhaleze un gaz care conține 35% dioxid de carbon și 65% oxigen. Fiecare participant a primit apoi o scanare cardiacă. Cei care au avut tulburare de panică au avut mai multe șanse de a experimenta un atac de panică decât cei care nu au avut.

Dintre toți participanții care au suferit un atac de panică, cei cu tulburîri de panică au fost mai predispuși să dezvolte un defect de perfuzie miocardică temporară, în care anumite zone ale inimii primesc un flux sanguin redus.

Acest lucru nu înseamnă că un atac de panică este potențial fatal pentru o persoană cu CHD. Cu toate acestea, autorii studiului au concluzionat că atacurile de panică la persoanele cu CHD au un impact negativ asupra inimii.

Cum să gestionați atacurile de panică

Un atac de panică poate copleși mecanismele de gestionare a unei persoane, făcându-le să se simtă ca și cum ar fi în pericol iminent.
Pur și simplu știind că simptomele se datorează unui atac de panică și nu altceva, se poate pierde o parte din intensitatea atacului. Unele simptome potențiale de care trebuie să fie oamenii conștienți, includ:

  • palpitații
  • etanșeitate în piept
  • respirație rapidă, superficială
  • sentimente de teroare
  • teama de a muri
  • incapacitatea de a se gândi la orice altceva

În timpul unui atac de panică, o persoană pot încerca următoarele:

Încercați să controlați atacul: mai degrabă decât să încercați să scăpați de situație, continuați ceea ce faceți și nu căutați distrageri. Rămâneți prezenți în acest moment până când sentimentele de panică se potolesc.

Încercați să nu combateți sentimentele de frică: încercarea de a evita anxietatea poate crea anxietate, care tinde doar să agraveze un atac de panică. În schimb, oamenii ar trebui să urmărească să observe și să accepte sentimentele lor de anxietate fără judecată.

Încercați să rămâneți atenți la momentul prezent: a fi conștient poate oferi o simplă distragere a atenției de la anxietate și panică. O abordare este să încercați să observați cinci priveliști, patru mirosuri sau trei sunete. O altă modalitate este ca o persoană să numere câte obiecte vede în jurul său.

Respirați încet și profund: uneori oamenii se hiperventilează în timpul unui atac de panică, care scade nivelurile de dioxid de carbon din sânge. Acest lucru poate duce la amețeli sau leșin. Respirația înceată și profundă poate contracara aceste efecte.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri