Atacurile transfrontaliere din Ucraina se intensifică înainte de alegerile prezidenţiale ruse: doi morţi la Belgorod
Lupte la graniţa dintre Rusia şi Ucraina erau în desfăşurare joi, iar un nou atac cu drone a vizat regiunea rusă Belgorod, omorând cel puţin două persoane, cu doar câteva ore înainte de deschiderea secţiilor de vot pentru alegerile prezidenţiale. În acelaşi timp, Rusia a atacat Ucraina în cursul nopţii cu zeci de drone, vizând cu precădere infrastructura ucraineană de telecomunicaţii, în ceea ce ar putea fi o schimbare de strategie, relatează AFP şi Reuters.
Garda Naţională Rusă (Rosgvardia) a declarat joi că luptă alături de poliţiştii de frontieră şi soldaţi pentru a "contracara un atac al unor grupuri de diversiune inamice în apropierea localităţii Tiotkino" din regiunea Kursk.
Ofensive împotriva acestei localităţi de frontieră din partea unor unităţi din Ucraina care pretind a fi formate din ruşi anti-Kremlin au avut loc deja marţi. Moscova a afirmat că le-a respins şi i-a decimat pe atacatori.
"Legiunea Libertăţii din Rusia", una dintre grupările aflate la originea incursiunilor armate anterioare, a îndemnat evacuarea civililor din zonă şi a promis să "elibereze regiunile ruseşti" Belgorod şi Kursk.
La rândul său, Ministerul rus al Apărării a publicat o înregistrare video nedatată care pretinde că arată înfrângerea forţelor care au încercat să se infiltreze în Rusia. Explozii puternice şi tancuri pot fi văzute în materialul video, care ar fi fost filmat în regiunea Belgorod, dar a cărui locaţie nu poate fi autentificată. Ministerul rus al Apărării a susţine că a dejucat o tentativă de atac al armatei ucrainene în regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina.
Incursiunile armate şi raidurile aeriene s-au înmulţit în ultimele zile, uneori departe de Ucraina, şi au loc în momentul în care ruşii sunt chemaţi la urne, de vineri până duminică, pentru a vota în vederea realegerii triumfale a lui Vladimir Putin.
Kievul a declarat că atacurile transfrontaliere au fost organizate de grupuri de luptători ruşi anti-Kremlin, care nu se află sub control ucrainean.
O NOUĂ STRATEGIE? ATAC MASIV CU DRONE AL RUŞILOR ASUPRA TELECOMUNICAŢIILOR
La rândul lor, forţele ruse au efectuat miercuri seară un atac masiv cu drone împotriva mai multor regiuni din Ucraina, lovind infrastructura civilă, au anunţat autorităţile ucrainene.
Atacul cu 36 de drone a lovit patru oraşe din regiunea Sumî şi instalaţii de televiziune din regiunea vecină Harkov, au declarat autorităţile, sugerând că Moscova a încercat să vizeze infrastructura de comunicaţii.
"Din cauza pagubelor, o parte din teritoriul regiunii nu poate primi (temporar) semnale de televiziune şi radio ucrainene", a declarat administraţia din Harkov într-o declaraţie postată pe Telegram. Oficialii au avertizat, de asemenea, că recepţia de telefonie mobilă în regiune ar putea fi întreruptă.
Oleh Sînehubov, guvernatorul regiunii estice Harkov, a declarat pe Telegram că sunt în curs reparaţii după ce "infrastructura de televiziune" a fost afectată, fără a oferi mai multe detalii.
Autorităţile din regiunea învecinată Sumî, în nord-estul ţării, au declarat că infrastructura din patru oraşe a fost atacată de drone de fabricaţie iraniană.
Armata ucraineană a declarat că a doborât 22 din cele 36 de drone lansate de Rusia. Cinci dintre acestea au fost doborâte deasupra regiunilor Mîkolaïv (sudul Ucrainei) şi Dnipropetrovsk (sud-estul Ucrainei), au declarat oficiali locali.
De la invadarea Ucrainei, în februarie 2022, Rusia a efectuat lovituri cu rază lungă de acţiune, cu mult în spatele liniilor de front. În timpul primei ierni, Rusia a atacat sistemul energetic al Ucrainei, provocând pene de curent generalizate.
Dacă Moscova se concentrează acum asupra infrastructurii de telecomunicaţii, ar putea însemna o nouă strategie, scrie Reuters.
Publicitate și alte recomandări video