anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Atât de rar - César Franck

GALERIE
Alex Vasiliu
 • Alex Vasiliu
- +

La 10 decembrie se vor împlini două secole de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi compozitori - César Franck. Aderenţa sa la tehnicile de scriitură clasice şi romantice, inventivitatea, ardenţa emoţională, frumuseţea temelor melodice impresionând instantaneu, imprimându-se definitiv în memorie sunt calităţi ce i-au asigurat autorului francez succesul în timpul vieţii şi pe parcursul timpului.

Primul sprijin important al creaţiei sale ar fi putut rămâne fundaţia unei clădiri  muzicale-tip, fără elemente originale. Franck a studiat mai întâi riguros formele de scriitură aduse în vecinătatea perfecţiunii de clasici, mai ales de Bach - modelul său ca organist şi inventator de muzică. În plin secol al XIX-lea, în lumina  promiţătoare de înnoiri a romantismului, Franck a păstrat pentru unele dintre lucrările sale titluri „din vechime”: Preludiu, coral şi fugă; Preludiu, arie şi final (pentru pian); Preludiu, fugă şi variaţiune, Trei corale; Fantezie (pentru orgă); Trei motete (pentru soprană, cor şi orgă); Missa solemnă (pentru bas şi orgă); Oratoriul „Beatitudinile” (pentru solişti, cor şi orchestră) etc. Tot de la înaintaşul venerat Johann Sebastian Bach - Franck a preluat tehnica dezvoltării temei melodice supusă invenţiei prodigioase, înfăptuită sonor precum galeria cu viţă sălbatică ale cărei ramuri se multiplică baroc, dar nu acoperă niciodată motivul originar. De aceea, opus-urile lui César Frank nu se percep doar cu plăcerea hedonistă a urechii, rezonează climatului emoţional, dar oferă ascultătorului deliciile urmăririi din aproape în aproape a înălţării construcţiei muzicii.

La fel ca Mozart şi Beethoven, Franck a avut parte în copilărie de un tată grijuliu cu dezvoltarea fiului, enfant prodige admirat de publicul belgian şi german, de împăratul Leopold I. Un tată-impresar abil să plaseze compoziţiile timpurii în atenţia editorilor şi a organizatorilor de concerte. Ca întotdeauna, ca peste tot, talentul, perspectivele mult prea vizibile au avut şi pentru Franck efecte negative: îl ştim pe Luigi Cherubini ca autor de opere şi muzică sacră, admirat de Beethoven, dar nu putem să nu-l ştim că a fost mult prea subiectiv, refuzând tânărului belgian admiterea în Conservatorul din Paris pentru că nu era naturalizat francez, iar germanul Jacques Offenbach a fost admis fără rezerve. Franck a mai avut parte de împotriviri şi nedreptăţi, dar autorii lor au rămas doar în dicţionarele şi monografiile generoase cu detaliile de culise ale vieţii marilor creatori. Astăzi este important să ştim, printre altele, că Franz Liszt l-a admirat pe pianistul şi organistul César Franck, oferindu-i ajutorul spre a susţine recitaluri, în ciuda rezervelor unor compozitori totuşi reţinuţi de istoria muzicii (cum este Meyerbeer).

Ruptura cu tatăl tiran nu a putut fi evitată. Decât să compună „pe bandă rulantă” lucrări previzibil acceptabile, decât să apară neîncetat în concerte şi recitaluri, totul spre asigurarea condiţiei financiare lipsită de griji, Franck a preferat posturile de organist, anii cei mai mulţi rezervându-i instrumentului din biserica pariziană Saint Clotilde (1858-1890). Iar vocaţia de profesor la Conservatorul din Paris, pe lângă îmbunătăţirea vieţii materiale, i-a adus preţuirea studenţilor la clasa de compoziţie. Informaţii suplimentare despre viaţa şi activitatea profesională ale lui César Franck sunt uşor de găsit. Importantă mi se pare sublinierea altor calităţi ce argumentează revenirea periodică a lucrărilor sale în lista noastră de audiţie.

Două sunt opus-urile des programate peste tot în lume: Sonata pentru vioară şi pian (1886) şi Simfonia în re minor (1889). Explicaţia este simplă: majoritatea instituţiilor organizatoare de concerte şi recitaluri le solicită. Dar tot atât de interesante, de frumoase, de spectaculoase rămân Cvintetul în fa minor pentru pian şi instrumente cu coarde (1880), Preludiu, coral şi fugă (1884), Variaţiunile simfonice (1885), Cvartetul de coarde în re major (1890). Influenţa combinată a tradiţiei componistice germane şi franceze este firească datorită zonei geografice de confluenţă în care autorul s-a născut şi a trăit, argumentul cel mai puternic luminând modelele greu de ocolit ale compozitorilor geniali Mozart, Bach, Beethoven. Improvizaţia spontană ca organist, omonima ei scrisă ca autor de muzică, variaţiunea, „coloana vertebrală” evidentă în apariţiile ciclice ale temelor şi motivelor melodice, recognoscibile în comentariul dezvoltator asigurând coerenţa întregului complex muzical, patosul romantic expresiv, dar nu excesiv, ce poate fi relaţionat uneori cu melodia infinită a lui Wagner, tehnica acrobatică (à la Chopin sau Liszt) din multe pasaje instrumentale, în special ale pianului (Variaţiunile simfonice) păstrează opus-urile lui César Franck în spaţiul mereu dorit, nu întotdeauna accesibil, al plăcerii, revelaţiei spirituale, spectacolului muzical. Spaţiu accesibil interpreţilor pe măsura păstrării acestor partituri în repertoriul permanent, ceea ce permite rodarea, înţelegerea şi interpretarea lor cât mai aproape de înţelesul, de spiritul originar.

Sunt calităţi admirabil puse în lumină de pianista Alexandra Dăriescu vineri 4 decembrie, când a oferit publicului ieşean împreună cu orchestra Filarmonicii din Iaşi dirijată de Nicolae Moldoveanu Variaţiunile simfonice, o rara avis pe scenele de concert de aici.

Alex Vasiliu este jurnalist, muzicolog şi profesor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Alexandru LĂZESCU

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Experţi, tot mai numeroşi şi mai intoleranţi faţă de orice părere care le contrazice pe a lor, ONG-uri, organizaţii internaţionale tind să aibă, în tot mai mare măsură, un cuvânt hotărâtor în materie de politici publice şi în definirea „urgenţelor morale”; semne ale unui viitor „post-democratic”?

opinii

Casa nouă

Nichita DANILOV

Casa nouă

Nea Miron moştenise multe trăsături de la străbunicul său Miron. Părul bond roşcat, ochii verzi-gălbui, obsesia faţă de curăţenie şi ordine, dar nu şi bombăneala, ci doar făloşenia ce se manifesta mai cu seamă atunci când cumnatul lui tata o lua pe ulei. Atunci firea lui autoritară, orgoliul şi invidia ce hibernau înlăuntrul lui deveneau de nestăvilit.

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

Ciprian IFTIMOAEI

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

S-a scris mult pe tema Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 şi, cu siguranţă, se va mai scrie când vor fi publicate datele definitive la nivel naţional şi în profil regional, inclusiv pe componenta de „locuinţe şi locuire”. Preocuparea cercetătorilor, autorităţilor jurnaliştilor şi cetăţenilor faţă de problematica populaţiei este justificată şi confirmată inclusiv de datele cercetării „Analiza gradului de satistifacţie a utilizatorilor de date statistice” din paginile căreia aflăm că datele despre populaţie se plasează pe locul III într-un clasament al interesului utilizatorilor pentru statisticile oficiale.

„Cadouri pentru copii mai mari“

Michael ASTNER

„Cadouri pentru copii mai mari“

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode trebuie sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.