Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ateii nu vor putea fi secretari de stat, miniștri sau președinți ai țării

GALERIE
cernea
  • cernea
- +

"Comisia pentru revizuirea Constitutiei a votat pentru a interzice unei persoane fara religie sa poata fi presedinte, prim ministru, ministru sau secretar de stat in Romania", scrie deputatul Remus Cernea pe contul său de Facebook.

Numai o persoana religioasa care are o credinta monoteista poate deveni secretar de stat, ministru, premier sau presedinte in statul roman, conform votului Comisiei de revizuire a Constituției, și-a exprimat nemulțumirea deputatul Remus Cernea pe Facebook.

"Amendamentul propus de mine pentru a permite si juramantul de credinta fara formula religioasa "Asa sa imi ajute Dumnezeu", dar jurand pe onoare si constiinta a fost respins cu larga majoritate, primind doar un vot pentru, din partea reprezentantului UDMR", s-a plâns Remus Cernea pe rețeaua de socializare. 

Propunerea și argumentația lui Remus Cernea pot fi citite mai jos:

Art. 82 alin. 2 şi 104 alin 1 privind jurământul de credinţă depus de persoanele care nu au o credinţă religioasă monoteistă sau nu au nici o religie, în calitate de Preşedinte al României, prim-miniştru, miniştru sau de membru al guvernului.
Propun ca formula religioasă “Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” de încheiere a jurământului de credinţă prevăzut de Constituţie la Art. 82 pentru Preşedintele României să fie înlocuită cu jurământul pe onoare şi conştiinţă, versiune prevăzută de legea nr. 8 din 2002 privind jurământul parlamentarilor, în cazul acelor persoane care nu au religie monoteistă sau nici o religie. Astfel, la Art. 82 propun adăugarea unui alineat, nr. 3, cu următorul conţinut:
Art. 82 alin. (3) Jurământul de credinţă se poate depune şi fără formula religioasă, aceasta putând fi înlocuită cu formula: "Jur pe onoare şi conştiinţă", care prefaţează jurământul.

Motivaţie: Articolul 82, alineatul 2 şi articolul 104, alineatul 1 din Constituţie, se referă la jurământul de credinţă faţă de patrie şi popor pe care trebuie să-l depună membrii Guvernului, miniştrii, secretarii de stat, primul ministru şi preşedintele României. Acest jurământ se încheie cu formula religioasă <> şi este obligatoriu pentru preluarea mandatului.
Ţările din Europa nu mai au această formulă obligatorie a jurământului. Ea este prevăzută în unele legislaţii naţionale, dar ca formulă opţională. Acele persoane care nu au o religie sau care nu au o religie monoteistă (de exemplu, sunt budişti, religie în care nu există Dumnezeu, sau hinduişti, sau şintoişti unde sunt mai mulţi zei) sau care sunt atee, agnostice, liber-cugetătoare, aşadar nu au o religie, îşi pot vedea drepturile politice restricţionate pentru că ele nu-şi pot prelua mandatul dacă nu depun jurământul. Ar fi un conflict al acestei prevederi cu libertatea lor de gândire, conştiinţă şi religie prevăzută de
Art. 9 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului care prevede următoarele:

ARTICOLUL 9

Libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie

1. Orice persoană are dreptul la libertate de gândire, de conştiinţă şi de religie ; acest drept include libertatea de a-şi schimba religia sau convingerile, precum şi libertatea de a-şi manifesta religia sau convingerea în mod individual sau colectiv, în public sau în particular, prin cult, învăţământ, practici şi îndeplinirea ritualurilor.

2. Libertatea de a-şi manifesta religia sau convingerile nu poate face obiectul altor restrângeri decât cele prevăzute de lege care, într-o societate democratică, constituie măsuri necesare pentru siguranţa publică, protecţia ordinii, a sănătăţii, a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor altora.

Aşadar, mandatul de preşedinte, prim-ministru, ministru sau membru al guvernului intră în vigoare după depunerea jurământului de credinţă faţă de ţară şi popor. Or, în cazul parlamentarilor, se poate depune jurământul pe onoare şi conştiinţă, jurământ fără formula religioasă <>. În cazul parlamentarilor deja există există această opţiune pentru persoanele care nu au o religie sau care nu au o religie monoteistă. Acelaşi lucru ar trebui să fie prevăzut şi în Constituţie pentru persoanele care nu au o religie, astfel încât formula religioasă să fie opţională. O democraţie trebuie să respecte dreptul fiecăruia la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie.

Legea 8/2002 stabileste jurământului de credinţă faţă de ţară şi popor al senatorilor şi deputaţilor din Parlamentul României.

realitatea.net

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri