anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Atelier Spre– Expoziție de Ilustrație 04 (P)

GALERIE
Atelier
 • Atelier
- +

Spațiul hibrid Art+Design găzduiește de câteva zile o nouă expoziție, care este vernisată luni, 18 octombrie, de la ora 18:00, în prezența autorului. Intitulat „Atelier Spre – Expoziție de ilustrație 04”, demersul aparține arhitectului Tiberiu Teodor-Stanciu și poate fi vizitat timp de o lună.

Statementul artistului:

„Cea de a patra expoziție de ilustrație gravitează în jurul accentelor verticale construite în comunism.  Atât în centru, cât şi în zona industrială, aceste accente verticale au amprentat printr-o arhitectură unică spațiul urban ieșean, devenind în timp adevărate arhive ale vieții și memoriei urbane ieşene. Într-un context în care multe dintre aceste clădiri au devenit proprietăți private, au suferit degradări odată cu trecerea timpului, au fost transformate pentru a se adapta la nevoile urbei, se impune să discutăm despre locul lor în istoria spațiului construit ieșean. Adevărate repere în spațiul urban, accentele verticale prezentate sunt capăt de perspectivă pentru artere importante, definesc spațiul unor piețe sau rezolvă abil intersecții complicate și vecinătăți pestrițe. Grija pentru detaliu, modul de raportare a volumelor la spațiul construit existent, alegerea materialelor, raportul studiat de plin-gol, folosirea ingenioasă a elementelor prefabricate, ritmul etajelor, cromatica și în unele cazuri registrele ornamentale din ceramică transformă aceste accente verticale în apariții unice capabile să anime caracterul moton al ansamblurilor de locuințe și să ofere o față mai prietenoasă platformelor industriale.

Fie că adăpostesc birouri, spații comerciale, facultăți, locuințe colective sau hoteluri, clădirile prezente în expoziție merită a fi discutate într-un context mai amplu al patrimoniului recent, al clădirilor unicat realizate în comunism, al căror statut este incert și a căror valoare arhitectonică este încă umbrită de păcatele unui regim politic. Asumarea trecutului construit al orașului este esențială din perspectivă istorică, pentru a înțelege obiectele de arhitectură în contextul lor istoric, dar mai ales dintr-o perspectivă socială pentru ca Iașii generațiilor următoare să fie lipsiți de prejudecățile care acum ne împiedică să apreciem arhitectura la adevărata ei valoare.

Ilustraţiile decupează obiectul de arhitectură de zgomotul vizual în care de obicei se află, veşnic printre fire, cabluri, ţevi, conducte, contoare, antene sau alte instalaţii şi improvizaţii ce dotează mediul construit. Odată decupat, subiectul ilustrat poate fi descoperit, privit, înţeles, dar nu pentru a-i îngheţa sensul, ci pentru a motiva parcugerea oraşului cu plăcerea de a descoperi, privi şi înţelege. Atelier Spre este o invitaţie adresată tuturor de a se bucura de oraşul invizibil, de oraşul rătăcit printre reclame, instalaţii şi trecători grăbiţi.

Seria de ilustraţii este în primul rând încercarea mea manifestă de a cunoaşte Iaşii, de a-i înţelege, de a-i apropia, de a-i face ai mei. Relaţia unui arhitect cu oraşul este, dacă nu diferită, cel puţin particulară, aflându-se în postura de observator ce analizează, cântăreşte, măsoară, delimitează, interpretează. Toate observaţiile recapătă contur şi formă prin desen, absolut necesar pentru a înţelege, dar mai ales pentru a comunica. Îmi doresc ca Atelier Spre să devină în ochii privitorului o fereastră către poveştile Iaşilor, către istoria construită a oraşului şi nu în cele din urmă un bilet de intrare într-o comunitate ce reflectă implicat asupra locurilor prin care trecem efemer.”

Atelier Spre. Momente, locuri și arhitecturi este un proiect inițiat în anul 2016 din dragoste pentru orașul Iași de arhitectul Tiberiu Teodor-Stanciu. Atelier Spre reprezintă un atlas ilustrat al orașului Iași, o arhivă grafică desfășurată în timp și spațiu, un manifest pentru locurile asimilate unui spațiu anonim și, nu în ultimul rând, un îndemn la tihna de a privi și înțelege momentele, locurile și arhitecturile care definesc comunitatea și cetatea ei.

Proiectul face parte din programul curatorial „Librărie – galerie - artotecă”, derulat de Art + Design și co-finanțat de AFCN, Centrul Cultural German Iași și Institutul Goethe. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.