Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

ATENŢIE când cumpăraţi carne şi ouă de Paşti! Unde se sacrifică miei la Iaşi

GALERIE
miei
  • miei
- +

Reprezentanţii DSV  au transmis un comunicat pentru a-i informa pe ieşeni în legătură cu măsurile de siguranţă care se iau înainte de sărbătorile pascale

COMUNICATUL DSV:

"În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, când în mod tradiţional consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil, este necesară intensificarea acţiunilor de supraveghere sanitară veterinară. Ca urmare, se impune întreprinderea unor măsuri suplimentare concentrate asupra modului în care se produce, depozitează, transportă şi valorifică carnea de miel şi ouăle destinate consumului uman, precum şi alte produse sau alimente de origine animală.

În acest sens vă facem următoarele precizări:

Sacrificarea mieilor, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, trebuie să se facă cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare.

Mieii destinaţi sacrificării trebuie să fie identificaţi cu o crotalie în exploataţia de origine.

Starea de sănătate a mieilor şi faptul că provin din exploataţii unde nu evoluează boli infecto-contagioase, trebuie certificate de către medicul veterinar concesionar (de la circumscripţie).

Animalele identificate, însoţite de certificatul de sănătate şi formularul de mişcare emise de către medicul veterinar, se transportă spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sanitar veterinar.

I. Sacrificarea mieilor şi valorificarea produselor obţinute în urma sacrificării se poate face:

1. În unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar şi care îndeplinesc standardele europene, de unde carnea poate fi comercializată inclusiv pe piaţa intracomunitară.

2. În spaţii avizate sanitar veterinar, temporar, pentru sacrificare. În acest caz, DSVSA IASI, va aviza funcţionarea unor spaţii pentru sacrificare, numai pentru perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale. Spaţiile respective trebuie să îndeplinească condiţiile de igienă prevăzute de lege, iar sacrificarea mieilor se va face sub supraveghere sanitară veterinară.

Spaţiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să dispună de următoarele facilităţi:

-         separare fizică, astfel încât sacrificarea mieilor să nu producă disconfort cumpărătorilor;

-         spaţii special amenajate pentru cazarea animalelor şi cu posibilităţi după caz de adăpare;

-         sistem de alimentare cu apă potabilă şi apă caldă;

-         facilităţi de colectare şi stocare în vederea dirijării la unităţi de ecarisare a sângelui şi subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor;

-         facilităţi de colectare a materialelor cu risc specific, şi de dirijare a acestora la unităţi de incinerare (splina şi ileonul de la ovinele de toate vârstele, craniul inclusiv creierul şi ochii, amigdalele şi măduva spinării de la ovinele în vârstă de peste 12 luni). Dirijarea subproduselor la unităţile de ecarisare şi a MRS-urilor la incineratoare intră în responsabilitatea primăriei sau administratorului locului de sacrificare, pentru care va prezenta medicului veterinar oficial confirmarea din partea unităţii de transformare.

-         aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel se va face numai după efectuarea examinării post - mortem efectuată de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară – veterinară a locului amenajat pentru sacrificarea mielor.

Carnea provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor va fi comercializată direct consumatorului final, imediat după sacrificare, examinare şi marcare. Este interzis transportul cărnii în alte locuri în scopul comercializării, precum şi expunerea pentru o perioadă prelungită de timp la temperatura mediului ambient. Cetăţenii care achiziţionează miei vii din târguri de animale autorizate sanitar veterinar  îi pot sacrifica în astfel de spaţii.

II. Comercializarea produselor alimentare în perioada sărbatorilor de Paşti se va face cu respectarea următoarelor condiţii sanitare veterinare:

1. Carnea şi organele de miel, sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate (ştampila).

2. Comercializarea şi valorificarea carcaselor de miel se va face numai în unităţi (spatii) autorizate/avizate sanitar veterinar.

3. Ouăle sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt marcate cu data ouatului, conform prevederilor REG CE nr. 589/2008 privind regimul de comercializare a oualor. Ouăle trebuie să fie depozitate şi comercializate în spaţii care asigură temperatura corespunzătoare.

4. In Pietele Agroalimentare producatorii particulari vor comercializa produse de origine animala in conditiile prevazute de Ord.111/2008 cu modificarile si completarile ulterioare.

Producătorii locali care valorifică pentru consum public produsele din lapte în pieţele agroalimentare vor avea în mod obligatoriu asupra lor “Documentul de inregistrare sanitara veterinara” si carnetul de sănătate a animalelor, eliberat şi vizat trimestrial de către medicul veterinar de la locul unde se află animalele, pe baza verificării stării de sănătate a animalelor.

De asemenea, producătorii locali care valorifică pentru consum public produsele lactate în spaţiile special amenajate din pieţele agroalimentare trebuie să posede documentul prin care se face dovada stării personale de sănătate cu viza medicului.

5. Se va interzice comercializarea produselor şi a alimentelor de origine animală în spaţii improvizate, nesupuse controlului santar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare.

Pana la aceasta data a fost solicitat de catre SC ECO PIATA IASI, aviz provizoriu de functionare, pentru sacrificare miei, in locatia de la piata Doi Baieti".

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri