Atenţie la căpuşe: au furat micii şi berile unor români ieşiţi la iarbă verde!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Atenţie la căpuşe: au furat micii şi berile unor români ieşiţi la iarbă verde!

GALERIE
Patratel MARTI, 11 mai 2021 - 1
  • Patratel MARTI, 11 mai 2021 - 1
- +

* Perioada de după Paşti e marcată şi în zilele noastre de obiceiuri populare rămase de la strămoşii care au consumat de sărbători şi pe care i-a apucat pofta de conceput tradiţii; prin părţile Ardealului se ţine obiceiul udatului: "fetele şi femeile vor fi vesele şi sănătoase tot anul dacă vor fi udate de flăcăi cu apă proaspătă sau parfum". Cum pe acolo vieţuiesc cetăţeni de diverse etnii, obiceiul stropitului a îmbrăcat diverse forme: unele fete au fost stropite de flăcăi nu cu apă din fântână ori apă de toaletă, ci cu apă din baltă sau apă din toaletă, iar în loc de parfumuri tinerii au utilizat soluţii parfumate pentru desfundat chiuvete, pentru înlăturat grăsimea de pe oale sau pentru gândaci, furnici şi coropişniţe. Obiceiul udatului s-a ţinut şi prin Moldova, unde mai mulţi săteni s-au udat singuri, pe dinăuntru, cu vin şi bere.

 

* În aceeaşi perioadă se respectă şi obiceiul "tocacilor" (cuvânt ciudat, care poate fi confundat cu altă panaramă): flăcăii se adună în cete la cimitir, unde păzesc o toacă, să n-o fure ceilalţi, şi bubuie din tunuri cu carbid. Pe fondul consumului din perioada sărbătorilor (nu la consumul de ouă şi pască ne referim), spiritele celor din Machitori s-au încins, iar vechile dispute dintre sătenii din deal şi cei din vale s-au reaprins; din păcate, ambele tabere au beneficiat de tunuri cu carbid, în care au fost băgate pietre pe măsura ţevilor groase. Obiceiul tocacilor, sub forma unui inedit duel de artilerie, a fost respectat până când li s-au terminat pietrele; din fericire, s-a încălzit şi sătenii nu sunt prea incomodaţi de lipsa geamurilor sau chiar a pereţilor.
 
* Alt obicei este cel al "grătăritului", pe care îl respectă mai toţi românii; în acest an ei respectă, în plus, şi distanţa socială, deci caută spaţii inedite şi întinse de făcut grătar. Cu cât un spaţiu e mai întins, cu atât şansele de a te alege cu căpuşe sunt mai mari; avem informaţii: * Sute de copii care s-au tăvălit, sprinţari, prin iarba verde, proaspătă şi grasă, s-au întors la părinţi, la grătare, mai grei cu măcar un kilogram fiecare, de la căpuşe. / * Un primar de localitate rurală chiar s-a lăudat că, după o săptămână de păscut, toate animalele sătenilor care l-au votat au prins şi ele mult în greutate. / * Tăticul unei fetiţe i-a spus că, de-acum, nu mai e nevoie să-i cumpere păpuşă Barbie, că are deja căpuşă în bărbie. / * Câţiva români ieşiţi cu familiile lor la iarbă verde s-au plâns că, într-o clipă de neatenţie, căpuşele le-au furat micii şi berile. Vom reveni!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.