Sfaturi sănătoase pentru începerea noului an școlar
Atenție la intrarea în colectivitate: trei reguli de bază! De ce avize este nevoie și în ce situații?
De luni, clopoțelul va suna din nou vestind începerea școlii. De câteva săptămâni a început însă goana după adeverințe medicale, după programări la medicul de familie pentru verificarea stării de sănătate a copiilor înainte de intrarea în colectivitate sau pentru a afla ultimele sfaturi în ceea ce privește vaccinarea lor.
Documentele medicale necesare pentru intrarea in colectivitate
Dr. Adriana Luca, medic primar medicină de familie, atenționează că în continuare este nevoie de adeverință medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic și fișă de vaccinări la intrarea într-un nou ciclu de învățământ, respectiv creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a. Documentele sunt necesare, explică medicul, pentru a cunoaște starea de sănătate a copilului și pentru a ne asigura că nu prezintă riscuri de transmitere a unor boli infecțioase altor copii sau personalului instituțiilor de învățământ.
„Trebuie făcută distincție între avizul epidemiologic și fișa medicală a copilului. Avizul epidemiologic este eliberat de obicei după vacanțe sau perioade în care copilul a lipsit mai mult de 3 zile consecutive de la școală. Fișa medicală este un document detaliat care include istoricul medical al copilului, alergiile de care suferă, medicația pe care o ia, restricțiile alimentare sau de efort fizic și eventualele vaccinări ”, a explicat medicul.
Atenție la simptomele de boală!
Dr. Adriana Luca (FOTO) a recomandat ca înainte de începerea școlii să fie programată și o vizită la medicul de familie pentru o verificare generală a stării de sănătate a copiilor.
„Orice temperatură de peste 38°C este un semn clar că ceva nu este în regulă. Febra este adesea primul indicator al unei infecții sau al unei boli. Copilul ar trebui să rămână acasă până când febra dispare pentru cel puțin 24 de ore fără utilizarea medicamentelor antitermice. Tusea severă sau persistentă, mai ales dacă este însoțită de dificultăți de respirație, durere toracică sau respirația șuierătoare, pot fi semnul unei infecții respiratorii, precum bronșita sau pneumonia. Și durerea de gât, în special dacă este însoțită de febră sau de ganglioni limfatici umflați, poate indica o infecție, cum ar fi faringita streptococică. Este important ca un medic să evalueze durerea de gât severă”, a recomandat specialistul.
Alte semne îngrijorătoare
Erupțiile cutanate inexplicabile însoțite de febră pot fi simptome de boli contagioase precum varicela sau rujeola. Vărsăturile repetate sau diareea sunt semne clare, conform medicului de familie, că un copil nu ar trebui să meargă în colectivitate. Aceste simptome pot fi cauzate de infecții gastrointestinale și pot duce la deshidratare. Medicul a recomandat ca părinții să fie atenți dacă un copil prezintă o oboseală extremă, letargie sau lipsă de energie deoarece toate aceste simptome pot indica o boală subiacentă mai gravă. În cazul în care copilul pare neobișnuit de somnolent sau nu are energie pentru a participa la activitățile zilnice, este mai bine să fie ținut acasă și să fie evaluat de specialist. Dr. Adriana Luca atrage atenția că iritabilitatea, plânsul necontrolat și pierderea poftei de mâncare sunt alte semnale de alarmă în ceea ce privește starea de sănătate a copiilor.
„Durata în care un copil ar trebui să stea acasă depinde de boala sau afecțiunea de care suferă și de cât de repede se recuperează. În general vorbim de 2-3 zile în infecțiile respiratorii, conjunctivită, diaree, otite și de 7-10 zile în varicelă, rujeolă, dureri abdominale, oboseală extremă. Copilul ar trebui să revină în colectivitate după ce medicul confirmă că este in siguranță să o facă”, a punctat dr. Adriana Luca.
Este important să informăm profesorii de problemele de sănătate ale copilului
Informațiile privind sănătatea copilului permit profesorilor să comunice eficient cu părinții și să colaboreze pentru a asigura bunăstarea copilului în mediul școlar. Medicul de familie atenționează că în cazul unei probleme de sănătate care necesită intervenție imediată, cum ar fi alergiile severe sau astmul, personalul școlii trebuie să știe ce să facă pentru a ajuta copilul. Dacă acesta necesită medicație în timpul orelor de școală, profesorii sau asistenta medicală trebuie să fie informați și instruiți corespunzător pentru a asigura administrarea corectă și la timp a tratamentului
. „Copiii cu probleme de vedere, auz, sau alte dizabilități pot avea nevoie de ajustări în clasă, cum ar fi locuri speciale, materiale adaptate, sau timp suplimentar pentru activități. În cazul copiilor cu alergii școala trebuie să fie conștientă de alergenii specifici pentru a-i putea evita, precum și de simptomele și măsurile care trebuie luate în cazul unei reacții alergice. Dacă există o problemă de sănătate cronică sau o boală care afectează starea emoțională sau comportamentală a copilului, profesorii pot fi mai atenți și pot oferi sprijinul necesar, ajutând copilul să se integreze mai bine în colectivitate”, a recomandat specialistul.
Respectarea regulilor de igienă îi poate feri pe copii de îmbolnăviri
Medicul atrage atenția să le reamintim copiilor că respectarea regulilor de igienă în colectivitate, școală, grădiniță, locuri de joacă, este crucială pentru prevenirea răspândirii bolilor și menținerea unui mediu sănătos.
Prima regulă la care face referire dr. Adriana Luca este spălatul pe mâini înainte de masă, după folosirea toaletei, după ce au tușit, strănutat ori s-au șters la nas, după joaca afară sau manipularea obiectelor comune. Medicul recomandă folosirea apei și a săpunului pentru spălare timp de cel puțin 20 de secunde pentru a fi curățate toate părțile mâinilor, inclusiv între degete și sub unghii. În absența apei și săpunului, se pot folosi soluții dezinfectante pe bază de alcool.
Cea de-a doua regulă amintită de medicul de familie se referă la acoperirea gurii și a nasului cu un șervețel sau cu cotul îndoit de către copii atunci când tușesc sau strănută. Șervețelele folosite trebuie aruncate imediat la gunoi, urmate de spălarea mâinilor.
Regula numărul trei face referire la încurajarea evitării atingerii ochilor, nasului și gurii cu mâinile nespălate, deoarece acestea sunt căile principale prin care microbii pot intra în organism.
Suprafețele frecvent atinse, cum ar fi mânerele ușilor, mesele și scaunele, trebuie dezinfectate zilnic, recomandă medicul, pentru a preveni răspândirea germenilor. Sălile de clasă și alte spații închise trebuie ventilate regulat pentru a asigura un aer curat și sănătos.
Publicitate și alte recomandări video