
Atenție mare: amenzile sunt uriașe! Este interzisă arderea miriştilor şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. Ce ai de făcut dacă a ars și nu știi cauza?

Fermierii trebuie să respecte interdicția de ardere a miriștilor și a vegetației pajiștilor permanente, pentru a evita sancțiunile și a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Nerespectarea regulilor atrage penalizări, iar documentele justificative sunt necesare în caz de incendii cauzate de factori necunoscuți.
În urma incendiilor de vegetație uscată de zilele trecute, care au provocat victime, dar și pagube însemnate, autoritățile amintesc fermierilor că este interzisă arderea miriștilor și pajiștilor permanente. În acest context, Agenția de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), atrage atenția asupra riscurilor privind arderea vegetației uscate, inclusiv a sancțiunilor care se pot aplica în astfel de cazuri.
„Toți beneficiarii de sprijin financiar din partea APIA, acordat sub formă de plăți directe și a unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală, au obligaţia respectării standardului GAEC 3 – Interdicția de a incendia miriștile, și standardului GAEC 10 – Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente, ca parte a normelor de condiţionalitate ce trebuie respectate de către fermieri”, precizează APIA.
Totodată, mai informează Agenția, fermierii care primesc sprijin prin intervențiile din Planul Național Strategic PS 2023-2027 trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă și pe tot parcursul anului de cerere.
„Prin respectarea celor două norme de condiționalitate, respectiv GAEC 3 și GAEC 10, fermierii contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) provenite din agricultură și menţinerea nivelului de materie organică din sol, prin interdicția arderii miriştilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile precum și a vegetației pajiștilor permanente”, mai subliniază APIA.
APIA, protocol colaborare cu ISU și Garda de Mediu
Potrivit sursei citate, prin vegetație uscată se înțelege vegetația uscată existentă pe pășuni și fânețe, miriștea și resturile vegetale rămase în urma pășunatului sau după recoltarea fânului, precum și vegetația invazivă sau vegetația dăunătoare covorului ierbos pe pajiștile permanente.
Pentru a întări măsurile de verificare a respectării standardelor GAEC 3 și GAEC 10 de către fermieri, APIA a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (G.N.M.) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) un Protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a normelor privind condiționalitatea referitoare la interdicția de ardere a vegetației, în baza căruia părţile se angajează să colaboreze pentru creşterea eficienţei acţiunilor de control.
„În cazul în care se constată că o anumită parcelă din cadrul exploataţiei a fost arsă, iar arderea se datorează unor cauze necunoscute, pentru a nu fi sancționați fermierii pot prezenta, în cel mai scurt timp, la Centrul local/judeţean al APIA la care au depus cererea, copia Procesului verbal de intervenție întocmit de către Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau copia după sesizarea (plângerea) depusă la secția de Poliție pe raza căreia s-a produs arderea, iar după finalizarea cercetărilor trebuie să prezinte și copia documentului de soluționare a sesizării făcute.”
Neprezentarea acestor documente determină aplicarea de penalități ca urmare a nerespectării standardelor GAEC 3 și GAEC 10. Rețineți că documentele trebuie să fie întocmite înaintea efectuării controlului şi să fie valabile la data verificării.
Publicitate și alte recomandări video