Atenţie mare în sezonul rece! Gripa + Covid: se dublează riscul de deces
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Atenţie mare în sezonul rece! Gripa + Covid: se dublează riscul de deces

GALERIE
gripa&coronavirus
  • gripa&coronavirus
- +

Vaccinarea antigripală în sezonul 2020 - 2021 este de o importanţă majoră, în contextul unei duble ameninţări la adresa sănătăţii publice: infecţia cu virusul gripal şi cu noul coronavirus, atrag atenţia reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). Ieri, în cadrul dezbaterii online „Totul despre gripă şi vaccinarea antigripală”, mai mulţi specialişti, medici de familie, medici infecţionişti, dar şi pediatri, au abordat atât cele mai frecvente întrebări şi preocupări ale părinţilor referitor la vaccinare, dar au discutat şi despre necesitatea vaccinării în contextul pandemiei, cu scopul de a evita o dublă infecţie. Atenţie: pericolul persistă inclusiv la copii.

 

Un studiu recent apărut într-o prestigioasă revistă britanică de medicină arată că, dacă o persoană se infectează cu gripă şi COVID în acelaşi timp, riscul de deces este dublu. În acest sezon în care s-ar putea suprapune cele două infecţii, gripa poate să evolueze foarte sever, atât la adulţi cât şi la copii. Pentru a evita această situaţie, medicii atrag atenţia că este recomandat ca anul acesta să ne vaccinăm antigripal, fiind o boală care poate fi prevenită prin intermediul vaccinării, spre deosebire de COVID 19, pentru care încă nu există un vaccin.

Orarul gripei

Având în vedere că virusul gripal începe să circule de la sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lui decembrie, ideal este să ne vaccinăm în această perioadă. După administrarea vaccinului, organismul are nevoie de aproximativ două-trei săptămâni pentru a forma anticorpi. Medicii de familie dau asigurări că vaccinul antigripal este sigur şi eficient, fiind printre cele mai vechi vaccinuri disponibile, care au salvat de-a lungul timpului milioane de vieţi.

„Cel mai adesea pacienţii noştri ne spun că gripa este o viroză uşoară, o răceală banală, şi că au mai făcut gripe şi au trecut uşor peste ele. În realitate, gripa este o boală grea, care afectează mai ales plămânii, determină o infecţie respiratorie importantă. În contextul actual, este bine pentru noi, ca medici, să ştim dacă un pacient s-a vaccinat, pentru că în acest fel putem să excludem din start afectarea gripală şi să rămână să diferenţiem numai COVID de celelalte boli de sezon”, a declarat dr. Sandra Alexiu, preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov.

În acest moment, în România există mai multe tipuri de vaccinuri antigripale: două sunt vaccinuri injectabile inactivate, un vaccin gripal tetravalent, virion fragmentat, care se administrează copiilor începând de la şase luni şi adulţilor, iar celălalt vaccin, antigen de suprafaţă, care este administrat de la vârsta de trei ani dar şi adulţilor. Al treilea tip de vaccin este cel tetravalent viu atenuat, administrat pe cale nazală, copiilor între doi şi până la 18 ani, acesta nefiind inclusiv în Programul Naţional de Imunizare, achiziţionându-se din farmacii la indicaţia medicului.

Cum deosebim viroza banală de gripă: explicaţii pe o platformă online

Tot ieri a fost lansată platforma Atlas Gripal: Totul despre gripă şi vaccinare antigripală în rândul copiilor şi adolescenţilor în sezonul 2020 - 2021. Platforma, care poate fi accesată la adresa www.atlasgripal.ro, are un conţinut interactiv şi utilizatorii vor putea găsi informaţii despre protecţia directă şi cea indirectă asociată vaccinării, despre rolul copiilor şi adolescenţilor în transmiterea gripei în familie şi comunitate, dar şi despre opţiunile de imunizare în România.

Una dintre grijile principale ale părinţilor este cum deosebesc o viroză banală de o gripă, mai ales în contextul intrării în colectivităţi.

Astfel, specialiştii explică: o răceală începe cu o febră care nu are valori foarte mari, o rinoree (curgerea nasului), eventual tuse, o stare generală uşor alterată, care durează aproximativ două-trei zile.

Gripa, în schimb, dă o stare generală proastă, febră mare chiar şi spre 40 de grade, de durată mai lungă, chiar de câteva zile, cu dureri musculare sau osoase. Vaccinul anti-gripal este recomandat tuturor copiilor cu vârsta de peste şase luni, în fiecare an, deoarece virusurile gripale aflate în circulaţie într-un sezon variază de la un an la altul. Astfel, principalul lucru pe care îl pot face părinţii pentru a-şi proteja copiii, dar şi întreaga familie, este să se vaccineze. În acelaşi timp trebuie să ştie că reacţiile adverse sunt minore şi nu pun în pericol viaţa.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.